Límit de venda de tabac i alcohol per evitar turistes

El decret fixa que només podran accedir a aquests productes les persones que siguin residents al país i amb restriccions

Límit de venda de tabac i alcohol per evitar turistesARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern va establir una limitació en la compra de tabac i alcohol, a través del decret que es va publicar ahir al BOPA. Així doncs, la compra de tabac queda restringida a un cartó per persona resident al dia, mentre que la d’alcohol queda limitada a ampolles d’un litre d’alta graduació o dues de vi o escumosos. En aquest sentit, el ministre portaveu, Eric Jover, va explicar en la roda de premsa del seguiment del coronavirus que “havíem detectat que, especialment a la zona del Pas de la Casa, molts turistes aprofitaven que les superfícies comercials d’alimentació eren obertes, i venien en gran quantitat a comprar tabac i alcohol”.

Un punt que també va confirmar la cònsol major de la parròquia, Laura Mas, que va explicar al Diari, que “dissabte ja vam veure que hi havia molta gent al Pas, que venien a comprar tabac i alcohol. Des de llavors ens vam posar en contacte amb el Govern per tal d’evitar aquestes acumulacions de gent que es produïen als centres comercials”.

Acció a la frontera

Aquesta mesura va anar acompanyada de controls policials a la frontera en què els agents informaven els turistes que ja no podrien realitzar aquest tipus de compres, i que ateses les mesures que s’estaven emprenent per lluitar contra el coronavirus, el millor que podien fer era fer la volta i tornar a les seves cases. Sobre aquesta situació, Mas va dir que “vull felicitar el Govern, perquè, gràcies a aquestes mesures, el Pas ha fet un canvi radical, i ja no hi ha acumulacions de gent, només les persones que hi viuen”.

Pel que fa la frontera hispano-andorrana, la circulació està limitada a les persones que tinguin un justificant mèdic o laboral. Durant la jornada d’ahir, els agents ja van realitzar els controls pertinents als conductors que arribaven a la frontera per evitar l’entrada de turistes.

Una altra de les mesures que el Govern ha emprès i que tal com va explicar el ministre portaveu està funcionant molt bé és el telèfon 188. Aquesta línia serveix per esvair dubtes que no tenen relació amb els purament sanitaris. Així doncs, durant les darreres 48 hores s'han atès trucades que preguntaven sobre quins comerços podien obrir, per la situació de la mobilitat interna al país, per l'estat de les fronteres o bé per les accions laborals. Sobre aquest últim precepte, Jover va dir que a partir d'avui hi haurà un inspector de treball per facilitar dubtes més concrets. El 188 ha rebut un total de 1.600 trucades en dos dies.

D’altra banda, durant el dia d'avui, i tal com es va explicar en la roda de premsa de seguiment del Covid-19, es realitzaran diferents reunions per abordar les problemàtiques derivades de la crisi. En aquest sentit, i seguint la que es va realitzar la setmana passada entre el ministre de la Presidència i els sectors econòmics, el cap de Govern i Gallardo es reuniran amb les patronals i els sindicats per tal d'abordar les diferents problemàtiques econòmiques i laborals, així com les mesures que caldrà emprendre per amortir al màxim la situació provocada pel virus.

El cap de Govern també ha demanat a la síndica que es convoqui una junta de presidents dels grups parlamentaris per tal de traslladar-los els acords que s’hagin pogut emprendre. A més a més, Espot rebrà els grups polítics, que, fins al moment, han tancat files amb el Govern en la gestió de la crisi. Una altra de les trobades que hi ha previstes per demà és la de la ministra d'Educació i Ensenyament Superior, Esther Vilarrubla, amb els representants dels sistemes educatius que hi ha al país, l'andorrà, l'espanyol i el francès. En aquesta, s'abordarà les mesures que es puguin emprendre, com l'estudi a distància, per tal que en el temps que duri el confinament i la suspensió de les classes els alumnes puguin avançar en els estudis.

En aquest sentit, cal recordar que el sistema educatiu francès ja va informar els pares dels alumnes dissabte passat que a partir d'aquest dilluns els enviaria per correu electrònic una sèrie de tasques perquè poguessin fer als seus domicilis, amb la idea que no es perdessin totes les setmanes que hi ha el tancament d'aules i que aquestes caldria retornar-les per corregir-les.

NOU PROTOCOL PER A POSSIBLES CASOS

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va anunciar un seguit de canvis en el protocol per tractar el Covid-19. Així doncs si algú té símptomes lleus, com febre o una lleugera problemàtica respiratòria, caldrà trucar al metge de capçalera. En cas que els símptomes siguin més greus i es produeixi sensació d’ofec, s’haurà de trucar al 116 per tal que un equip del SAAS es desplaci a domicili i pugui avaluar el cas. En cas que es consideri que l’afectació pot ser greu, l’equip sanitari prendrà les mesures oportunes per fer el trasllat a l’hospital i que es realitzi la prova del Covid-19.

tracking