x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK

Un total de 26 casos de sospita i 90 confinats

Fins a nou dels possibles positius són alumnes de l’escola andorrana de la Margineda
Les persones amb mascareta comencen a ser habituals als carrers del Principat.

Un total de 26 casos de sospita i 90 confinats

Les persones amb mascareta comencen a ser habituals als carrers del Principat.

Fernando Galindo
Un comprador de Pyrénées a qui li prenen la temperatura.

Un total de 26 casos de sospita i 90 confinats

Un comprador de Pyrénées a qui li prenen la temperatura.

Actualitzada 15/03/2020 a les 11:41
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va explicar que, a l’espera dels resultats que hi havia pendents, els casos sota sospita s’eleven a 26. D’aquests, els que es troben ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell són 9, mentre que la resta estan confinats als seus domicilis. Pel que fa als contactes d’aquests casos, Martínez Benazet va informar que n’hi havia un total de 90 en quarantena, dels quals 14 són personal sanitari. Ho va dir ahir en la roda de premsa de seguiment del coronavirus.
D’altra banda, el ministre de Salut va confirmar “9 possibles casos, que són alumnes de la filla i el gendre de la dona de 87 anys que va donar positiu, i han presentat símptomes”. Va recordar que aquesta pacient “evoluciona favorablement”. Dels altres casos va destacar una família de 5 membres que havia estat en contacte amb una persona contagiada a França.

Sobre les proves del Covid-19 va dir que “hi ha un retard en les analítiques, ja que per la situació que hi ha a Espanya, el laboratori està saturat”. Tanmateix, va dir que a partir de demà era probable que ja es treballés també amb un altre laboratori per tal d’agilitzar al màxim els diagnòstics. Mentrestant, els sospitosos es tracten com si fossin positius.
A més a més va informar que “a partir de dilluns disposarem d’uns kits que ens ajudaran a fer una primera verificació”. Tot i admetre que no eren del tot fiables, sí que va dir que “ens serviran per fer seguiment de les persones que han tingut el virus, com la persona que va infectar la senyora de 87 anys i per seguir-ne l’evolució dels casos”. Sobre la possibilitat de fer les analítiques al país, Martínez Benazet va dir que “estem treballant per poder fer les proves del PCR, que determinen si tens el Covid-19, però no les tindrem fins a final de mes”.

En el que van voler incidir molt tant el titular de Salut, Martínez Benazet, com el ministre portaveu, Eric Jover, va ser seguir les directrius que es marquen des de l’executiu. En aquest sentit, van dir que “el virus no té cames, no es desplaça sol. Per tant hem de ser molt curosos i pensar que encara que a nosaltres no ens pugui afectar, podem ser portadors i infectar algú que sigui de risc”.
Respecte a la capacitat de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell per gestionar el volum actual de casos, Benazet va dir que “tenim una UCI molt ben dimensionada i bons professionals. Si la situació es manté en aquests paràmetres no hi haurà cap problema”. Tot i això, el que sí que va admetre és que, “si es produeix una situació d’una gran quantitat de contagis, ens pot saturar el sistema sanitari, tal com hem vist que ha passat en altres països”.

En relació amb els equipaments mèdics, va exposar que “hem recuperat una sèrie de respiradors que ja no s’utilitzaven, perquè els havíem modernitzat, però que, en cas que es produeixi un augment de casos i s’hagin d’habilitar més llits d’UCI, poden servir perfectament”. Finalment, i sobre si en cas de necessitat, Andorra podria atendre pacients provinents de fora del Principat, el ministre de Salut va dir que “si continuem en un estadi com el d’ara, els podríem atendre sense problemes. Tenim una estreta col·laboració amb els sistemes sanitaris dels països veïns i si tinguéssim un pic de contagis, també ens podrien ajudar ells a nosaltres”.

 
EL TERMÒMETRE DEL COMPRADOR
Òscar Serrano - Andorra la Vella
Consciència, calma i, sobretot, queda’t a casa. Aquestes són les peticions i recomanacions que està fent el Govern durant els últims dies en relació amb la propagació del coronavirus. Tot plegat, amb l’objectiu d’evitar el contacte entre persones i tallar possibles cadenes de contagi. La realitat dels carrers, però, mostra tot el contrari, i és que les cues als supermercats, les estanteries buides i els carrets de la compra plens de paper higiènic denoten una “histèria col·lectiva que se’ns està escapant de les mans”, deia una senyora d’edat avançada que passejava ahir per l’avinguda Meritxell.

Mentre el Govern decretava el tancament de comerços com a mesura per evitar les aglomeracions de persones, les sues als supermercat seguien sent abundants. Algunes de les persones que passejaven eren turistes que venien al Principat a passar el cap de setmana perquè “vivim a Barcelona, ens han dit que no anem a la feina i pensàvem que aquí la cosa estava tot molt més tranquil·la”. “Ara hem vist que estan totes les botigues tancades, imagino que és pel Dia de la Constitució”, destacava en Raúl, que venia amb tota la seva família i no estava massa al cas de les mesures que s’havien pres.
Els supermercats es van aixecar ahir amb polítiques d’higiene molt més estrictes de l’habitual. A l’Andorra 2000, el responsable de la seguretat del comerç repartia guants de plàstic a tothom qui entrava. “Ja me’n podries donar un parell més”, li deia un home que va anar a comprar. El grup Pyrénées era encara més curós i prenia la temperatura a tothom qui entrava a comprar.

Enmig de totes les mesures de prevenció, la policia va haver de visitar en diverses ocasions el Pas de la Casa i altres indrets del país per avisar a comerços que no havien tancat “perquè encara no havia sortit publicat el decret”, que havien d’abaixar la persiana o se’ls obriria expedients sancionadors. El cos de banders també va haver d’actuar al llarg de la tarda tancant els berenadors de la Comella, Font de la Closa i Cortals d’Encamp perquè estaven plens de persones fent barbacoes que es van agafar el tancament de botigues com unes vacances.
Etiquetes
Veure’n més
12
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts