x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK

Aturada del país

Espot anuncia “mesures dràstiques” que obligaran a aturar la construcció i les activitats laborals que puguin col·lapsar el sistema sanitari
Un obrer de la construcció aturant el trànsit en una obra d'Escaldes-Engordany, ahir.

Estem en guerra

Un obrer de la construcció aturant el trànsit en una obra d'Escaldes-Engordany, ahir.

Fernando Galindo
Un treballador del sector de la construcció.

Estem en guerra

Un treballador del sector de la construcció.

Fernando Galindo
Actualitzada 17/03/2020 a les 14:35
Durant un mínim de vuit dies, Andorra es prepara per a una aturada del país que paralitzarà l’economia. Només aquells “serveis bàsics”, com ara les farmàcies, els supermercats o les benzineres, romandran oberts per fer front a l’emergència sanitària del coronavirus. És a dir, totes aquelles feines que siguin considerades de risc i que puguin suposar “un ús excessiu dels recursos sanitaris” hauran de cessar l’activitat laboral a partir de demà, segons va anunciar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, mitjançant un missatge institucional adreçat al conjunt de la població.
Així doncs, a partir de l’entrada en vigor d’aquest decret extraordinari, un dels sectors que veurà afectada l’activitat és el de la construcció, a l’ull de l’huracà després de les queixes del comú d’Escaldes-Engordany a les xarxes socials. En aquest sentit, Espot també va fer referència al camp industrial i a les professions liberals com a altres activitats que, “per no estressar el sistema sanitari”, hauran d’abaixar la persiana. A més, el cap de Govern va assegurar que l’activitat també es reduirà “a mínims” pel que fa a les administracions, tant la central com les comunals.


Les circumstàncies

Segons Espot, dos han estat els factors detonants que han motivat unes mesures que va catalogar com a “dràstiques”. En primer lloc, “l’increment del 200%” dels casos confirmats com a Covid-19 en les darreres 24 hores, que constitueixen un “greu problema de salut pública” i eleven la xifra de malalts a 14 positius. En segona instància, el líder de l’executiu va exposar que la davallada de l’activitat derivada del tancament de comerços ha estat “insuficient” per contenir la pandèmia, motiu pel qual s’han hagut de prendre decisions “que semblaven inimaginables”.
Arribar fins a aquest punt, segons Espot, és quelcom “especialment dolorós”, ja que “no tenim el múscul financer de països més grans”, en al·lusió a l’accés a la liquiditat d’organismes com el Banc Central Europeu (BCE) o el Fons Monetari Internacional (FMI).

Per aquest motiu, va avançar que el Govern treballa en un projecte de llei per regular els estats d’alarma i emergència. Així mateix, Espot va comunicar que, tant des del ministeri d’Ordenament Territorial com des de Finances, s’aturaran els processos de licitació de noves obres i es revisaran les partides pressupostàries “no essencials”, amb l’objectiu de comptar amb “les reserves necessàries” per fer front a l’emergència sanitària.

Les propostes de la CEA
D’altra banda, la CEA va traslladar ahir a l’executiu un seguit de mesures “per pal·liar l’impacte econòmic i social” del coronavirus. Entre elles, com a destacada, figura la rebaixa dels preus de lloguer i de les hipoteques fins a la meitat per a aquells locals comercials que hagin hagut de tancat obligatòriament i una reducció del 25% per a aquells que malgrat no haver cessat l’activitat s’hagin vist perjudicats econòmicament pel Covid-19.

La proposta respon al neguit de molts comerciants que veuen inviable no tenir cap activitat i mentre alhora han de mantenir els seus compromisos amb els treballadors, els propietaris i la CASS.
Paral·lelament, amb relació a la llei òmnibus, la patronal va sol·licitar modificar la Llei del pressupost i el marc pressupostari per incrementar la capacitat d’endeutament. Aquesta major capacitat financera hauria de permetre cobrir, mitjançant una modificació de la Llei de la CASS, la baixa per accident laboral a totes aquelles persones confinades per contagi o sospita. A més, els autònoms haurien de reduir a la meitat la seva cotització durant el període de crisi.

Per últim, la CEA també va demanar modificar el Codi de Relacions Laborals, l’ajornament de les cotitzacions a la CASS i la reducció al 50% de les tarifes que paguen les empreses a FEDA i Andorra Telecom, entre d’altres propostes.
 
LES MESURES DE LA CAMBRA
Ahir també va tenir lloc una reunió entre representants de la Cambra de Comerç i el Govern per tractar d’analitzar mesures que busquin “minimitzar l’impacte del Covid-19”. En aquest sentit, la Cambra va exposar la necessitat d’advocar pel principi de corresponsabilitat amb relació als temporers que hagin quedat desemparats. Com en el cas de la CEA, també van sol·licitar “flexibilitzar” els pagaments de lloguers i hipoteques. Quant als autònoms, la Cambra va demanar que es puguin acollir a una subvenció del 100% de la seva corresponent cotització a la CASS.
Veure’n més
105
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts