TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

DRETS LABORALS

El masover va tenir el seu germà sense cobrar en el negoci de la seva dona

L’home va treballar durant un any sense cobrar en una fruiteria laurediana de la seva cunyada

El masover va tenir el seu germà sense cobrar en el negoci de la seva donaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cas del Julio, el treballador que durant 12 anys va estar treballant al camp en condicions pròpies d’esclavatge, ha destapat una possible segona víctima d’explotació laboral en l’afer d’Auvinyà. Segons ha pogut saber el Diari, el germà del masover hauria estat treballant durant un any sense contracte i sense percebre cap remuneració en la fruiteria laurediana que estava regentada per la Paula, la seva cunyada. L’individu, que no tenia els papers en regla, s’encarregava de conduir una furgoneta per portar la mercaderia que s’exposava al local. Després d’un any treballant per a la Paula, va afartar-se de la seva situació d’irregularitat laboral i va decidir retornar el 2016 a Portugal, el seu país d’origen. Durant el temps que va estar vivint a Andorra, l’home va residir a la finca dels terrenys agrícoles d’Auvinyà -juntament amb el masover, la seva dona, els dos fills i l’empleat explotat- amb el consentiment de la propietària, segons va assenyalar el Julio. Amb tot, el vehicle que utilitzava per a la seva feina l’aparcava a Sant Julià per evitar ser relacionat amb la masia. El Diari va intentar posar-se en contacte amb els propietaris de la finca però aquests van declinar realitzar declaracions al respecte al tractar-se d’un afer judicialitzat. L’establiment, ubicat al carrer de les Escoles, duia el nom de la gerent i va tancar aproximadament fa dos anys, presumptament per la mala rendibilitat econòmica. De fet, algunes fonts consultades van apuntar que es tractava d’una fruiteria que tenia poca clientela i que, tant el local com el gènere, presentava unes condicions d’higiene de dubtosa salubritat.

El cas del Julio

Paral·lelament, la Policia va iniciar ahir una investigació arran de la denúncia interposada dilluns passat pel treballador explotat al camp, que va declarar haver rebut amenaces en dos episodis intimidatoris que sospita relacionats amb l’entorn del masover. En aquest sentit, en Julio va admetre que en els darrers dies està passant “molta por” i el seu entorn familiar més proper ja està en contacte amb ell. L’empleat, que té mobilitat reduïda al desplaçar-se amb crosses, roman a l’espera d’una segona intervenció quirúrgica a Barcelona després del greu accident laboral que va patir el mes de novembre, en què es va trencar un maluc i un bon grapat de costelles al caure d’una alçada d’uns 70 metres.

PORTUGAL ESTUDIA AJUDES PER AL TREBALLADOR EXPLOTAT

El conseller de la comunitat portuguesa a Andorra, José Manuel da Costa Gonçalves, va manifestar ahir que l’afer del treballador explotat durant 12 anys en un terreny agrícola d’Auvinyà ha estat notificat a la secretària d’Estat de les Comunitats Portugueses, Berta Nunes. En aquest sentit, da Costa va sostenir que entre els possibles escenaris que s’obren a partir d’ara hi figura la possibilitat que en Julio s’acollís a les ajudes econòmiques que el programa Regressar ofereix als portuguesos que volen tornar al seu país. Si pel contrari, el desig del Julio fos romandre a Andorra, Da Costa va obrir la porta a estudiar prestacions econòmiques de la seguretat social portuguesa pels dotze anys que va estar treballant sense cotitzar. En qualsevol cas, Da Costa va defensar-se de les crítiques que assegura haver rebut per la gestió del cas. “La gent no coneix quina és la nostra feina i tampoc sap que no cobrem per això”, va afirmar Da Costa, que va assegurar que el seu marge de maniobra “és molt limitat”. “Nosaltres ja hem fet tot el que podíem fer, que és informar la Secretaria d’Estat de les Comunitats Portugueses”. A més, Da Costa va exposar que el treballador explotat tenia el DNI caducat des de feia tres anys i que se li van actualitzar els papers quan va acudir a l’ambaixada. D’altra banda, l’entorn familiar del Julio es va mostrar molt agraït al Govern i va lamentar la manca de suport per part de Portugal. “El cònsol em va dir que no hi podia fer res perquè la situació havia estat irregular i que anés amb compte perquè hi havia una família rica al darrere”, va afirmar la neboda.

tracking