x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
pandèmia mundial

Portugal declara l'estat d'emergència per fer front a la crisi sanitària

Portugal declara l'estat d'emergència per fer front a la crisi sanitària

Portugal declara l'estat d'emergència per fer front a la crisi sanitària

Portugal declara l'estat d'emergència per fer front a la crisi sanitària

Actualitzada 19/03/2020 a les 06:37
El president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, va declarar ahir el vespre l’estat d’emergència per tractar de frenar l’expansió del coronavirus, una mesura que no es prenia des de feia 45 anys i que ahir a la nit comptava amb 642 contagiats i dos morts al país.
La iniciativa presidencial va ser secundada pel govern del socialista António Costa i aprovada després per l’Assemblea de la República. El decret, que va entrar en vigor a partir de les dotze de la nit passada, té una durada de quinze dies, prorrogables, i habilita el govern per a la “suspensió parcial” de drets i llibertats per protegir a la població i atendre la crisi provocada per l’impacte de la Covid-19.

Es tracta d’una “decisió excepcional en un temps excepcional”, va dir el president durant un missatge dirigit al país per anunciar la seva decisió, en el qual va subratllar que la lluita contra la pandèmia “es tracta d’una veritable guerra”. Rebelo de Sousa va reconèixer que la societat està dividida davant aquesta declaració: “Hi ha qui ho reclamava per abans i qui ho considera prematur”, tot i que ho va justificar per la necessitat d’actuar amb anticipació enfront d’una crisi que “serà més intensa”.
“Altres països que van provar amb espais graduals ara han hagut de prendre decisions més dràstiques. Nosaltres, que comencem més tard, hem d’aprendre dels altres i estalviar-nos etapes encara que sembli que pequem per excés”, va dir.

“Més val prevenir que curar”, va insistir el president, que va afirmar que aquest decret no obre la porta a una “interrupció de la democràcia”, sinó que “és la democràcia intentant impedir una interrupció en la vida de les persones”. “És un desafiament enorme per a la nostra manera de viure i la nostra economia”.
L’executiu decidirà avui quines mesures concretes adoptarà a l’empara de l’estat d’emergència, que li permet, entre altres opcions, prohibir els desplaçaments o la permanència en la via pública dels ciutadans si no hi ha una justificació per la seva activitat professional.

A més a més, l’executiu pot intervenir serveis de caràcter privat, establiments comercials i indústries o modificar la seva activitat habitual, així com obligar els treballadors a canviar les seves condicions laborals i limitar el dret de reunió i de vaga.
En cap cas, però, es poden suspendre altres drets fonamentals, com la integritat o la llibertat d’expressió i informació.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts