x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK

Crida desesperada dels temporers

Els argentins són els més perjudicats per la situació de tancament de fronteres decretat, que els deixa sense opcions
Crida desesperada dels temporers

Crida desesperada dels temporers

Crida desesperada dels temporers

Fernando Galindo
Un grup de temporers argentins que es troben confinats a l'hotel Alfa d'Encamp.

Crida desesperada dels temporers

Un grup de temporers argentins que es troben confinats a l'hotel Alfa d'Encamp.

Fernando Galindo
Actualitzada 27/03/2020 a les 10:18
L’aturada abrupta de l’economia i el final precipitat de la temporada d’esquí han deixat moltes repercussions al Principat i no totes són econòmiques. Un dels pals de paller de la campanya hivernal, els temporers, s’ha quedat ancorat a Andorra, sense possibilitat, la majoria, de poder tornar als països d’origen. La majoria són argentins i un cop el president, Alberto Fernández, va decretar el tancament de les fronteres, i malgrat tenir bitllets d’avió, no poden tornar a casa. Per la seva part, el Govern, que va quantificar en uns 2.000 els temporers afectats, va anunciar que ampliarà els permisos de residència i la cobertura sanitària de tots els temporers fins al 2 de maig. L’executiu està fent un seguiment de la problemàtica i està en contacte amb els responsables polítics argentins que els informaran quan l’espai aeri es reobri.
Per intentar retornar al seu país, els temporers argentins van intentar contactar amb l’ambaixada del seu país a Madrid o amb el consolat de Barcelona, però ni una cancelleria ni l’altra els aportaven cap solució i els instaven a parlar amb les seves companyies aèries per tal de poder canviar els vols. Sense possibilitat de volar a les seves Buenos Aires, Ushuaia, Campana o Bariloche natals, fan una crida desesperada per tal que algú els pugui donar solucions.


Casos concrets

El Pablo és un monitor d’esquí que, de sorpresa, ha acabat esdevenint una de les principals veus dels argentins que estan confinats a Andorra. Amb 24 anys i vivint la seva primera temporada al país manifesta que “ara mateix estic intentant gestionar un grup de 120 persones per veure com ens organitzem i què podem fer. La meitat dels meus companys tenen resolt el problema de l’allotjament, però l’altra meitat, no. I aquest és un problema important”. Sobre les opcions que els facilita el seu país, el Pablo diu ben clar que “l’ambaixada no ens dona gaires respostes sobre què cal fer a partir d’ara”.
“Ens han fet omplir formularis tant a Andorra com des de l’ambaixada argentina; quan intentes parlar-hi per telèfon no et contesten i només et diuen que parlis amb les aerolínies i no donen cap tipus de solució”, manifesta l’Ani Pereyra, una treballadora de la restauració que també estava vivint la seva primera temporada. A més a més, va afirmar que “la setmana passada, si volies comprar un vol amb Aerolínias Argentinas et deien que havies d’anar presencialment a Madrid, que és el focus de contagi d’Espanya! És una bogeria!”.

Una situació similar és la que es troba l’Estefania Herrero. Ella treballava en un càmping resort a la zona de Pal i afirma que “estem vivint la situació dia a dia. Estem en diversos grups de WhatsApp i de Facebook per fer-nos arribar la informació, però de moment no sabem quan podrem marxar”. També va comentar que entén “la situació”, però afirma que ells tampoc n’eren els responsables. Pel que fa a l’allotjament, ella té un contracte de lloguer fins al 30 d’abril i en aquest sentit “estic tranquil·la, espero que abans s’hagi pogut resoldre”.
Tanmateix, la situació varia en funció de l’empresa, i fora de l’empara de les grans gestores de les pistes d’esquí, que van abonar les nòmines als treballadors fins al 31 de març, les petites empreses que orbiten al voltant de les pistes van rescindir els contractes quan es va donar per finalitzada la temporada. En aquest punt es troben tant la Samara com el Juan i la seva parella. Tots tres vivien la primera temporada i treballaven en diferents negocis de lloguer d’esquís. “Tinc un bitllet d’avió per al mes de juny, però amb l’acabament de la temporada l’he volgut avançar, però no hi ha manera”, es va lamenta la Samara, que va afegir que “pel que fa als allotjaments i als diners que ens queden després d’haver treballat, ningú ens està donant cap solució. No volem que se’ns regali res, però sí que se’ns ajudi per aquesta situació sobrevinguda. La veritat les que ens sentim desemparats”.

