Problemes per tornar al país dels andorrans que es troben a l'estranger

Els estudiants o viatgers tenen dificultats per moure’s a causa de les limitacions pel coronavirus

Problemes per tornar al país dels andorrans que es troben a l'estranger

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’enduriment de les mesures de seguretat per frenar el coronavirus afecten lògicament els ciutadans del país però també els que viuen temporalment a fora. Les restriccions de mobilitat decretades pel govern espanyol han afectat molt els andorrans que es troben actualment a l’estranger, que han vist com els vols cap a Barcelona es cancel·laven o es posposaven. És el cas d’alumnes que cursen estudis fora de les fronteres andorranes però també d’aquelles persones que es troben fora per feina o de viatge.

És el cas de Meri Valls, estudiant de 20 anys que es troba actualment a Holanda realitzant una estada. La Meri va explicar ahir al Diari que a Holanda han decidit tancar tots els centres educatius, incloent-hi les universitats. “Vaig venir fa un mes per fer una estada i ara està tot tancat i ningú em pot assegurar que quan tot torni a la normalitat podré seguir amb el curs”, relatava preocupada. “Ara mateix hi ha molta incertesa, s’ha decidit fer com a Andorra i tancar-ho tot menys supermercats i farmàcies però la informació és confusa”, explica. La Meri confessa que “m’hauria agradat tornar a casa però la mobilitat ara és complicada i els vols cap a Espanya no se sap si surten o no”. A més, afegia, “tampoc sé si després podria tornar cap a Holanda en cas que aquí la situació millorés”.

L’Èric Miró, en canvi, va tenir clar des del primer moment que era més prudent evitar desplaçaments. Amb 21 anys i estudiant de Química a Tarragona, comentava que tenia la intenció de pujar a Andorra el cap de setmana passat però seguint les notícies va canviar d’idea. “La meva mare insistia perquè vingués però s’ha de ser responsable”, deixava clar. Ell i la seva germana han decidit quedar-se al pis d’estudiants. “El que no podem fer és moure’ns i portar el virus d’un lloc cap a l’altre”, té clar l’Èric, que finalment ha vist com el govern espanyol limitava la mobilitat per seguretat.

El Guillem Weis, estudiant de Biologia a Tolosa, reconeixia que també ha canviat els seus plans per evitar els desplaçaments. “Volia anar a Andorra però després del discurs de Macron de dijous vaig decidir que era millor que em quedés”, exposava. El Guillem estudia immunologia i virologia, per la qual cosa està més conscienciat de la gravetat de la situació i per això agraeix les normes que s’han pres.

Des del Govern es va informar ahir que hi ha diversos andorrans a l’estranger que no poden tornar a causa de la crisi sanitària. En aquest moment, però, no tenen quantificat el nombre d’afectats.

tracking