col·lectius

La falta de gestió dels documents d'Estañol bloqueja les compravendes

Els notaris proposen traslladar els protocols a l’Arxiu General però s’ha de canviar la llei

La falta de gestió dels documents d'Estañol bloqueja les compravendesARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La necessitat d’un notari, per exemple, per tancar la compravenda d’un immoble pot ser un autèntic problema aquests dies i no només per la repercussió que ha tingut que ja només siguin tres els notaris en exercici. La falta de custòdia dels protocols de l’exnotari Josep Estañol està tenint un impacte en la resta de despatxos i, en conseqüència, en els seus usuaris. Seguint amb l’exemple, per escripturar un pis es pot necessitar saber si l’immoble té càr­regues (un embargament, un préstec) i allò ho recullen les anomenades notes marginals, uns documents que, segons com, poden estar a la notaria ja inactiva. El fet que ara mateix ningú no custodiï aquesta documentació significa que la notaria on s’ha de formalitzar la nova escriptura no pot fer el tràmit perquè no hi pot tenir accés. En conseqüència, un bon grapat d’operacions d’aquesta mena estan bloquejades. Hi ha qui s’ha trobat que tenia data per signar però ara no pot fer-ho.

De la custòdia se n’havia d’encarregar la notaria Rosa Maria Ferrándiz. Però tal com va publicar ahir el Diari la fedatària pública ha comunicat que no pot assumir aquest volum de feina extra. La solució que s’hauria plantejat des del col·lectiu és aplicar l’article 15 de la llei que estableix que si una notaria tanca tota la documentació ha de quedar en dipòsit a l’Arxiu General de Protocols i per tant es facilitaria l’accés. Ara mateix el citat arxiu ja custodia els protocols de Matias Aleix i Marc Vila Riba, i s’hauria proposat ampliar el personal per poder fer front al volum de feina afegit que implicaria. Però, amb el plantejament actual de la llei, no es pot fer ús d’aquest article perquè ja s’ha convocat una nova plaça de notari, que serà qui en un futur hagi de custodiar els protocols d’Estañol. Per tant, fer ús d’aquesta possibilitat implicaria canviar la Llei del notariat.

Mentrestant es busca la solució, la situació notarial està alentint les operacions i provocant el consegüent malestar dels afectats.

L'EXFEDATARI DEMANA QUE EL GOVERN ES REPLANTEGI EL CESSAMENT

Josep Estañol ha lliurat a l’executiu la documentació que acredita que la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) li ha concedit la invalidesa pel problema de salut que pateix, tot demanant que el Govern revisi la decisió que va prendre de cessar-lo. Ho va explicar en la roda de premsa posterior al consell de ministres el portaveu, Eric Jover, que va exposar que s’“estudiarà si cal modificar la decisió” que es va adoptar arran de la petició inicial del fedatari, que demanava ser rellevat de les funcions per incapacitat sense lliurar la documentació acreditativa. Jover va defensar els passos fets per resoldre la problemàtica de falta de notaris: les dues places convocades i la reducció dels terminis per fer les proves. Va remarcar, a més, que un altre fedatari gestionarà els assumptes de la notaria Estañol “i donarà el servei perquè no hi hagi retards”.

tracking