TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Càrrecs de confiança

Escaldes, la capital, Encamp i la Massana sumen catorze càrrecs de relació especial

Quatre comuns disposen de càrrecs de relació especial i és la capital la que més gasta amb una despesa d’uns 20.000 euros mensuals

Escaldes, la capital, Encamp i la Massana sumen catorze càrrecs de relació especialANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els comuns d’Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, Encamp i la Massana compten amb càrrecs de relació especial, més enllà dels ja obligatoris com són el Secretari General i l’Interventor General, que sumen un import mensual en salaris superior als 40.000 euros. En aquesta xifra, falta sumar els salaris massanencs, que encara no s’han aprovat en sessió del consell del comú. Respectivament, les administracions comunals compten amb sis, quatre i dos treballadors amb aquesta relació. Una situació híbrida és la que es viu a la parròquia de Sant Julià de Lòria, on malgrat no disposar de càrrecs de relació especial directament contractats per l’administració comunal, el comú, que encapçala Josep Majoral, sí que ha confirmat que compta amb dos assessors externs; un que fa les funcions d’assessoria jurídica, i un altre que s’encarrega de tota la temàtica relacionada amb l’urbanisme. Pel que fa a consellers a plena dedicació, només es compta amb Xavier Fernández (Encamp) i Rossend Duró (Sant Julià de Lòria). Per quantitat d’assessors, l’administració que en té més és el comú d’Andorra la Vella, que encapçala Conxita Marsol. La capital té en nòmina sis càrrecs de relació especial. Una situació similar es viu a la parròquia veïna d’Escaldes-Engordany; no obstant això, l’única casa comuna governada pels socialdemòcrates compta amb quatre càrrecs de confiança. El tercer comú a comptar amb treballadors amb aquesta qualificació és el d’Encamp. Laura Mas disposa d’una responsable de comunicació de la corporació i un coordinador de serveis al Pas de la Casa. La Massana també en té dos: l’assessora de comunicació i l’assessor de via pública. Ordino i Canillo no compten amb cap càrrec de relació especial i Sant Julià els té com a assessors externs.

Les xifres

Tal com passa amb la quantitat de càrrecs, Andorra la Vella és el comú que més diners destina en treballadors amb relació especial. Així doncs, l’administració de la capital destina una xifra d’uns 20.000 euros mensuals (són bruts). Entre ells, el que disposa d’un salari més elevat és el cap de gabinet dels cònsols, Xavier Palma, que té un salari que està entorn dels 4.800 euros (62.300 a l’any). En un segon escalafó se situen Miquel Rossell, que és el coordinador de mobilitat del comú i el coordinador de Tràmits, Tributs i Deutors, Xavier Gilabert, amb salaris bruts mensuals de 4524,99 (58.824,93) i 4022,22 (52.288,82) euros respectivament. En un tercer graó se situen els altres tres càrrecs com són Josep Maria Escribano, director de música i dansa d’Andorra la Vella; Cinta Audí, assessora de comunicació adscrita al mateix departament, i Gerard Claret com a professor honorífic de l’Institut de Música, que perceben 2.796,38, 2.284,07 i 1682,40 euros en el mateix ordre. La capital no ha facilitat el sou exacte sinó la posició a la graella salarial dels diferents càrrecs, així que alguna de les retribucions podria ser lleugerament diferent a la calculada. Pel que fa a la parròquia veïna, Escaldes-Engordany, el salari més elevat que perceben els càrrecs de relació especial és el del cap de gabinet dels cònsols, Ferran Rabanaque, i l’assessora en programes estratègics, Montserrat Martell, que se situen en els 3.800 euros bruts al mes (49.400 anuals). Un escalafó per sota hi ha els altres dos càrrecs de confiança, que són l’assessora de finances, Beatriz Pintos (2.800 al mes i 36.400 a l’any) i l’assessora d’administració i gestió, Pilar Zúñiga (2.600 al mes i 33.800 anuals). El tercer comú que en disposa, el d’Encamp, compta amb dues persones amb aquesta situació, que són la cap de comunicació, Sara Camps (3.261 euros bruts al mes) i el coordinador de serveis del Pas de la Casa, que té un salari brut mensual de 3.385,98 euros que són 44.017,74 anuals.

Consellers a ple temps

Aquesta legislatura, només hi ha dos comuns que, a banda dels cònsols, disposen de consellers a plena dedicació. Concretament és el conseller d’Encamp, Xavier Fernández, que juntament amb Laura Mas és l’únic que repeteix de la passada legislatura, i presideix les comissions de Joventut, Esport i Infraestructures, i té assignada una retribució de 3.385,98 euros mensuals. Pel que fa a Rossend Duró, el conseller menor de Sant Julià, s’encarrega de les carteres de Manteniment, Medi Ambient i Sostenibilitat. Pel que fa al seu salari, atès que encara no s’ha aprovat pel consell del comú, la corporació laurediana no l’ha facilitat.

tracking