Salut pública

Espanya declara l'estat d'alarma i Catalunya queda confinada

La mesura, que es decretarà demà en una reunió extraordinària del consell de ministres espanyol, podria implicar la limitació temporal de la circulació de persones o el racionament de productes de primera necessitat

Pedro Sánchez tria el 28 d'abril per iniciar un llarg cicle electoral al país

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat el confinament de Catalunya durant15dies arran de la propagació del coronavirus, segons ha fet saber en una roda de premsa celebrada al palau de la Generalitat aquest divendres al vespre.Torra haexplicat que ha demanat a l'estat espanyol que "ajudi amb el tancament de líniesferroviàriesi aeroports", tot i que encara no ha rebut resposta.

Aquest migdia el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat que demà es declararà l'estat d'alarma al país veí i tindrà una durada de15dies, segons ha fet saber en una compareixença feta des del palau de la Moncloa arran de la crisi sanitària que viu Espanya pel coronavirus. Sánchez ha explicat que el consell de ministres es reunirà per decretar la mesura i que el govern "mobilitzarà tots els recursos públics i privats per protegir als ciutadans". En aquest sentit, el president espanyol ha demanat a tota la ciutadania, sobretot joves i persones grans, que segueixen les recomanacions, que es quedin a casa, i ha assegurat que esperen "setmanes molt dures", ja que es preveu que en una setmana "hi hagi 10.000 infectats perCovid-19".

L'estat l'alarma permet que en casos de gravetat com emergències sanitàries, epidèmies, o contaminacions greus, el govern pugui dur a terme mesures extraordinàries com limitar la lliure circulació de persones, tancar indústries i comerços, requisar temporalment qualsevolmenade béns, i racionar el consum d'articles de primera necessitat. Es tracta d'una mesura que l'estat espanyol només ha fet servir una vegada, l'any 2010, quan van patir una crisi amb els controladors aeris.

Actualment, Espanya té més de 4.200 casos positius i el País Basc i la ciutat d'Igualada estan confinadesarran del coronavirus. Així mateix, 62 països tenen limitada l'entrada a viatgers al país veí i Marroc ha tancat les fronteres amb Ceuta i Melilla.

tracking