Els gestors de residus demanen mesures per la crisi del cartró

Entenen que el Govern no subvencioni la recollida però apunten que el problema no és sols econòmic

Els gestors de residus demanen mesures per la crisi del cartró

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, va deixar clar que el Govern no té intenció de subvencionar la recollida selectiva de paper i cartró per la situació actual que viu el sector: una caiguda considerable dels preus que està colpint el negoci. Sí que s’ha posat en marxa un grup de treball per abordar mesures que ajudin a pal·liar aquesta situació que fa que hi hagi un gran sobreestoc del residu al país. Des del sector empresarial es mostren satisfets per aquest treball conjunt i entenen que el Govern no es plantegi ajuts però insisteixen en la necessitat de mesures, perquè no és un problema únicament econòmic, també que els gestors de residus espanyols que acostumen a ser els receptors l’accepten amb comptagotes perquè ells mateixos tenen una gran quantitat d’estoc. “Tampoc pot ser que el cost sempre l’assumeixi l’administració pública”, va dir el director de la Confederació Empresarial, Iago Andreu, tot afegint que hi ha d’haver una corresponsabilitat per part de qui produeix aquest residu. Així que un dels plantejament és que els grans productors se n’hagin de fer càr­rec, contractant gestors de residus. O que s’abordi la possibilitat que hi hagi una planta al país que en faci la tria (com ja existeix d’envasos) perquè així el residu “tindrà una sortida més fàcil”.

Tanmateix, “i malgrat que vagi en contra” del propi negoci dels gestors de residus, el sector és conscient que la reducció també és el camí a seguir perquè l’excés d’empaquetat de les mercaderies agreuja encara més el problema. I una dificultat afegida és que una planta de Santa Coloma dedicada a la recepció i el tractament vol deixar el negoci.

PARTICIPACIÓ PER A L'ECONOMIA CIRCULAR

La ministra de Medi Ambient i el secretari d’Estat d’Igualtat, Marc Pons, van presentar ahir el projecte participatiu que s’engega per tal d’articular el projecte de llei d’economia circular. “És necessari un canvi de paradigma en la forma de produir i consumir”, va manifestar Sílvia Calvó. Aquest procés participatiu té com a objectiu conèixer els hàbits i costums dels ciutadans i inclou tres vies de contacte: una enquesta del CRES, una de virtual i dues sessions de treball presencials. L’enquesta del CRES es farà a 750 persones i la virtual es podrà contestar a través de la nova plataforma de la secretaria d’Estat de Participació Ciutadana: www.VISC.ad. Les dues sessions de treball es faran el 19 i el 31 de març. La informació i les consideracions recollides es tindran en compte en la futura llei.

tracking