Augmenten a cinc els positius, 27 pendents de resultats i 200 confinats

Un home de 51 anys està ingressat a la unitat de cures intensives amb una pneumònia

Augmenten a cinc els positius, 27 pendents de resultats i 200 confinats

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Salut va confirmar ahir quatre nous casos positius de Covid-19, el que suposa que actualment hi ha cinc persones amb coronavirus actiu, ja que dels sis diagnosticats fins ara un ja va ser donat d’alta. De la mateixa manera, també s’han incrementat fins a 27 les persones que es troben pendents de rebre els resultats del PCR, i el nombre de contactes s’ha doblat, i s’arriba fins a 200 confinats. Així ho va afirmar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa d’actualització d’ahir al vespre, en què va puntualitzar que un dels nous casos de sospita es tracta d’un home de 51 anys que està ingressat a la unitat de cures intensives amb una pneumònia greu.

Els nous positius són el fill i la filla de la dona de 87 anys que es troba ingressada a l’hospital per Covid-19, un turista provinent de Madrid i una infermera del SAAS. Quant a les 200 persones confinades a les seves llars , Benazet va apuntar que es deriven de la cadena epidemiològica de contactes dels pacients amb coronavirus. A banda dels casos al Principat a Portugal també han detectat un cas positiu de Covid-19 a un ciutadà que provenia d’Andorra; des de l’executiu ahir no se’n tenia constància.

D’altra banda, durant la roda de premsa d’actualització del migdia, el ministre Portaveu, Eric Jover, va manifestar que des del Govern estudien cobrir al 100% les baixes del personal sanitari que es troba a primera línia. Jover també va agrair a tota aquella població s’ha posat disposició de la comunitat per ajudar les persones que es troben en el col·lectiu de risc.

En la mateixa línia, dissabte va sorgir una iniciativa popular de la mà del resident Oriol Soriano per recopilar voluntaris del món sanitari i ciutadans per posar-se a disposició de les autoritats en el cas que el sistema sanitari es vegi col·lapsat durant els pròxims dies. Així, Soriano ha creat la pàgina web voluntariscovid19andorra.com perquè aquelles persones que hi estiguin interessades s’hi sumin. “Ara mateix, tinc una vintena de correus de ciutadans que voldrien ajudar si s’arribés a una situació de col·lapse, i estic catalogant la gent segons les funcions i les especialitats”, va indicar. Tanmateix, va apuntar que ahir el ministeri d’Afers Socials i Creu Roja es van posar en contacte amb ell per coordinar el servei conjuntament. Soriano va dir que també es plantegen fer formacions als interessats per adequar i consensuar les mesures escaients.

De la mateixa manera, agrupacions de joves com les de la Massana o la d’Ordino també s’han prestat voluntaris per tal de poder ajudar les persones que ho necessitin.

CABREIG SANITARI

Redacció - Andorra la Vella es xarxes socials es fan ressò de les sensacions que té la població, sobretot amb la situació que es viu actualment al país i al món en general. Aquest és el cas d’en Miki, un infermer que dissabte va publicar un vídeo a les xarxes per transmetre la seva indignació i enuig per aquelles persones que no s’estan prenent seriosament les recomanacions del ministeri de Salut per evitar el contagi del coronavirus entre la població. L’infermer va transmetre que “ens trobem en una situació d’alarma, el Covid-19 és una malaltia que es va transmetent d’una forma aberrant. Què pot passar? Que siguem portadors asimptomàtics, que no sapiguem que el tenim, i que ho estiguem transmetent”. I en aquest sentit va manifestar la importància de la campanya #quedatacasa per no reproduir més la propagació de la pandèmia, sobretot per aquelles persones que sí que poden tenir una afectació greu. Miki també va fer referència a l’important paper que està duent a terme el col·lectiu sanitari o els serveis d’emergència del SAAS. “Tinc companyes que es troben aïllades i altres que estan amb febre. I també estem els bombers, sanitaris i tot el personal de suport que estem treballant. Hem de perdre l’energia per gent que no fa cas? No, si us plau”, va finalitzar.

PROBLEMES EN LES LIQUIDACIONS DELS TREBALLADORS DE TEMPORADA

Polèmica i preocupació entre els treballadors de temporada de les pistes d’esquí i dels serveis que se’n deriven, com el sector de l’hoteleria. Precisament, empleats d’aquest àmbit han explicat al Diari que “divendres, ens van presentar una carta que havíem de signar com a baixa voluntària i que avui ens farien la liquidació. Ens han donat 15 dies per sortir del país i haver de deixar l’allotjament que ens havien facilitat”. Afegeixen que “els que han d’anar a l’Argentina o Xile no saben com ho hauran de fer”. Els treballadors de les pistes d’esquí van denunciar una certa indefensió. Fonts properes al col·lectiu van explicar al Diari que “als treballadors que han de tornar als seus països d’origen se’ls ha ofert unes condicions molt bones i ja poden marxar. Però als que som residents, a banda que hem de continuar treballant, no se’ns ha ofert pagar-nos fins a final de mes ni tampoc els dies acumulats”. Les mateixes fonts van informar que els treballadors “que volien tenir les mateixes condicions que els temporers que marxen al seu país van haver de signar ahir la renúncia del seu lloc de feina”. D’altra banda, el president de l’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí, Carles Iriarte, va informar que “ningú de Ski Andorra s’ha posat en contacte amb nosaltres”. Tanmateix, va afegir que “pel que vetllarem és perquè tots els monitors rebin les mateixes condicions en el moment de les liquidacions, sigui quin sigui el seu origen”. Sobre la situació dels monitors argentins, el president de l’AADIDES, que els representa arreu, Martín Basser, va informar que “tenim un protocol perquè els monitors informin d’on es troben i quan volen tornar al país. En arribar hauran de fer un confinament de dues setmanes i en funció del seu estat el podran fer a casa seva o a Buenos Aires”. A més a més, Basser va afegir que “a partir d’avui dilluns només podran tornar els que volin amb Aerolínias Argentinas”.

Augmenten a cinc els positius, 27 pendents de resultats i 200 confinats

tracking