x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK

Els reclusos volen anar a casa per por a un possible contagi a la presó

Els interns penats redacten una carta perquè se suspenguin temporalment les penes
L'exterior del centre penitenciari de la Comella.

Els reclusos volen anar a casa per por a un possible contagi a la presó

L'exterior del centre penitenciari de la Comella.

Fernando Galindo
Actualitzada 26/03/2020 a les 10:04
La inquietud pel coronavirus també ha arribat a la presó, especialment entre els interns, que temen que un sol contagi es pugui escampar per les cel·les i afectar bona part de la població reclusa. Per això un grup d’interns penats i un preventiu han redactat una carta en la qual lamenten la seva situació i diuen que se senten “abandonats” perquè funcionaris i infermeres entren i surten del centre i poden ser portadors de la Covid-19.
En la missiva afirmen que senten por, que hi ha un “ambient de psicosi dins de la presó que s’hauria de tenir en compte, i que la mateixa sensació tenen les seves famílies. A banda de repetir que s’ofereixen com a voluntaris per ajudar en tasques contra el coronavirus, en aquesta carta afegeixen la seva petició d’una suspensió temporal de les penes de presó mentre duri l’estat d’alarma per estar amb les famílies. “Tenim por”, insisteixen, i se senten “abandonats”.

Els presos indiquen que en circumstàncies normals entenen que aquesta demanda seria impossible, però consideren que el país es troba en una fase excepcional i que la petició és possible per a aquells reclusos que tenen residència i família al país. Afegeixen que estan a la presó per delictes que en la major part de països d’Europa estarien en llibertat, i tot i acceptar que la legislació andorrana és diferent “no estem en una situació normal”.

CONTROL REMOT
En cas que sigui rebutjada la demanda proposen com a alternativa que se substitueixin les penes de presó tant fermes com preventives “per un sistema de vigilància electrònica mitjançant control monitorat”. La petició pot semblar inversemblant a ulls de la societat andorrana, però les autoritats de Noruega van alliberar 126 presos a principi de la setmana passada per contenir la pandèmia, especialment entre els empresonats que comparteixen cel·la. Aquesta primera remesa de presos prosseguirà aquesta mateixa setmana amb l’alliberament de 73 interns més.

 
LA COVID-19 INQUIETA ELS PENITENCIARIS
“Ara mateix toca remar”, van afirmar ahir fonts del Sindicat Penitenciari Andorrà (SPA). Després de mostrar-se molts críticis a l’inici de la crisi per la Covid-19 per la falta de protocols i material al centre penitenciari, ara apunten que ha millorat la situació. “A priori no estem malament. Es pot millorar i ens consta que es millorarà”, van asseverar. No obstant això, van afirmar que hi ha una evident inquietud davant l’escenari que el virus pugui arribar a la Comella i si hi ha un pla d’emergència per actuar en aquest cas: des de com s’hauria de procedir per confinar la població reclusa fins a com cobrir les baixes del personal si n’hi ha moltes. Ara mateix no hi ha hagut cap ensurt, van assegurar. Sí que fonts properes al centre van apuntar que algun carceller estaria de baixa per ser possible contagi i que s’havien pres d’immediat les mesures preceptives de confinament.
Respecte a la situació dels reclusos (el confinament decretat per combatre el virus s’ha traduït en el vet de visites de fora), des del sindicat van admetre que hi ha més tensió i que s’ha produït algun episodi motivat pel major nerviosisme, però que s’ha pogut neutralitzar sense problemes. Els mateixos penitenciaris entenen el neguit dels presos per aquesta falta de contacte amb l’exterior però des de l’SPA apunten que la petició d’aquest grup de reclusos que vol sortir de les instal·lacions per la Covid-19 no té fonament.
Veure’n més
23
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts