Insten els Coprínceps a saltar-se la Constitució

Els Caps d’Estat es neguen a escurçar els terminis per promulgar les lleis d’emergència

Espot i Suñé demanen als Coprínceps que ignorin un article de la Constitució

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La síndica general i el cap de Govern han sol·licitat als Coprínceps que incompleixin un article de la Constitució per accelerar l’entrada en vigor de les lleis d’emergència en tràmit parlamentari per la crisi del coronavirus, segons fonts dels serveis dels caps d’Estat. La disposició 63 de la Carta Magna estableix que el síndic informa els Coprínceps de l’aprovació de llei, i aquests tenen entre vuit i quinze dies per que “la sancionin, promulguin i n’ordenin la publicació” al BOPA. Espot i Suñé pretenien que els terminis s’escurcessin perquè les llei dels estats de d’alarma i d’emergència i la de mesures excepcionals i urgents per pandèmia de la Covid-19 es poguessin aplicar al més aviat possible. Una petició que no serà atesa donada la transcendència i el precedent que comportaria no respectar un article de la Constitució i en conseqüència l’estat de dret, a banda que estarien exposades a la presentació d’un recurs d’inconstitucionalitat. De manera que no estraran en vigor fins d’aquí a una setmana com a mínim. Els textos es voten i s’aproven avui en una sessió del Consell General.

L’objectiu que perseguien tant el Govern com la Sindicatura a l’hora de reduir els terminis de la promulgació de les lleis era activar les mesures d’immediat i evitar la més mínima possibilitat que algú pogués aprofitar la setmana de carència per beneficiar-se de l’impàs. La voluntat de Suñé i Espot era que Emmanuel Macron i Joan-Enric Vives, o com a mínim un, tal com permet la llei, les firmessin demà mateix. I és que, l’article 45.1 apartat g de la Carta Magna determina que els Coprínceps “sancionen i promulguen les lleis segons l’article 63 de la present Constitució”.

A porta tancada

El Consell General celebra aquest matí una de les sessions més importants i atípiques de la seva història recent. Dos punts es debaten a partir de les 10 del matí amb només la meitat del consellers presents en proporporció a la representació parlamentària de cada grup. Els consellers que participen en la sessió ordinària hauran d’entrar a la cambra per separat, guardar la distància de seguretat i seguir les mesures per evitar el risc de contagi. La llei qualificada dels estats d’alarma i d’emergència i la de mesures excepcionals i urgents d’emergència sanitària (llei òmnibus) s’aprovaran per unanimitat.

tracking