Rebaixen la pena a l'autor d'un atracament amb una arma de balins

El Superior accepta el recurs de la defensa i el condemna a 18 mesos de presó ferma

Rebaixen la pena a l'autor d'un atracament amb una arma de balins

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’home que va assaltar amb una pistola de balins un comerç del Pas de la Casa durant el desembre del 2018, es va escapar i mesos després es va entregar ha estat sentenciat a 18 mesos de presó ferma. És la condemna que va emetre ahir el Tribunal Superior, que va estimar parcialment el recurs que va presentar la defensa de l’acusat, que demanava tenir en compte la conducta exemplar del pres a l’hora d’entregar-se quan no hi havia cap sospita al seu voltant, i modificar la decisió de Corts de principi d’any, que el condemnava a dos anys de presó.

Tal com dicta la sentència, la sala penal va ser molt sensible “a la seva actitud amb el servei de policia” a l’hora d’entregar-se i, tot i tractar-se de “fets molt greus comesos en aparença d’una pistola”, es va tenir molt en compte la reinserció social del pres, que “és conscient de la gravetat dels fets i que manifestament vol canviar de vida”, per rebaixar-li la condemna.

El pres penedit

Els fets van tenir lloc durant la setmana de Nadal del 2018, quan l’home, en un estat greu de depressió per la separació amb la dona, va decidir venir al Principat, on havia estat treballant com a temporer el 2011 i el 2015, amb l’objectiu d’atracar un banc de Sant Julià de Lòria. Per fer-ho portava a sobre una pistola de balins que després utilitzaria per espantar les treballadores del comerç que va acabar robant.

El 21 de desembre, a última hora, es va desplaçar fins a l’oficina de l’entitat bancària que pretenia assaltar, però veient que hi havia molts clients va decidir fer-se enrere. L’endemà ho va tornar a intentar però es va trobar que ja tancaven i no el van deixar entrar.

Vist que els dos primers intents de robar el banc no van sortir com ell esperava va marxar al Pas de la Casa, i en veure que molta gent anava amb bosses d’un establiment comercial conegut va decidir entrar-hi per emportar-se l’efectiu que hi havia a la caixa. Es va quedar amb 1.235 euros, que va creuar ràpidament per la frontera i que es va gastar en alcohol i drogues.

Tal com va explicar durant el judici, va poder tornar a Espanya sense cap tipus de problema, però no va poder amb la seva consciència i és que “cada nit se m’apareixien els meus pares morts i em deien que el que havia fet estava malament i que m’havia d’entregar”. És per això que va agafar un autobús fins a la capital, va anar a un bar a prendre una copa i es va dirigir a una cabina telefònica, des d’on va trucar al servei de policia per explicar que ell era el responsable del robatori i que l’anessin a detenir.

És en l’excepcionalitat d’aquests fets on la defensa es va agafar per recórrer contra la sentència de Corts, i és que, tal com apunta l’escrit del tribunal, fins i tot “pensava que era millor que el detinguessin i no que s’entregués ell” per la imatge del cos.

TOMBEM EL RECURS D'UN ACUSAT DE FER CONTRABAN DE TABAC

El Tribunal Superior va tombar el recurs que va presentar la defensa d’un home de nacionalitat francesa que va ser sentenciat pel Tribunal de Corts a final del 2019 a tres anys de presó i vint d’expulsió del Principat, per un delicte major de contraban de tabac de pipa i per un altre de blanqueig de diners. L’home, resident a la capital, tenia un petit comerç en què centralitzava tota la seva activitat econòmica relacionada amb la venda de tabac de pipa. El problema, però, és que, tal com es va destacar durant el judici, ajudava contrabandistes francesos a creuar la frontera sense ser descoberts per la duana. L’advocat defensor va al·legar en el recurs que el pres no coneixia l’activitat econòmica dels seus compradors i que tampoc era conscient que amb la llicència que tenia no podia emmagatzemar-lo, ni exportar-lo. El Superior, però, destaca en la sentència que aquesta versió no és creïble i que l’acusat “era plenament conscient de la il·licitud de la seva conducta”. Els fets van tenir lloc al llarg del 2018, quan el pres, amb el seu vehicle, obria el pas dels contrabandistes fins a la frontera i els avisava si hi havia policia. Aquesta operació la va repetir durant més de mig any, fins que en una sortida, un agent de la duana el va aturar i li va demanar a què es dedicava. Aquest va reconèixer que era importador de tabac. Minuts més tard, els agents van enxampar una furgoneta amb una tona de tabac de pipa. La policia va encendre les alarmes, va relacionar caps i després d’investigar va trobar que el pres havia ajudat a passar més de 3.500 quilos.

Rebaixen la pena a l'autor d'un atracament amb una arma de balins

tracking