Menors amb addiccions

Pressió policial a les escoles i als espais d'oci per la droga

Govern intensificarà les mesures de vigilància i control a les escoles, als locals d’oci i als punts de trobada de joves

Pressió policial a les escoles i als espais públics d'ociFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

El Govern intensificarà les mesures de vigilància i control a les entrades i sortides de les escoles, en locals d’oci i punts de trobada dels joves arreu del territori. Així ho va indicar ahir el ministre portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. Es preveu que aquest control es dugui a terme per part dels agents de l’àrea de policia judicial i d’investigació criminal, i que hi hagi dispositius de paisà i uniformats que patrullin al voltant d’escoles i altres espais. Aquestes mesures s’afegeixen a les que ja s’estaven duent a terme habitualment per part de les patrulles mòbils i dels diferents despatxos de policia del territori. A hores d’ara, però, s’està treballant en un pla d’actuació perquè, tal com va subratllar Jover, “la solució no vindrà només de la policia, sinó que ha de ser transversal i s’ha d’incloure els comuns”.

Com a resposta a les crítiques de les famílies respecte a la poca eficiència policial, el portaveu del cos de policia, Sergi Medina, va expressar que entenen la preocupació de les famílies però que estan posant “tots els mitjans disponibles en la lluita del consum d’estupefaents, hi estem treballant des de fa temps de manera conjunta amb el ministeri d’Interior i el d’Afers Socials”. En aquest sentit, va indicar que “les últimes operacions van en aquesta línia i considerem que la recerca dels distribuïdors és clau en la lluita”.

Una recerca que, segons va justificar Medina, no és tan evident com sembla: “No és el mateix saber qui trafica que demostrar-ho. Per imputar una activitat delictiva necessitem proves, i no és tan fàcil aconseguir-les. Moltes vegades ens truquen per donar-nos una informació que ja tenim però hem de treballar per demostrar-ho perquè quan arribem tothom s’amaga.” Tot i això, va subratllar que estan investigant al voltant de les escoles i que operacions com el narcopís avalen que estan orientats en aquesta direcció.

Intervenció individualitzada

D’altra banda, Jover va informar que ahir es va celebrar la primera reunió de treball de tècnics dels ministeris d’Educació i Ensenyament Superior; Afers Socials, Habitatge i Joventut; Salut, i Justícia i Interior. L’objectiu d’aquest grup és analitzar transversalment i de manera esglaonada tots els casos de joves i adolescents amb trastorns conductuals i addiccions als tòxics.

En la reunió es va posar en comú el seguiment que s’està fent actualment cas a cas per tal de definir un mecanisme de coordinació de les accions dels diferents departaments i així reforçar l’atenció als joves mitjançant un pla d’intervenció individualitzat. També es va acordar que serà un únic tècnic l’encarregat de contactar amb les famílies dels joves per canalitzar i fer arribar tota la informació acordada a les reunions interministerials.

De fet, segons ha pogut saber el Diari, la intenció és que els tècnics comencin a reunir-se avui amb algunes de les famílies afectades per analitzar, cas a cas, si calen accions específiques per a cada jove a banda de les genèriques. Així mateix, el 9 de març està prevista la celebració de la primera reunió de la comissió nacional de la infància i l’adolescència (CNIA) amb l’objectiu de presentar el treball del ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut relatiu a l’actualització de protocols de detecció d’adolescents o joves en situació de risc, així com les darreres millores referents a l’acompanyament dels mateixos joves i famílies.

En aquest sentit, cal recordar que la CNIA, com a eina de gestió i estratègia envers el col·lectiu de menors, treballa sota el principi de coordinació entre administracions públiques, entitats socials, famílies i els mateixos infants i adolescents.

El Govern també té previst reunir-se durant els pròxims dies amb les associacions que representen les famílies amb joves amb trastorns de conducta i addiccions. Unes trobades que han de reforçar i potenciar el diàleg fluid i continu entre l’administració i les famílies.

EL CREI PODRIA OBRIR AQUEST ANY

El Centre Residencial d’Educació Intensiva (CREI) que s’ha d’ubicar a l’antiga residència Solà d’Enclar podria ser una realitat aquest any. El Govern ja té enllestit el projecte que depèn d’Afers Socials i que marca l’estructura interna que tindrà el centre que ha d’acollir els menors amb problemes d’addiccions. Pel que fa les instal·lacions, els propers dies hi ha prevista una visita d’obres. Els tècnics han determinat que l’estructura de l’edifici es pot guardar però caldran obres internes. Es tracta, però, de treballs de poca envergadura, de manera que aquest any podria estar obert.

tracking