Oxigen de 200 milions per salvar l'economia

130 milions seran en préstecs a cost zero per fer front a despeses de funcionament i hipoteques de locals, i 70 milions a aportacions de l’Estat a fons perdut

Oxigen de 200 milions per salvar l'economiaSFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’anomenada llei òmnibus serà aprovada pel Consell General dilluns després de l’acord ahir de tots els grups polítics. El cap de Govern, en una compareixença televisada, va repassar a grans trets les principals mesures que impliquen una injecció de 200 milions d’euros per ajudar empreses, treballadors i suportar la despesa sanitària. El ventall d’actuacions és molt ampli perquè, com va comentar Espot, “ningú sap què passarà ni quan i com tornarà la normalitat”. Fins a 130 milions d’euros seran en préstecs a cost zero per fer front a despeses de funcionament i hipoteques de locals, i uns 70 milions per fer front a aportacions directes de l’Estat a fons perdut, a banda dels milions destinats a cobrir les cotitzacions de la CASS. S’aprova un suplement de crèdit de 32 milions per fer front a l’emergència sanitària.

Pel que fa als lloguers de pimes i autònoms, finalment la negociació amb l’oposició fixa tres tipologies: no pagaran res els negocis que han suspès completament la seva activitat; un 20% els que han d’estar en guàrdia o permanència, i el 50% en el cas de locals oberts però que pateixen un alentiment de l’activitat i menys ingressos. Per als propietaris dels locals, Espot va precisar que hi haurà ajudes públiques, tot i que també es podran acollir als crèdits tous si els lloguers estan associats a un crèdit hipotecari.

Un punt innovador fa referència als progenitors que han de tenir cura dels seus fills menors de 14 anys o amb alguna discapaciotat, ja que percebran el seu salari, que assumirà l’executiu.

Garantir els contractes

La condició essencial i el gran objectiu és garantir la continuïtat dels contractes de manera que cap empresa que hagi fet fora un treballador podrà beneficiar-se d’aquestes mesures davant l’emergència sanitària. El personal té garantits 21 dies de vacances, encara que remunerats només 15 o bé s’haurà de compensar l’empresa amb hores extres, dies festius acumulats o bé a futur, dins de la línia de “corresponsabilitat” que propugna el Govern. En tot cas mai pot perdre més del 50% de les vacances.

Assalariats i treballadors autònoms en aïllament o diagnosticats amb la Covid-19 cobraran com si fos un accident laboral o una malatia professional (66% del sou), i els que no estan afectats per la suspensió de l’activitat però hagin de demanar la baixa pels mateixos motius cobraran la totalitat del seu salari.

L’administarció també es farà càrrec de la quota patronal a la CASS. Pel que fa als autònoms, els que declarin una davallada de l’activitat cotitzaran l’equivalent al salari mínim, i aquells –també els ramaders– que es quedin sense ingressos no hauran de pagar la Seguretat Social.

Crèdits sense interessos

Les empreses i propietaris de locals podran acudir als bancs per demanar un crèdit sense interessos (hi ha un fons de 60 milions al 0,25% que assumeix l’executiu), per fer front a despeses derivades de la seva activitat.

Pel que fa a la justícia, aquesta està suspesa pero no afecta els procediments d’habeas corpus ni altres preferents i urgents de drets fonamentals.

La llei contempla més facilitats per accedir als ajuts per desocupació laboral involuntària i per a l’habitatge de lloguer, i també es preveu la reducció de les tarifes de les companyies elèctriques i les d’Andorra Telecom.

PENSANT JA EN NOVES ACCIONS

Es tracta d’una llei de mesures excepcionals i urgents molt variades, d’abast temporal limitat, que han de permetre pal·liar, en la mesura del possible, els primers efectes que la situació de crisi sanitària provoca sobre les persones i sobre les empreses, segons els principis de solidaritat i de corresponsabilitat. Des d’aquesta perspectiva i en cas que la crisi sanitària esmentada es dilati més en el temps, aquestes mesures hauran de donar pas a altres mesures complementàries o diferents, que siguin convenients o adequades per fer front als eventuals nous reptes que sorgeixin i per facilitar el restabliment de la normalitat, un cop superada la situació de crisi sanitària. Llavors caldrà trobar més recursos econòmics.

MESURES

1 ESTALVI

Cotitzacions dels patrons a la CASS

Els empresaris s’estalviaran pagar la cotització a la CASS dels seus treballadors, que serà assumida per l’executiu mentre duri la situació d’excepcionalitat per l’emergència sanitària.

2 Cost zero

Préstecs sense interessos

Fins a 130 milions d’euros seran en préstecs a cost zero per fer front a despeses de funcionament i hipoteques de locals, sense interessos.

3 A casa

Cura dels fills menors de 14 anys

Si un dels progenitors no té més remei que quedar-se a casa per tenir cura dels fills, menor o amb alguna discapacitat, percebrà a càrrec del Govern el seu salari.

4 Reglament

Prestació per atur i ajut als lloguers

En previsió de problemes futurs es modifica el reglament per facilitar l’accés a les prestacions per desocupació laboral i a les ajudes al lloguer.

5 Cotització

Treballadors per compte propi

Els autònoms veuran reduïda la seva cotització a l’equivalent al salari mínim o no pagaran res si l’activitat està aturada i per tant els seus ingressos han disminuït a zero.

6 Tres tipus

Rebaixa dels lloguers

Els lloguers dels locals es rebaixen en un 80%, 50% i a zero segons com afecta la davallada d’activitat a l’empresa, el comerç o l’autònom.

Oxigen de 200 milions per salvar l'economia

tracking