Pandèmia mundial

Positius una mestra i un alumne del Janer

La direcció afirma que volien aprofitar aquests dies per netejar i desinfectar les instal·lacions

Positius una mestra i un alumne del JanerFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un alumne de tercer de primària del Janer i una professora van donar positiu al test de la Covid-19. Els dos casos no tenen lligams i l’escola va informar els pares dels alumnes de la mestra que els seus fills havien estat en contacte amb una persona amb el virus. El resultat de l’alumne el van conèixer un cop les escoles ja estaven tancades, però un grup de pares es queixa que ningú els va avisar que aquest alumne havia donat positiu, tot i que havia anat a classe amb els altres nens. De moment no han fet cap queixa.

La polèmica sorgida entorn del col·legi Janer no es va acabar ahir de difuminar, sinó al contrari, encara hi ha més confusió sobre les dones de neteja a les instal·lacions educatives. L’escola va enviar ahir als pares una nota interna en la qual se’ls informa que el 19 de març l’assessora de la conselleria d’educació de l’ambaixada espanyola va fer arribar a tots els centres congregacionals un correu del director general de sistemes educatius, en què reclamava que s’aprofitessin aquests dies d’emergència sanitària per desinfectar les aules i fer una neteja a fons dels diferents espais del col·legi Mare Janer, ja que des del ministeri de Salut s’havia valorat que no hi havia risc per als professionals de la neteja. “En la mesura que sigui possible es preveu fer-ho en grups petits i de forma esglaonada i gradual”, afegeix a la nota. La consellera de salut de l’ambaixada, Yolanda Varela, va precisar que ells no van fer cap indicació i que havia estat el ministeri de Salut andorrà qui havia indicat que es podia procedir a fer aquestes feines.

La notícia que la policia va fer tornar dilluns a casa 14 treballadores de neteja del Janer perquè no tenien la protecció adequada va tenir un gran impacte ahir. La titular d'Educació, Ester Vilarrubla, va indicar que al principi es va donar llum verd que les empreses de neteja poguessin mantenir l’activitat, “però a mesura de com ha evolucionat el coronavirus tot s’ha fet més restrictiu i desconec en quines condicions treballaven al Janer i crec que no és el moment adequat”.

A més, Vilarrubla va voler matisar que mentre el sistema andorrà té contractades empreses privades, al Janer el personal de neteja forma part de la plantilla de l’escola i per tant no es poden comparar. I va indicar que només es deixa treballar una persona en cada planta perquè no hi hagi contacte i no en grupets.

Alguns pares consideren que la neteja es va fer per aquests positius, però aquest argument no va ser comentat ahir per l’encarregada del servei de neteja de l’escola religiosa, Manuela Fernández, que sí que va negar que la mare Tomasa –responsable del centre– amenacés les empleades d’acomiadar-les. Fernández es va justificar en aquesta suposada autorització governamental, però el cert és que la policia va impedir l’accés a 14 treballadores i només en va deixar entrar tres, que es van dedicar a netejar la piscina. La presència del cos policial va estar motivada per diferents avisos que obligaven el personal a anar a la feina tot i les recomanacions a la població de quedar-se a casa per evitar el contagi. La responsable de neteja va admetre que possiblement havia estat un error i que no s’havia gestionat bé la feina de dividir la plantilla en grups i que hauria estat més adequat ajornar la neteja.

tracking