Pandèmia mundial

El Govern analitzarà “cas per cas” els treballadors acomiadats per la crisi

Avui s’activa un registre electrònic de seguiment dels empleats cessats de la seva feina

El Govern analitzarà “cas per cas” els treballadors acomiadats per la crisi

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des d’un primer moment, el Govern va advertir que les empreses que acomiadessin treballadors abans que es desplegués el paquet de mesures econòmiques per pal·liar l’impacte del coronavirus no podrien acollir-se a aquests ajuts socials. Ara, amb la voluntat d’anar un pas més enllà, també investigarà “cas per cas” les queixes de ciutadans que denunciïn haver estat cessats del seu lloc de treball des de l’aturada de l’activitat econòmica.

En aquest sentit, el ministre portaveu, Eric Jover, va anunciar ahir en roda de premsa la creació d’un registre electrònic de seguiment, que estarà disponible a partir d’avui tant al web del Govern com al de Treball. “Generem aquest registre perquè les persones puguin informar-nos de les circumstàncies exactes de la pèrdua de la feina i si és necessari verificar les condicions”, va expressar Jover, que va reiterar la voluntat de “donar possibilitats a les empreses de mantenir el 100% dels seus treballadors i el 100% de la remuneració”.

Per aquest motiu, Jover va aclarir que respecte al Codi de Relacions Laborals, tal com recull la llei òmnibus, que s’aprovarà avui al Consell General, s’ha eliminat la circumstància que es pugui suspendre el contracte laboral per força major. “Si mai l’empresari vol acomiadar algú ha de fer la indemnització plena com correspon”, va afegir el ministre.

Preguntat per l’escenari que planteja la CEA de regularitzar els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTOs), Jover va respondre que “no volem aplicar aquest element a hores d’ara”. No obstant això, el ministre va deixar la porta oberta a emprendre “noves mesures” si la crisi es prolonga en el temps.

D’aquesta manera, el portaveu del Govern va reivindicar el “principi de corresponsabilitat” al qual apel·la la nova llei, que, entre d’altres mesures, preveurà la posada en marxa de crèdits tous, de 60 i 70 milions respectivament, per a les empreses que hagin patit tant un tancament com una reducció de la seva activitat econòmica. “No em preocupa gens que aquestes partides s’esgotin. Aquests crèdits tous són molt importants i si mai veiéssim que s’estan a punt d’esgotar farem els passos necessaris perquè puguin seguir la seva activitat”, va comentar Jover. A més, va assegurar que els crèdits tous, avalats pel Govern, es podran retornar en el termini d’un any.

També en relació amb la llei òmnibus, el ministre va declarar que a partir d’avui es reforçarà l’atenció telefònica del 188 amb personal del departament de Tributs i Fronteres i personal de la CASS. “És necessari que hi hagi persones tècniques d’aquests departaments atès que els dubtes poden estar relacionats amb el treball, elements fiscals o cotitzacions”, va sostenir Jover.

D’altra banda, el ministre portaveu va xifrar en 36 el nombre de nacionals o residents amb els quals el Ministeri d’Afers Exteriors s’ha posat en contacte per intentar repatriar al país. A la inversa, en relació als treballadors temporers que han expressat el seu desig de tornar als seus països d’origen, Jover va quantificar en 1.279 els empleats estacionals que han omplert el formulari per agilitzar el procés de repatriació.

Per últim, Jover va manifestar que les restriccions de circulació han provocat que la companyia d’autobús que cobreix el servei fins a Barcelona i a l’aeroport hagi adoptat la decisió que únicament efectuarà aquests trajectes sota demanda. Així mateix, les freqüències de les línies d’autobús internes també disminuiran per la baixa mobilitat de la població.

LA PRÒRROGA DE L'ESTAT D'ALARMA D'ESPANYA

En relació amb la pròrroga de l’estat d’alarma d’Espanya, el ministre portaveu, Eric Jover, va assegurar que aquesta novetat “fins i tot podria ser una bona notícia perquè això significa que hi haurà menys risc de contagi”. Ara bé, el ministre va descartar que la decisió del país veí influeixi que el Principat també decreti l’estat d’alarma. “No canvia les nostres circumstàncies de mobilitat”, va sentenciar Jover. En aquest sentit, el ministre va insistir que per desplaçar-se arreu del territori no és necessari cap justificant, tot i que va reconèixer que per part de la policia s’intensificaran els controls. De fet, la circulació de vehicles per la frontera hispanoandorrana va disminuir un 94% i en el cas de la frontera amb França la baixada s’ha situat al 99%, segons va informar.

tracking