Govern ingressarà 45 milions d'euros menys

Les primeres previsions de l’executiu calculen una caiguda important dels impostos indirectes a causa de la crisi

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La crisi sanitària obligarà Govern i comuns a refer els pressupostos previstos per a aquest any. Malgrat que encara no es poden calcular amb exactitud l’afectació econòmica que provocarà el coronavirus, especialment per la incertesa de no saber quant durarà la situació excepcional que vivim, el Govern ja ha fet les primeres previsions. En un document elaborat pel ministeri de Finances, s’indica que s’espera ingressar 45,1 milions d’euros menys.

En concret, la manca d’ingressos provindrà d’una caiguda de la recaptació de l’IGI, de la taxa al consum, els impostos especials i l’impost de societats a causa del tancament de bona part del teixit empresarial. La caiguda dels impostos indirectes esperats es preveu que suposi una disminució de 42,5 milions. A aquesta quantitat se li ha de sumar la previsió de deixar de percebre 2,6 milions provinents d’impostos directes per l’aturada gairebé total de la majoria de sectors d’activitat que es preveu durant dos mesos. Els ingressos per tràfic exterior, bàsicament sobre la taxa al consum sobre el tabac, es preveu que disminueixin 18 milions, quedant-se en 92,6 milions.

D’altra banda, el pressupost també es veurà modificat en el seu capítol quart, corresponent a les transferències corrents. El Govern incrementarà aquesta partida en 27,3 milions per tal de fer front a un augment de la despesa del SAAS i de la CASS, així com a l’assignació d’ajudes a famílies i empreses.

Menys inversions

Per tal d’intentar equilibrar els pressupostos, l’executiu redueix en 17 milions el capítol previst per a inversions, passant dels 45 milions que es calculaven inicialment a 26,9 milions. Així mateix, i tal com ja va avançar Jover, es farà ús del fons de compensació –pensat per a casos d’emergència– que permetrà ingressar 2,3 milions d’euros extraordinaris. Tot plegat, i sempre segons aquests primeres estimacions de l’executiu, deixaria un dèficit de caixa de 73,1 milions quan en el pressupost que es va fer abans de la crisi s’havia previst una xifra de prop de 23 milions de dèficit.

El document deixa clar que els càlculs són només una primera aproximació, ja que es desconeix a hores d’ara quant durarà l’emergència sanitària i per tant quin impacte real tindrà tant per a les arques de l’Estat com per a l’economia del país. En aquest sentit, Govern es compromet a presentar al Consell General un pla d’equilibri financer més ajustat una vegada s’hagi normalitzat la situació.

D’altra banda, el text marca que fins que no es tinguin estimacions fiables la variació del PIB del 2020 s’ha fixat al 0%. Així mateix, recorda que s’ha modificat la coneguda com a regla d’or, per tal de permetre al Govern ampliar la capacitat d’endeutament. En concret, s’explica que la modificació permetrà un nou endeutament de 50 milions d’euros en concepte d’augment del dèficit de caixa, 30 milions dels quals són per finançar gairebé la totalitat del crèdit extraordinari i del suplement de crèdit necessari i 20 milions són per finançar els menyscaptes. També de cara al 2021 es preveu un nou endeutament per un import de 30 milions d’euros per fer front a les eventuals execucions d’avals de crèdits concedits a tercers per un import de fins a 130 milions.

ELS COMUNS PREVEUEN REDUIR LES INVERSIONS I AUGMENTAR LES AJUDES ALS CIUTADANS

Els comuns estan treballant per adaptar els pressupostos d’aquest any a l’excepcionalitat del moment. Malgrat que totes les corporacions coincideixen que és encara massa d’hora per tenir clar com afectarà la crisi sanitària als comptes, també admeten que inevitablement hauran de reduir les inversions i prioritzar les ajudes als ciutadans. Des del comú de la capital i de Canillo van informar que encara és prematur parlar del pressupost, mentre que en d’altres comuns com el de Sant Julià reconeixen que treballen en diferents simulacions pressupostàries en espera de quina serà l’afectació final. Des d’Escaldes-Engordany van informar que s’està refent el pressupost prioritzant l’atenció a les persones i les mesures adients per garantir la supervivència del teixit empresarial i, per tant, dels llocs de treball. A Encamp també treballen amb previsions i de moment han aturat tota l’activitat prevista. En el mateix sentit es va expressar la cònsol de la Massana i el d’Ordino, avançant que les inversions s’hauran de veure reduïdes. En tot cas, tots els mandataris comunals coincideixen que caldrà “prioritzar” més que mai.

tracking