“Allau de solidaritat contra el coronavirus”

La societat andorrana s’està unint per ajudar aquelles persones que necessitin rebre a casa medicaments i aliments a les llars. Des de la Creu Roja s’estant oferint formacions gratuïtes a totes aquelles persones que estiguin interessades a col·laborar-hi.

“Allau de solidaritat contra el coronavirus”CREU ROJA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

ots sabem que aquests dies són difícils per a tothom i que poden sorgir molts dubtes, i també hi ha nervis i tensió. Ara bé, per ajudar aquelles persones que són especialment vulnerables, com ara les persones grans o aquells que pateixen algun tipus de patologia que els dificulta la mobilitat per anar a la farmàcia o al supermercat, els andorrans i andorranes estant bolcant-se a ajudar de manera voluntària per tal que tothom pugui mantenir-se dins de casa en les millors condicions possibles.

A Facebook s’ha creat un grup anomenat Andorra solidària davant el Covid-19, en el qual hi ha més de 3.000 persones que estant disposades a ajudar en allò que faci falta o que amb petits gestos volen agrair i facilitar la tasca d’aquells que han de treballar. Els joves de la comissió de la Massana va ser una de les primeres entitats que va mostrar el seu interès per intentar abastir les necessitats d’aquells que ho necessiten. Per aquest motiu, des de la Creu Roja, coordinats amb el departament de joventut i voluntariat, s’estan duent a terme formacions gratuïtes per a aquells que vulguin ser voluntaris, proporcionant-los les indicacions que s’han de seguir per tal de poder abastir les necessitats de la gent i protegir-se ells mateixos. I de mica en mica, diverses entitats, com els fallaires o el Jovent d’Escaldes, s’han sumat a la iniciativa.

Més de cent voluntaris en aquests moments ja s’han posat en contactes per repartir menjar o medicaments, o alguns fins i tot estant disposats a cedir el vehicle en cas de necessitat. A més, diverses empreses, com també hotels, s’han posat en contacte per oferir aliments, entre altres. “Qualsevol ajuda és benvinguda”, va explicar el director de la Creu Roja, Jordi Fernández, al Diari. De totes maneres, va informar que en aquests moments la gestió és correcta i que s’estan preparant per si la situació es complica de cara als pròxims dies i que “si algun servei arriba a una fase d’esgotament, amb les reserves podríem tenir l’atenció assegurada”.

Avui en dia, una vintena de persones s’han posat en contacte amb els serveis de voluntariat. D’aquestes, el noranta per cent són persones d’una edat avançada, tot i que també n’hi ha amb mobilitat reduïda.

Però el grup de Facebook no només està servint per oferir-se com a voluntari amb aquestes propostes, sinó que des de fa uns dies, igual que s’està fent als països veïns, des dels balcons han sorgit diverses iniciatives per agrair al personal sanitari, aquell que està treballant als supermercats o aquell relacionat amb l’alimentació i també els serveis de neteja de la via pública, amb aplaudiments i noves propostes que podrien sorgir al llarg dels dies.

Així doncs, malgrat la gravetat de la situació, la solidaritat i la col·laboració humana “està sent una cosa molt maca”, va dir Fernández. I va afegir que “és bonic veure com hi ha interès per ajudar aquells que tenen una situació complicada”.

MESURES D'ANDORRA TELECOM I MOLINES PATRIMONIS

Andorra Telecom, a causa de la situació extraordinària que està vivint el país, ha decidit permetre a les empreses que ho necessitin ajornar durant sis mesos i sense interessos el pagament de la factura de telecomunicacions, una mesura que s’inclou en el paquet d’accions del Govern de suport per pal·liar les conseqüències econòmiques derivades de la pandèmia del Covid-19. El servei de telecomunicacions va informar a través d’un comunicat que aquesta mesura de suport s’aplicarà a les factures d’aquest mateix mes i fins que es doni per tancada la crisi del coronavirus. Per altra banda, pel que fa a l’habitatge, sembla que alguns llogaters comencen a estar neguitosos, ja que es troben que en algun cas se’ls acaba el contracte en els pròxims mesos i no saben què podria passar. De totes maneres, Molines Patrimonis ahir va assegurar que mentre duri l’obligatorietat de tancament de negocis, amb les consegüents pèrdues que això comporta per als operadors, es condonaran les quotes d’arrendament als llogaters.

ELS COMUNS FLEXIBILITZEN EL CONTROL DE L'APARCAMENT PEL VIRUS

Els set comuns han començat a prendre mesures per evitar, en la mesura que es pugui, que els ciutadans hagin de sortir de casa. Així, han decidit obrir i flexibilitzar els controls a les zones d’aparcament de cada parròquia. Les administracions comunals han decidit aplicar diferents estratègies per tal de garantir que els residents no utilitzin el cotxe aquests dies i segueixin el confinament. Així doncs, Escaldes-Engordany, on governa el PS de Rosa Gili, i Ordino, amb Josep Àngel Mortés al capdavant de la casa comuna, van decidir que es deixaven sense efecte les zones blaves i que, a més a més, s’aixecaven les barreres dels aparcaments comunals perquè també fossin de lliure accés. Una situació intermèdia és la que s’ha adoptat a la majoria de les parròquies. El mateix dissabte, la cònsol major d’Encamp, Laura Mas, va explicar al Diari que els agents de circulació, mentre durés el confinament, no posarien multes d’aparcament, tot i que no s’aixecaven les barreres de les zones d’estacionament comunal. Sant Julià de Lòria també va començar dissabte mateix a aplicar aquesta mesura, com va anunciar el consistori a través de les xarxes socials. Pel que fa a la Massana i Canillo, durant el dia d’ahir van prendre la mateixa decisió que els anteriors comuns, i també van acordar deixar sense efecte el pagament per aparcar a les zones blaves de les parròquies ordenant als agents de circulació que no multessin fins al final de les mesures d’aïllament. El darrer comú a sumar-se a aquestes mesures va ser el d’Andorra la Vella. Tot i no confirmar directament que es deixaven sense efecte les zones blaves i verdes, el que sí que va decidir la cònsol major, Conxita Marsol, va ser que des del servei de circulació es donava prioritat a altres tasques que no fossin posar multes.

tracking