Habitatge

L'AGIA afirma que els preus del lloguer segueixen estables

Considera que ha augmentat el cost perquè s’han venut més pisos de luxe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Col·legi Professional d’Agents i Gestors Immobiliaris (AGIA) va afirmar que els preus del lloguer al país segueixen estables. “Els habitatges unifamiliars continuen mantenint un cost estable respecte d’altres anys, malgrat que el departament d’Estadística indiqui un augment d’aquests”, va explicar Jordi Galobardas, president de l’AGIA, al Diari. Tanmateix, va expressar que “a poc a poc el cost mitjà de les transaccions va pujant, per la manca d’oferta i l’increment de la demanda”.

Tenint en compte les dades publicades pel departament dimarts, entre les quals figura una pujada del 10,3% del cost del metre quadrat en els immobles que es van vendre, Galobardas va considerar que l’import mitjà dels habitatges unifamiliars en venda es va incrementar durant l’any passat perquè “probablement durant el 2019 es van vendre més habitatges grans d’alt estànding, un fet que no significa que hagin pujat els preus”. I va afegir que des del col·legi ja havien apuntat que es produiria aquesta situació durant el 2019, considerant que primer es van vendre els pisos petits i que estaven més bé de preu. “Nosaltres ja ho vam dir, durant el 2017 es van vendre molts habitatges de dimensions petites que tenien un cost econòmic i, en conseqüència, l’any passat van quedar aquells allotjaments considerats de luxe, que requereixen d’una inversió de capital més gran, motiu pel qual l’informe d’Estadística indica que ha augmentat el cost del metre quadrat”, va explicar el president.

Transaccions immobiliàries

Quant a la caiguda del 13% de les transaccions immobiliàries, Galobardas va indicar que es deu al fet que durant l’any passat “es van vendre més terrenys que no edificis”, i va assenyalar que quan s’edifiquin aquests espais hi haurà més oferta per garantir la demanda d’habitatge. Pel que fa a la davallada de moviments d’immobles d’obra nova, Galobardas va destacar que “és normal, ja que des de fa uns dos anys que no es construeixen edificis nous, i això provoca que només se’n transmetin de segona mà”. Així, va reiterar la necessitat de construir habitatges de nova construcció al país per poder pal·liar aquesta problemàtica, tot i que va expressar que actualment hi ha “una estabilitat quant al ritme de vendes d’immobles unifamiliars”.

Pel que fa a les transaccions de béns relatives als edificis, el president va considerar que la mostra que va utilitzar el departament d’Estadística “és petita i no dona una visió real del mercat, no crec que hi hagi massa operació en els edificis, la meva impressió és que hi ha hagut poques transaccions en aquest aspecte”. També va comentar que “és lògic que hi hagi més venda de terrenys i naus industrials perquè la recuperació i el creixement de l’economia ja preveu aquest factor d’increment, en comparació amb la de períodes anteriors”.

tracking