salut pública

Escoles tancades

L’escola andorrana de batxillerat i el María Moliner estaran tancats des d’avui, i la resta de centres, a partir de dilluns

Escoles tancadesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha acordat incrementar les mesures excepcionals per frenar el contagi del coronavirus. Les accions, que s’aniran actualitzant en funció de l’evolució de la situació, es van prendre ahir a la nit després que una dona de 87 anys esdevingués el segon cas positiu de la malaltia al país. D’entre les mesures destaca el tancament de l’escola andorrana de batxillerat a partir d’avui i de tots els centres educatius a partir de dilluns, malgrat que l’executiu recomana no portar avui els alumnes a l’escola en la mesura del possible. En el cas de l’escola María Moliner, els responsables educatius han decidit tancar les aules també a partir d’avui malgrat que l’obligació no és fins dilluns.

Més enllà dels centres escolars, el Govern va informar ahir a la nit en una roda de premsa extraordinària, que a partir d’avui s’anul·len totes les activitats extraescolars, l’esquí escolar i els esplais. Per tal de protegir la gent gran, també romandran tancats els casals i es restringeixen les visites als centres de dia i sociosanitaris. A més, a partir de demà totes les activitats culturals, esportives i lúdiques públiques quedaran anul·lades i pel que fa a les activitats privades, l’executiu recomana que s’anul·lin malgrat que no hi ha una obligació. El que sí que van indicar és que tots els esdeveniments, ja siguin en exterior o en interior, no podran superar la tercera part de la capacitat de l’espai. En aquest sentit, es recomana a la gent que no vagi a gimnasos i centres termolúdics. La restricció del 30% de la capacitat també s’aplicarà a partir de dilluns al transport públic.

L’executiu va indicar que es reprogramaran les proves sanitàries rutinàries i les intervencions que es pugui per tal de no col·lapsar el sistema. Així mateix, recomanen a persones majors de setanta anys o persones vulnerables per patir altres malalties que es quedin a casa. Finalment, també es va anunciar que queden suspeses les visites íntimes i de familiars al centre penitenciari a excepció de les necessàries per garantir el dret d’assistència lletrada que es faran sense contacte físic. De moment, el Govern descarta tancar les fronteres, tot i que aquesta mesura es podria aplicar si la situació empitjora.

Ingressats els fills i el gendre

Segons van informar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, la filla de la pacient que ha donat positiu i el seu marit són mestres de l’escola andorrana de batxillerat, per la qual cosa s’ha optat per clausurar el centre de la Margineda des d’avui mateix i estendre la mesura a tots els centres educatius, incloent escoles bressol, el centre de formació professional i la universitat, a partir de dilluns. Arran de l’enquesta epidemiològica que es realitza en els casos positius, els responsables sanitaris van descobrir que la filla de la dona i el seu marit van estar en contacte amb italians durant una excursió a l’Aneto. Els dos van presentar símptomes gripals i van estar de baixa laboral però sense les mesures i precaucions per sospita de coronavirus. Després del positiu de la familiar, tots dos, juntament amb un altre fill de la pacient, van ser ingressats ahir a la nit a l’hospital, on romandran aïllats en espera dels resultats. A més, hi ha dos metges confinats a casa per haver estat en contacte amb la pacient de 87 anys.

En un primer moment, es va decidir ingressar la dona que ha donat positiu perquè presentava un episodi pneumònic. Se li van realitzar les proves malgrat que no havia viatjat a cap zona de risc ni havia estat en contacte amb cap persona afectada pel virus. Quan va donar positiu i es va realitzar l’enquesta epidemiològica es va trobar el possible origen de la malaltia en la trobada de la filla i el marit amb uns italians a l’Aneto.

El fet que els dos docents que podrien tenir el Covid-19 hagin estat en contacte amb altres professors i alumnes fa sospitar que a Andorra ja hi pugui haver una transmissió comunitària, de manera que l’executiu ha decidit augmentar les mesures preventives. La pacient de 87 anys és el segon cas que hi ha a Andorra, després del jove de 20 anys que havia viatjat a Milà i que va ser donat d’alta fa cinc dies. D’altra banda, les proves del pacient de 54 anys que va ser aïllat dimecres van donar negatiu i ahir va ser donat d’alta. En el tancament d’aquesta edició, el nombre de persones ingressades pendents de diagnòstic eren cinc.

Escoles tancades

Escoles tancades

tracking