salut

Els dos casos sospitosos de coronavirus donen negatiu

Un dels joves era company d’universitat del primer positiu i va ser internat després del confinament a casa

Dos nous casos a l'hospital sospitosos de coronavirusARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els dos pacients que van ser ingressats ahir en fase d'aïllament a l'hospital de Nostra Senyora de Meritxell per sospita de coronavirus han donat negatiu i seran donats d'alta en les pròximes hores. Així ho ha informat el Servei andorrà d'atenció sanitària (SAAS) a través de les xarxes socials, que també ha especificat que els pacients continuaran en aïllament domiciliari fins a complir els 14 dies. El primer dels casos aïllats va ser el d’una dona resident, de 31 anys, que ja estava en fase de confinament domiciliari, ja que havia viatjat al nord d’Itàlia i a la tornada va compartir vol amb una persona que va donar positiu per Covid-19 a Catalunya. Seguint el protocol, es va activar el procediment i una ambulància la va anar a buscar a casa per portar-la a l’ala de l’hospital preparada per rebre els casos de coronavirus i deixar els contagiats en fase d’aïllament. El segon dels casos va ser el d’un jove de 20 anys també resident al Principat. Aquest era una de les 12 persones que havien estat en contacte amb el cas positiu de coronavirus a Andorra i que també es trobava en fase de monitoratge.

D’altra banda, el primer positiu de coronavirus és estudiant de la Universitat d’Andorra, concretament del bàtxelor d’administració i direcció d’empreses, i algunes de les persones que s’han aïllat als seus domicilis són estudiants de la mateixa especialitat que havien estat en contacte amb ell. El jove ingressat ahir a la tarda també n’és estudiant i això ha provocat que des de la institució s’hagin decidit emprendre algunes mesures com, per exemple, la suspensió d’alguns exàmens per tal que els afectats per l’epidèmia els puguin fer més endavant. A més a més, també s’ha optat perquè les classes es puguin seguir de manera virtual a banda de presencial.

Baixes cobertes

D’altra banda, el ministre portaveu va confirmar que el consell de ministres d’ahir va aprovar, amb caràcter retroactiu, que les persones que hagin d’estar confinades, sigui amb coronavirus sigui amb sospites de poder-lo tenir, tindran dret a percebre la baixa laboral per malaltia comuna que anirà a càrrec de la Caixa Andorrana de Seguretat Social. A més a més, Jover va dir sobre els diferents protocols que s’estan aplicant al país per fer front al Covid-19 que “estem en constant actualització i fent les nostres recomanacions. Estem seguint totes les indicacions que fan les diferents institucions”.

Congrés de turisme de neu

El ministre portaveu també va abordar que cal fer amb el Congrés de turisme de neu i de muntanya. En aquest sentit, Eric Jover va explicar que “la majoria dels ponents han confirmat la seva presència a l’esdeveniment i la voluntat del Govern és que es pugui tirar endavant amb total normalitat. El ministre portaveu també va dir que hi havia uns sis experts que havien demanat poder intervenir per videoconferència i va explicar que “d’aquests, tres són perquè es troben en zones de risc; els altres tres són perquè les seves empreses o institucions tenen protocols propis de no viatjar a causa del corona­virus”.

BENAZET I ILLA PARLEN DE COL·LABORAR PER FRENAR EL COVID-19

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i el seu homòleg espanyol, Salvador Illa, es van reunir ahir per tal de coordinar diferents actuacions i projectes entre els dos sistemes sanitaris. Tanmateix, i atesa la situació que s’està vivint entorn del coronavirus, va provocar que la trobada se centrés bàsicament a abordar protocols de col·laboració per tal de frenar els possibles casos de contagi. A més a més, ambdós estats van mostrar la voluntat de poder treballar conjuntament per tal de poder frenar l’epidèmia i identificar casos transfronterers. En aquest sentit, cal recordar que la col·laboració entre els dos estats ja ha donat els primers resultats. I és que una de les persones que estan encara confinades a casa seva pendents d’evolució i la dona de 31 anys que ahir va ser ingressada van poder ser controlades gràcies a una alerta del govern espanyol, que va informar l’andorrà que ambdues havien viatjat en un avió on un dels tripulants havia donat positiu per coronavirus. No obstant això, es va tractar altres aspectes de col·laboració entre ambdues administracions. Especialment es va avançar en el marc legal que s’ha d’estructurar per tal que es pugui donar cobertura a l’hospital de Nostra Senyora de Meritxell als veïns de l’Alt Urgell, així com altres convenis de col·laboració. Tot i això, aquesta situació es pot allargar, ja que els dos ministeris van admetre que ara mateix estaven plenament centrats en la lluita contra l’epidèmia del coronavirus i que aquesta feina es podria acabar endarrerint.

tracking