Dos mesos d'arrest nocturn a casa per al masover d'Auvinyà

La lamentable situació laboral del treballador era coneguda a Sant Julià de Lòria

Dos mesos d'arrest nocturn a casa per al masover d'AuvinyàFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos mesos d’arrest nocturn condicionals. Aquesta és la condemna que haurà de complir el masover d’Auvinyà que va tenir treballant sense declarar un compatriota seu durant 12 anys. El batlle va decidir aquesta pena a l’ordenança penal –judici ràpid– que deixa tancada la via penal, tot i que els juristes consultats preveuen que el cap haurà de fer-se càrrec d’una gran multa administrativa per la via civil en concepte d’indemnització, a més de pagar les despeses mèdiques, ja que el treballador no estava assegurat a la CASS.

Etiquetes:

El cas es va saber el 6 de novembre, quan l’empleat va tenir un accident mentre cuidava un ramat de cabres. Va haver d’anar a l’hospital, on van comprovar que no constava enlloc i que estava indocumentat pel que fa als permisos de residència i treball. A Sant Julià de Lòria, però, la situació d’aquest home era coneguda, ja que quan es va produir el sinistre, els carrers de la parròquia laurediana anaven plens de comentaris sobre l’escàndol que estava a punt de destapar-se.

I així ha estat. Especialment diaris de tirada nacional de Portugal s’han interessat pel cas i han publicat la notícia fent-se ressò del cas d’explotació que va patir aquest home, no tant per la remuneració que rebia sinó per les condicions de vida que va patir durant més d’una dècada, en què treballava 14 hores diàries, descansava diumenge i mai feia vida més enllà del seu entorn proper de feina. Tant és així que només hi ha manera de comunicar-se amb ell en portuguès: no coneix ni una sola paraula en català i poca cosa sap del país on viu.

El masover se n’ha sortit prou bé, de la via penal. Però amb 12 anys sense declarar un treballador a la CASS, sense permís de residència i treball, i amb una despesa mèdica important que haurà d’assumir, ja pot preparar una bona bossa de diners. Per la seva part, la víctima s’ha d’amagar com si fos culpable i ha estat traslladada a una altra pensió perquè a l’allotjament de Sant Julià de Lòria havia rebut amenaces i la propietària no el volia perquè, segons va dir, li comportava problemes. El treballador encara no té un advocat que defensi els seus interessos. Aviat tindrà lletrat. Mentrestant, viu en l’anonimat, a l’espera d’una segona intervenció que millori la seva qualitat de vida, ja que ara està obligat a caminar amb crosses.

tracking