Tornada afortunada

La tornada als països d’origen de les persones temporeres pot arribar a ser una odissea. Tot i això, en alguns casos els forans tindran un bon record del país gràcies al tracte rebut tant des del Govern com des del sector professional.

Tornada afortunada

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els centenars de temporers que es trobaven treballant aquest hivern al Principat han començat a iniciar els tràmits per tornar als països d’origen, la majoria dels quals cap a l’Amèrica del sud. A través dels mitjans s’han pogut viure històries personals realment complicades, sobretot pel que fa a la repatriació i el canvi de vols quan moltes destinacions han cancel·lat les connexions amb Espanya, el principal punt de partida dels temporers. Tot i les dificultats de base per tornar a casa, alguns treballadors van explicar al Diari que s’han trobat amb totes les comoditats possibles.

Aquest és el cas d’en Paulo Espino, un temporer xilè que treballava en un remuntador al sector del Pas de la Casa de Grandvalira i que avui torna a casa. “Gràcies al consolat espanyol no he tingut cap mena de problema, al contrari, tot han estat facilitats. M’han canviat el vol de forma gratuïta i molt àgilment”, va apuntar Espino. De la mateixa manera, va argumentar que des de l’estació d’esquí també “ens han donat tot el suport possible, ens han deixat quedar a l’hotel el temps que fos necessari amb totes les despeses pagades”. Així, Espino va agafar ahir el servei d’Andbus que va a l’aeroport de Barcelona per agafar el vol sense ensurts.

En la mateixa situació es va trobar Lídia Pérez, una altra temporera xilena que torna avui amb avió al seu país, i que va explicar que agraeix molt el suport rebut per Grandvalira i sobretot “el del Govern d’Andorra, ja que no hem tingut cap problema i en tot moment ens han facilitat tota la informació disponible”. Tanmateix, va indicar que no saben quina situació es trobaran quan arribin a Xile. “Aquí no hem tingut cap dificultat, el consolat també ha treballat molt de pressa perquè poguéssim tornar, però ara no sabem què passarà quan arribem a casa, si haurem d’estar en quarantena uns dies o quina situació ens trobarem”, va dir.

El cas d’en Pablo Andrés Muscoso, xilè i treballador de Pal Arinsal, també és ben semblant. Muscoso va exposar que avui podrà marxar a casa gràcies a l’eficàcia de consolat i “els esforços de l’executiu”.

EL RAONADOR CRITICA LA GESTIÓ DE LES IMMOBILIÀRIES

El Raonador del ciutadà va criticar ahir les pràctiques abusives de les immobiliàries envers els temporers que s’han vist obligats a marxar del país a causa del coronavirus. En una nota va exposar que ha pogut saber que alguns treballadors es troben amb amenaces per part de diverses immobiliàries, com no retornar els dipòsits dels lloguers si no abonen prèviament la totalitat dels mesos pactats en el contracte d’arrendament. En aquest sentit, va manifestar que lamenta profundament aquesta mena de comportaments que només busquen lucre en un moment tan complicat com el que està vivint el país amb la pandèmia. I va apuntar que en els propers dies contactarà directament amb les immobiliàries denunciades perquè es posin en línia amb les directives del Govern. El president del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris (AGIA), Jordi Galobardas, va indicar que “molts col·legiats s’han posat en contacte amb nosaltres indicant que estan fent les coses correctament”. Així, va comentar que “els sap molt greu que es denunciï tot el col·lectiu quan només ho estan fent un o dos”. En aquest sentit, Galobardas va al·legar que “potser hi ha dificultats de comunicació amb el llogater”.

tracking