El PS titlla de “partidista” la gestió del pressupost del comú d'Encamp

Rios critica que es deixessin les obres de les avingudes i l’escola bressol fins a l’últim any per guanyar les eleccions

El PS titlla de “partidista” la gestió del pressupost del comú d'Encamp

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El conseller socialdemòcrata de la minoria del comú d’Encamp, David Rios, va criticar la gestió que va fer l’anterior cònsol major, Jordi Torres, del pressupost del mandat, que va qualificar de “partidista”. Alhora, va criticar que durant els últims quatre anys la majoria només “va treballar en uns barris en concret”, i “va deixar de banda tots els altres, que estan descuidats, i en molts casos necessiten obres de reconstrucció i rehabilitació”.

Tot plegat ho va dir en relació a la liquidació dels pressupostos de l’any 2019, que es va aprovar en el passat consell de comú de dijous, i que es va tancar amb 5,5 milions d’euros de dèficit pel retard que pateixen les obres de les avingudes François Mitterrand i Joan Martí, i l’escola bressol del Pas de la Casa. “El nostre vot en contra no es va fonamentar en un aspecte tècnic, ja que és cert que el comú ens va explicar les raons del dèficit pressupostari”, va explicar Rios, que va criticar que “va ser més aviat polític, bàsicament perquè demostra que l’anterior mandat va fer una gestió erràtica i va deixar totes les inversions per l’últim any de cara a les eleccions comunals”.

El marc pressupostari que va aprovar el comú el 2016 tenia previst concentrar la majoria de les inversions en el segon i tercer any de mandat i destinar entre quatre i cinc milions d’euros per fer les obres i l’escola bressol. No obstant això, els treballs es van anar endarrerint i mentre que al 2017 es van pressupostar 5,2 milions d’euros, només se’n van acabar liquidant 3,4. El mateix va passar el 2018, quan es van pressupostar més de sis milions d’euros en inversions i només se’n van acabar utilitzant 3,7. L’apartat d’ingressos també va patir un desajust. En els exercicis del 2018 i el 2019, el comú va pressupostar superar els 30 milions, però en cap dels dos casos ho va fer. Les partides que van quedar enrere i que van fer que els comptes no quadressin com s’esperava van ser els passius financers, és a dir, els crèdits que havia de demanar la corporació per les obres. “La gestió no va ser bona. Hi ha moltes zones que estan descuidades a la parròquia. Les obres a les avingudes són un drama”, va afegir Rios, que va criticar que “no està previst invertir per seguir les obres de les avingudes cap avall, i si no tenen continuïtat, perd el sentit invertir-hi. Es creen dues Encamp diferents”.

Capacitat financera per ajudar

Els comuns de les set parròquies van fer un comunicat conjunt a inicis de setmana en què avançaven que donarien suport econòmic al Govern per finançar les mesures extraordinàries compreses a la llei omnibús, que es va aprovar per unanimitat al consell general. En aquest sentit, Rios va posar en dubte la capacitat financera que té la corporació encampadana per aportar una partida extra per a la situació, tot i que va avançar que des de la minoria es donaria suport a “aquest esforç solidari que hem de fer”.

Tot plegat, evidentment, tindrà efectes tant en el pressupost del 2020 com en el marc pressupostari dels pròxims quatre anys, tot i que encara no s’hagi estipulat quina és la quantitat que donarà cada corporació. “El pressupost canviarà, però hem de tenir paciència i veure què passa. Estem en un moment excepcional, és comprensible que ens afecti”, va avançar Rios, que va reconèixer que va ser un tema de debat en el consell de comú de dijous: “En vam parlar i vam estar d’acord que faríem un esforç, però fins que no hi hagi una quantitat, no podem veure com quedarà tot”.

tracking