Dos mesos de confinament

Martínez Benazet assegura que s’allargaran les restriccions per evitar el col·lapse del sistema sanitari del país

Dos mesos de confinament

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El confinament “s’allargarà un mes i mig o dos mesos”. Així ho va indicar ahir el titular de la cartera de Salut, Joan Martínez Benazet, que va afegir que, tot i que demà acaben les restriccions decretades, “ja està previst el mecanisme per allargar-les”. “Dijous no acaba res, seguirem amb les mesures que calgui”, va afirmar. L’objectiu del Govern és contenir l’epidèmia de coronavirus i seguir endarrerint el pic de contagis per evitar el col·lapse sanitari: “Es tracta d’anar aplanant la corba dia a dia.”

“Les mesures que s’han pres ens estan funcionant i fan que la transmissió a Andorra s’hagi alentit i que puguem donar resposta als pacients que tenim. Pensàvem que estaríem desbordats aquesta setmana però tenim una àmplia capacitat de reserva. Sabem que en algun moment tindrem un col·lapse però com més ho ajornem menys fort serà”, va exposar el ministre. Així mateix, va argumentar que la decisió d’allargar el confinament ve motivada per “no donar cames al virus i que les persones guardin el distanciament social”. Amb tot, va apuntar que les decisions es prenen dia a dia i que si millora l’escenari en el qual ens trobem i la situació està més controlada es podrà aixecar alguna mesura: “Potser podrem deixar que la gent faci exercici en contacte amb la natura, però de moment no. Necessitem que la gent s’infecti d’una manera ordenada per poder donar resposta.”

TRES DEFUNCIONS

A hores d’ara ja s’han registrat tres morts vinculades al coronavirus. Benazet va anunciar al migdia la defunció d’una persona de 88 anys que no estava diagnosticada de coronavirus però que presentava un quadre clínic sospitós, i a la tarda va morir una dona també de 88 anys que estava ingressada a l’UCI, les dues d’El Cedre. Dues defuncions a les quals s’ha de sumar la de diumenge. El nombre de positius al Principat va augmentar a 164, 161 actius, i entre aquests hi ha una auxiliar del SAAS de 24 anys que treballa a El Cedre i que presenta un quadre greu que ha obligat a intubar-la amb ventilació mecànica. El ministre va destacar que aquest cas “ha commocionat especialment” els companys en tractar-se d’una noia jove i va afirmar que evoluciona bé, igual que els altres sis pacients que es troben a l’UCI. En total, 26 persones es troben ingressades a l’hospital.

Pel que fa als dos focus de contagi principal, els casos d’El Cedre han pujat a 18 i hi ha unes altres 16 sospites. A més, entre el personal sanitari hi ha 46 persones infectades, xifra que suposa un 18% de la plantilla, mentre que 127 més es troben aïllades a casa. Per tant, hi ha un 30% del personal que és baixa. Tot i això, Benazet va indicar que aquesta setmana acaben el confinament 62 i que la setmana que ve se n’incorporaran 50 més: “Endarrerir el pic ens està facilitant recuperar professionals.” D’altra banda, va expressar que ja s’han incorporat els estudiants de medicina i infermeria, els metges que treballaven a fora i el personal de laboratori.

Pel que fa a l’augment del nombre de casos, va assegurar que no es deu al fet que s’ha ampliat la capacitat de diagnosi i d’obtenció de resultats perquè volen arribar al màxim de persones contagiades per poder tractar els malalts i els seus contactes amb hidroxicloroquina. En aquest sentit, va confessar que “tenim dificultats d’abastiment de productes sanitaris, arriben amb comptagotes”. Tot i això, va expressar que ja no es mostra preocupat pel subministrament de mascaretes.

tracking