El Juan es lamentava precisament del mateix i va afirmar que “nosaltres hem volgut endossar el passatge a Aerolínias Argentinas i no hi ha hagut manera. Ara no sabem si tenim vol de tornada”. Però el Juan va agrair que “tinc contracte de lloguer fins al 13 de maig, i el nostre cap va parlar amb la immobiliària perquè ens fessin una rebaixa”. La incertesa predomina entre un grup de persones que vol tornar a casa.
Etiquetes
  • #25 guillermo
    (27/03/20 20:24)

    hola soy argentino.mi hija es temporera en Andorra. quiero agradecer profundamente a ese pueblo andorrano de corazón.han acogido a mi hija con mucha amabilidad.lamentablemente no la puedo tener a mi lado en este momento tan duro.pero se que esta bien con vosotros.ella permanece y cumple al pie de la letra la cuarentena obligatoria.UN MILLON DE GRACIAS PUEBLO ANDORRANO...no cambien nunca .abrazo desde Argentina

    Respondre
  • #24 Argentino
    (27/03/20 18:45)

  • #23 Hacer un monumento a vuestro presidente caras
    (27/03/20 18:12)

    Argentina va dir..
    Mira lo del ministerio de salud de tu país no se si es verdad o no, pero imagino que tenéis ministerio de exteriores y también un presidente,pero si realmente después de que el gobierno de andorra no os deje en la cuneta aún piensas que tu país actuó bien y yo siendo el primero que apoyaba que el gobierno de andorra os eche un cable, acabo pensando que lo que tenían de haver echo era dejaros con el culo al aire y buscaros la vida, que estéis aquí abandonados por vuestro país, al final también será culpa de andorra, así que como de desagradecidos esta el mundo lleno ir a buscar ayuda a italia o españa lugar del que todos disponéis de estas nacionalidades también ,sicologos que sois todos unos sicologos

    Respondre
  • #22 Argentino
    (27/03/20 17:11)

    Incluso hay algunos (pocos, pero más de uno) que pretenden quedarse en el piso sin pagar alquiler (o sea, de “okupa”) aprovechando que los controles son mucho más difíciles durante este período. Esto también es innegable, lo he visto en primera persona.
    La verdad que es una situación muy complicada, pero espero el Govern pueda distinguir quienes actúan de buena fe de quienes no, ya que no es justo tampoco que los residentes andorranos subvencionemos “ad infinitum” la estadía de todos, y sobre todo de aquellos que no actúan de buena fe, que les aseguro los hay. Por otro lado, es ridículo y claramente ilegal que el Gobierno Argentino impida el regreso de sus nacionales. La solución es muy simple, el Gob. argentino debería entender que los temporers no tienen una situación estable en Andorra, y debería permitir su regreso, con 6 o 7 vuelos se debería poder conseguir. Creo que el Govern Andorrano debería presionar en ese sentido.

    Respondre
  • #21 Argentino
    (27/03/20 17:10)

    Empiezo este texto diciendo que soy argentino.
    Entre los 1.700 temporers que aproximadamente quedan en Andorra hoy mismo, la mayoría es respetuosa del confinamiento. Sin embargo, una minoría demasiado grande, que estimo en 200/300 personas, y sobre todo argentinos, no son respetuosos, siguen juntándose a comer, se siguen juntando por las tardes a conversar (y tomar mate), siguen yendo juntos a hacer las compras, van a pasear en grupos de 3 o 4 personas, etc. Incluso los primeros días seguían jugando al futbol, haciendo freestyle en las montañas, y haciendo barbacoas (asados). Esto innegable es, lo vi con mis propios ojos en Soldeu y Tarter.
    Sobre el tema del regreso: una vez más, si bien claramente NO son la mayoría, hay bastantes argentinos temporers que están aprovechando la situación para tomar ventajas y quedarse “de vacaciones” en Andorra. Varios no quieren volver y no hicieron el esfuerzo necesario para volver durante los días en que tuvieron la posibilidad. (sigue)

    Respondre
  • #20 Helen
    (27/03/20 15:23)

    Si los argentinos defienden la decisión de su gobierno de negarles la entrada al país (cosa que va contra el derecho internacional), ellos mismos deberían cubrirse sus gastos durante el tiempo que estan "varados". De no poder hacerlo, pues el gobierno argentino debería cubrir con parte de sus gastos, y no esperar que los países donde se encuentran les cubran todo. Ya se les han extendido los permisos de estadía y la cobertura social.

    Respondre
  • #19 Ordinenc
    (27/03/20 15:00)

    En tot cas ajudarem fins que puguin tornar a casa seva,molts ànims i a respectar l'aïllament svp

    Respondre
  • #18 Argentina
    (27/03/20 14:00)

    Hugo va dir..
    Realmente en Argentina no había ministerio de salud. Busquen cualquier noticia que diga argentina ministerio de salud macri y verán, digan lo que quieran pero esto está atravesado directamente por política. Seguro con el
    Gobierno anterior a la cabeza volvíamos, pero a que precio para la salud de nuestros compatriotas?

    Respondre
  • #17 Matías
    (27/03/20 12:58)

    Yo soy un argentino que se encuentra en Andorra esperando volver, pero una vez que las cosas se normalicen. No se puede echar la culpa a nadie, no es que no se quiera, es que no se puede. Es un tema de salud y no se puede viajar con riesgo de contagio. Hay que hacer cuarentena y estar en aislamiento. NO VIAJAR, NO VOLAR, NO VACACIONES. Si no esto no termina más.

    Respondre
  • #16 ciutadana
    (27/03/20 12:55)

    Si axó es així, s'ha de denunciar al govern Argentí dabant les instàncies internacionals perque rectifiqui.

    Respondre
Veure’n més
25
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts