Els veterinaris estarien disposats a mobilitzar-se si faltessin efectius

Les clíniques ofereixen recursos humans i respiradors per combatre el coronavirus

Els veterinaris estarien disposats a mobilitzar-se si faltessin efectiusARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els veterinaris estarien disposats a oferir els seus serveis en cas que hi hagués un col·lapse en el sistema sanitari, així ho van indicar al Diari professionals de diverses clíniques del país. Actualment hi ha una cinquantena de professionals sanitaris que, o bé han donat positiu en coronavirus, o bé es troben aïllats. Aquesta xifra fa dies que alarma el Govern, que, de fet, ha mobilitzat estudiants de medicina, personal universitari i professionals de laboratoris clínics per fer front a una possible falta de recursos humans.

Davant d’aquest escenari, Lluïsa Roquet, de la clínica veterinària Prat de la Creu va expressar que “evidentment que ajudaríem, ho proposaria al meu personal i ajudaríem si fos necessari”. De fet, Roquet va indicar que els agradaria poder ajudar amb material però que “anem curtets nosaltres, només tinc unes 25 mascaretes que necessitem per als nostres professionals perquè, per atendre les urgències, estem en contacte amb propietaris dels animals, però amb recursos humans intentaríem ajudar amb el que poguéssim”.

Una voluntat que també es va fer extensiva al local Món Veterinari, des d’on l’encarregada de comunicació, Sílvia Casals, va expressar que “si requereixen aquesta ajuda per falta de professionals sanitaris, òbviament que ens mobilitzaríem. De moment no ens han dit res però, si falten mans, ho farem, segur que sí”. Quant a l’ajuda que podrien donar amb el material, van apuntar que en cas de col·lapse a la Unitat de Cures Intensives (UCI) podrien donar respiradors mecànics com ja s’ha fet a Espanya, ja que els que utilitzen en clíniques veterinàries tenen un funcionament pràcticament idèntic als d’humans.

Els respiradors són una màquina vital per a moltes persones infectades perquè el coronavirus és una afecció respiratòria i aquestes màquines permeten que els pulmons descansin. En aquest sentit, Casals va explicar que “pel que fa a mascaretes i el material de protecció, tenim un estoc molt limitat. Però si necessiten, els donaríem un respirador un perquè en tenim dos i l’altre el necessitem per als animals, ja que en tractar només urgències, n’hem de tenir un per operar”.

Per la seva part, Jordi Tena de Veterinaris les Valls va indicar que “no s’han posat en contacte amb nosaltres però si ens reclamessin aniríem a ajudar. Ara bé, també t’he de dir que a la clínica també estem desbordats a les urgències. Arran de l’emergència sanitària hem reduït la plantilla a la meitat i treballem en equips de dues persones per evitar contagis i fer un semiconfinament però això implica que tenim el doble de feina”. Tot i això, subratllava convençut que “primer van les persones”.

I des d’Animalons consideraven que s’hauria de valorar la situació personal de cada professional. “Personalment, seria complicat perquè tinc dues nenes petites però està clar que intentaríem ajudar en la mesura del possible si el personal sanitari ens requerís”, apuntava Marc Juanati. Així mateix, va posar sobre la taula que les persones dins del grup de risc no haurien d’estar exposades. Amb tot, va remarcar que “mentre no es digui res, només atenem urgències, ni vacunes ni xips. Però si es posessin en contacte amb nosaltres, estic segur que tots faríem el que ens fos possible dins de les nostres limitacions personals”.

L’emergència sanitària derivada de la Covid-19 ha provocat una saturació del sistema sanitari de molts països i, per això, tots els professionals amb nocions mèdiques s’han mobilitzat per intentar reduir el col·lapse. De fet, el Col·legi Oficial de Veterinaris de Madrid recordava ahir que ells també són sanitaris de formació i que podrien ajudar amb els kits de diagnòstic o actuar com a reforç assistencial en els centres hospitalaris.

tracking