Els comuns ajudaran els temporers que no han pogut marxar

Juntament amb Govern estan localitzant-los a tots per tal de veure les necessitats que tenen

Els comuns ajudaran els temporers que no han pogut marxarFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els comuns que tenen treballadors de temporada a les seves parròquies, i arran del tancament de fronteres decretat per Argentina i que molts d'aquests no han pogut tornar a les seves cases, han començat a treballar per tal de poder prestar ajudar a aquestes persones el temps que es trigui a normalitzar la seva situació i poder viatjar al país d'origen. En aquesta iniciativa també se sumen les empreses gestores de les pistes d'esquí, parcialment participades per les administracions comunals, i el mateix Govern.

En aquest sentit, el cònsol menor d’Encamp, Jean Michel Rascagneres va explicar que “el primer que hem acordat des del comú és que si la situació s’allarga més enllà del 30 d’abril (que és quan finalitza el contracte de lloguer dels pisos que té el comú al Pas de la Casa i que té llogats a Saetde), nosaltres i Saetde ens farem càrrec a parts iguals del lloguer, la llum, l’aigua i la manutenció dels treballadors de temporada que hi viuen”. Sobre les accions de manera més immediata, Rascagneres va recordar que “ara, Seatde està ajudant aquestes persones. Cal recordar que ja es va acordar des d’Ski Andorra que es pagaria als treballadors de les pistes fins al 31 de març”.

Pel que fa als treballadors que no estaven dins de les grans empreses gestores de pistes, Rascagneres va dir que “Govern ens ha facilitat el registre dels temporers que estan ara mateix vivint a la parròquia d’Encamp. N’hi ha uns 400, dels quals uns 150 serien de Saetde. Ara el que estem fent des dels serveis comunals és contactar amb tots els altres per tal de veure quines necessitats poden tenir de manera més immediata i veure com els podem ajudar des de casa comuna”.

Sobre els treballadors de temporada que es troben a la parròquia de Canillo, el cònsol major, Francesc Camp, va dir que “el primer que havíem de fer era saber quants n’hi havia; i en base als formularis que s’han omplert de Govern, n’hem comptabilitzat uns 600”. Per a Camp “és molt important que els puguem ajudar i que no hagin de gastar els estalvis que han fet treballant aquests mesos. Vull recordar que des del tancament de les pistes Ensisa ja no cobra el lloguer als temporers que hi ha en els llocs que els havien facilitat”. A més a més, el cònsol major va afegir que “hem de tenir en compte, però, que no tots tenen les mateixes condicions i no treballaven al mateix lloc. Ara, des del comú intentarem contactar-los a tots per veure quines són les seves necessitats en dues línies: allotjament i manutenció. Cal tenir en compte que són treballadors importants perquè la nostra economia pugui progressar durant la temporada”.

Des del comú de la Massana, la situació que es presenta arran del tancament de fronteres no és gaire diferent, tot i que el volum de persones que s’hi han quedat és menor que els d’Encamp o Canillo. En aquest sentit, fonts properes a la corporació van informar que “aquí hi havia aproximadament uns 250 temporers; però entre aquests hi havia espanyols o francesos que sí que han pogut tornar als seus països d’origen, mentre que els argentins són un centenar aproximadament”. Sobre les demandes que els han arribat a través dels formularis de Govern, el comú de la Massana va explicar que “tenim un total de 43 demandes, de les quals 25 són per demanar ajudes en la manutenció, mentre que 26 són per a allotjament” i van expressar la voluntat tant des de l’administració com d’EMAP d’ajudar “a totes aquestes persones que estan en situació de necessitat. En aquests moments s'està contactant amb diferents establiments hotelers per concretar l'allotjament”. Pel que fa a Ordino, el comú va dir que “Saetde és qui ha d’assumir les gestions pertinents dels treballadors”.

Finalment, la situació dels treballadors de temporada de Naturlandia, a Sant Julià de Lòria és força diferent a la resta. Fonts pròximes al comú van explicar que “Camp Rabassa tenia quatre treballadors argentins. Un d’ells ja va finalitzar el contracte abans que es tanquessin les fronteres i ja va tornar al seu país”. Sobre els altres tres van dir que “tenen contracte de treball i allotjament fins a finals d’abril”.

ELS TREBALLADORS ARGENTINS S'ORGANITZEN A LES XARXES SOCIALS

Una de les iniciatives que ha sorgit durant les darreres hores arran del tancament de fronteres decretat pel president argentí Alberto Fernández, i que afecta a uns 2.000 temporers que es troben a Andorra, és el compte d’instagram Argentinos Varados en Andorra (@argenandorra). Des d’aquesta plataforma, un grup de treballadors temporers intenta difondre totes les informacions oficials que es transmeten des de Govern. Així mateix han fet diferents publicacions en què es fa saber els números de telèfon i l’adreça de correu on es poden adreçar les persones que es troben en aquesta situació (el 188 i temporers@govern.ad). Alguns dels promotors d’aquesta iniciativa van dir que “ens estem organitzant per tal de saber i poder transmetre la informació de manera correcta i poder tenir clar quantes persones ens trobem en aquesta situació”. Precisament i en aquesta línia, una de les primeres informacions que van facilitar i que està fixa en el seu perfil, va ser un nou formulari facilitat per la cancelleria argentina i que han d’omplir totes les persones que vulguin ser repatriades. Aquesta iniciativa se suma als ja tradicionals grups de Facebook, que els treballadors de temporada utilitzen per a buscar habitatge o per compra-venda d'estris de primera necessitat, o els grups de WhatsApp, que fins ara es limitaven als grups de persones que treballaven en els mateixos establiments o estacions, i que amb el compte d'Instagram es pretén fer extensiu a tots els afectats.

tracking