x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
pandèmia mundial

Fàbrica de mascaretes

Una iniciativa ciutadana coordinada pel conseller general Roger Padreny promou la creació de material sanitari de primera necessitat. En menys de 48 hores han rebut més de 500 correus i s’hi han involucrat prop de 80 voluntaris.
Un dels tallers de fabricació de mascaretes.

Fàbrica de mascaretes

Un dels tallers de fabricació de mascaretes.

ROGER PADRENY
Unes modistes de Sant Julià s'organitzen per fabricar mascaretes.

Fàbrica de mascaretes

Unes modistes de Sant Julià s'organitzen per fabricar mascaretes.

ROGER PADRENY
Actualitzada 22/03/2020 a les 06:28
La iniciativa ciutadana de fabricació de mascaretes casolanes ha desbordat els conceptes de solidaritat al Principat, ja sigui per la quantitat de temps lliure a casa, l’amagada vocació tèxtil de la societat o simplement per les ganes de molts anònims d’aportar el seu gra de sorra.
En qualsevol cas, el rellevant és que en només 48 hores de funcionament el projecte ha rebut quasi 500 correus i ha aconseguit involucrar prop d’una vuitantena de voluntaris, entre els quals figuren infermers, auxiliars, odontòlegs o psicòlegs provinents de les set parròquies. De fet, degut a l’allau de correus, des de Mascaretes Andorra han hagut de substituir l’adreça electrònica i ara l’indicada per atendre les consultes ciutadanes és mascaretes@voluntariscovid19andorra.com.

Tot i que en un primer moment el ministre portaveu, Eric Jover, va va desaconsellar la iniciativa per la seva falta de fiabilitat, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va intentar canalitzar el corrent solidari a partir d’una guia d’elaboració de les mascaretes que es basa en les directrius del Ministeri.
Entre les consideracions, s’assenyala que en tot el procés de manufacturació s’ha de dur una mascareta i guants de plàstics per evitar precisament que el remei acabi sent pitjor que la malaltia. A més, la fabricació s’ha de realitzar en un taller de costura respectant la distància d’un metre de seguretat entre les màquines de cosir.

Quant al material, les mascaretes que s’estan realitzant són de cotó o polièster-cotó, amb una entretela impermeable. Aquests teixits permeten poder rentar-les a temperatures d’esterilització, per la qual cosa es poden reutilitzar sense risc afegit. A tall d’exemple, per elaborar una mascareta, es necessiten dues peces de tela de 30 x 15 cm, una peça de paper de film de 30 x 15 cm –o en el seu defecte un plàstic de bossa de 30x15 cm– i dues gomes elàstiques o 60 cm d’elàstic o equivalent.
“No són mascaretes per a sanitaris. Són mascaretes per al conjunt de la població. Són uns béns que són difícils de trobar i cada cop són més necessaris. L’objectiu és que siguin al màxim de segures”, recalca el conseller general del PS, Roger Padreny, que està coordinant la iniciativa. D’aquesta manera, des de la plataforma es deixa clar que les mascaretes “no substitueixen en cap cas les mascaretes FFP2 i FFP3”, que corresponen als professionals de la salut.

Així doncs, en el moment que un particular hagi acumulat 50 mascaretes ho ha de posar en coneixement del ministeri de Salut, que procedirà a la seva verificació. “Som molt escrupolosos”, assegura el conseller socialdemòcrata. “L’objectiu era ajuntar grups de diferents persones que s’estan organitzant com a modistes o proveïdors de teles”, afegeix Padreny, que al tenir contactes en aquest camp i al ser una cara visible s’ha erigit com a eix vertebrador dels diferents actors que participen en la iniciativa. “Tots els partits polítics estem units. En aquesta crisi sanitària tots som germans i hem de ser responsables”, apunta Benazet pel fet que un parlamentari de l’oposició hagi agafat les regnes.
Amb tot, entre el sector sanitari també hi ha veus discordants respecte a la iniciativa. Segons va poder saber el Diari, certs metges en recelen pel fet que les mascaretes no comptin “amb cap tipus d’homologació internacional”, quelcom que “és sinònim de provocar maleficència involuntària”. “Des d’un punt de vista psicològic és perfecte perquè sembla que ajudes”, retreuen des del sector sanitari. Precisament, des de la inciativa ja adverteixen que no es prenguin iniciatives de fabricació de mascaretes a nivell individual per evitar la propagació del vector.

 
A L'ESPERA DE LES MASCARETES OFICIALS
D’altra banda, el ministre portaveu, Eric Jover, va recordar que està previst que demà arribin prop de 170.000 mascaretes quirúrgiques provinents de París. “L’objectiu és que no hi hagi problemes ni limitacions alhora que el personal sanitari les pugui emprar”, va insistir Jover. En aquest sentit, el Govern està centrant els seus esforços a garantir l’abastiment de productes sanitaris de primera necessitat.
Etiquetes
  • #1 Anna Munt Calafell
    (13/04/20 11:33)

    Hola,
    Voldria saber on puc comprar 4 mascaretes fetes casolanes.
    De cara a un futur.
    Gràcies

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts