Pandèmia mundial

Andorra registra 39 casos positius de coronavirus

El ministre de Salut ha anunciat aquest vespre que hi ha 23 nous afectats per analítiques pendents de diumenge i dilluns

Setze casos positius i 43 sospites de coronavirusSFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La xifra de positius de coronavirus s'ha incrementat aquesta tarda amb la confirmació de 23 nous afectats que s'hi afegeixen als 16 contagiats que hi havia aquest matí, dos dels quals nous d'aquesta jornada, segons les dades que ha fet públiques el ministre Joan Martínez Benazet que ha remarcat tots els casos "eren previsibles" perquè estan relacionats amb afectats i són acumulats de proves que estaven pendents des de diumenge i dilluns. El titular de Salut ha destacat que cap dels pacients amb la Covid-19 està greu perquè el pacient que hi havia a l'UCI ha estat traslladat a planta i a l'hospital només hi ha quatre afectats i ha insistit que en 35 persones les afectacions són "molt lleus".

Martínez Benazet ha incidit en el contagi de professionals sanitaris perquè ja n'hi ha 12 i altres 14 estan pendents del resultat de la prova i ha recalcat que "els demano que es protegeixen" i ha recordat que una part s'han infectat en l'atenció al turista de Madrid que va patir un infart a les pistes del Pas i que va morir diumenge a Barcelona. El ministre ha apuntat que ningú es podia pensar que podia tenir coronavirus i per això ha subratllat que "en qualsevol atenció no costa res posar-se una mascareta". Els sanitaris amb coronavirus pertanyen a l'àrea de prevenció d'infeccions, on un treballador es va contagiar i va passar el virus a la resta, a Urgències i els que van actuar al Pas, ha especificat Martínez Benazet.

El balaç de resultats d'avui es completa amb una dotzena de negatius entre els quals hi ha tres nens que estaven en observació i a més hi ha 30 pacients a l'espera del resultat de l'analítica que ha de revelar si estan contagiats i només una persona està a l'hospital. Entre aquest grup el ministre ha especificat que hi ha "sis o set residents d'El Cedre que han tingut febre, un dels quals ha estat traslladat a l'hospital" i que han quedat aïllats i ha indicat que tres sembla que tenen infecció urinària però a tots se'ls ha fet la prova de la Covid-19.

Sancions per actituds incíviques

Joan Martínez Benazet ha reiterat la importància de reduir la mobilitat "perquè estem defensant-nos de l'epidèmia, per tant, intentar no moure'ns" perquè ha emfatitzat que "tindrem part de la població que s'infectarà i hem d'intentar que sigui la menor possible" i que les mesures dràstiques que s'han adoptat van en aquest sentit i "l'esforç que fem tots no pot ser malmès perquè alguns ciutadans tinguin actituds incíviques". El ministre de Salut ha recalcat que la Llei de Salut contempla sancions per aquest tipus de comportaments "que puguin ser un atemptat a la salut pública" i ha demanat responsabilitat a la ciutadania. El ministre Eric Jover ha reblat que amb l'aturada de la construcció, els serveis complementaris, les activitats industrials i artesanals i moltes professions liberals "demà ha de donar la sensació que el país està parat" i ha advertit que la policia estarà "amatent" perquè es compleixen les mesures i que no hi hagi interacció social i pot multar a qui no respecti les restriccions.

De Corea i de la Margineda

Els dos casos del matí corresponen a una noia que havia fet un viatge a Corea i a una altra provenent del centre de batxillerat de la Margineda, fet que eleva fins a 16 les persones amb coronavirus al país, de les quals 3 d'elles estan hospitalitzades. Salut ha rebut a més una prova amb resultat negatiu d'una persona del centre educatiu i hi ha 43 pacients pendents del resultat, dels quals 39 estan en aïllament domiciliari. El ministre ha destacat que el pacient positiu que està a l'UCI evoluciona favorablement "i som optimistes respecte el seu estat" i la resta d'afectats tenen un quadre amb bona evolució.

El titular de Salut ha assenyalat que s'han enviat cartes als alumnes de quart a segon de secundària i als de batxillerat que van participar el 12 de març en la jornada de portes obertes "perquè poden ser contactes molt llunyans però perquè tinguin actitud preventiva" i ha assegurat que les famílies poden estar tranquil·les perquè si tinguessin símptomes serien banals però es tracta que no siguin un vector de transmissió.

Martínez Benazet ha remarcat que ahir van arribar 1.700 mascaretes del tipus FFP2 per a la protecció de professionals i n'hi ha 50.000 més en camí el que assegura "que tenim un coixí excel·lent de protecció" i a més n'hi ha 200.000 de les que es fan servir en les intervencions quirúrgiques.

Hotels per si cal aïllar pacients

El titular de Salut ha afirmat que les necessitats d'instal·lacions per atendre afectats per l'epidèmia estan cobertes perquè el model a seguir és aïllar a casa i els que necessitin suport seran ingressats a l'hospital "i creiem que tenim suficient" per les mesures de distribució que s'estan aplicant. Tanmateix, Martínez Benazet ha destacat que hi ha hagut diversos propietaris d'establiments hotelers que han ofert els espais dels negocis d'allotjament i que hi ha un hotel de 40 habitacions que s'està fent un dispositiu amb la Creu Roja i Protecció Civil per si cal utilitzar-lo. I ha destacat que aquest és un exemple de col·laboració i solidaritat dels que s'estan produint, com el del Col·legi de Psicòlegs que ha habilitat un correu i un telèfon, el 809 031 perquè truquin les persones que tinguin crisis d'angoixa o problemes associats al tancament a casa que segueix tota la població.

El ministre Portaveu, Eric Jover, ha recalcat que hi ha 90 persones que s'han adreçat al Govern per poder ajudar en el que calgui i ha indicat que es contactarà amb ells per veure quina professió tenen i quins coneixements mèdics i anar-los requerint quan calgui donar un cop de mà. Hi ha afegit que s'han identificat set o vuit grups autoorganitzats per ajudar gent que no pugui sortir de casa i que Creu Roja els hi farà formació dels elements més bàsics perquè segueixin les mesures de protecció quan vagin a domicili per no ser una font de contagi.

Jover ha destacat que les persones amb dependència que eren ateses pel Servei d'Atenció Domiciliària continuen rebent aquest ajut que ha qualificat com bàsic i ha comentat que hi ha un augment de l'activitat pel tancament dels centres de dia. A més, ha anunciat que Afers Socials es posarà a partir de demà en contacte amb les 200 persones que hi ha registrades al país amb més de 80 anys per saber si necessiten algun tipus d'ajut.

tracking