coronavirus

Dues dones estan aïllades al domicili i dues persones, a l'hospital

S’ha recomant aquesta mesura després que les dues fèmines haguessin compartit el vol de tornada de Milà amb un infectat

Dues dones estan aïllades al domicili i dues persones, a l'hospital

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Salut va informar ahir a la tarda que s’havia posat sota observació domiciliària dues dones que havien viatjat en un avió, de tornada a Milà, amb una persona que estava contagiada amb el coronavirus i que va ser diagnosticada amb posterioritat al vol. Precisament, l’alerta als serveis sanitaris andorrans va provenir del centre de coordinació d’alertes i emergències sanitàries espanyol, que va fer saber als seus homòlegs del Principat aquesta situació. De la mateixa manera, ahir a la tarda el Servei Andorrà d’Assistència Sanitària va informar a través del seu compte de Twitter que un jove de 20 anys era ingressat a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. El jove procedia de Milà i s’uneix a l’altra persona que està pendent de diagnòstic i que al tancament d’aquesta edició no el tenia. Malgrat haver estat en contacte amb una persona que pateix el coronavirus, les autoritats sanitàries andorranes van decidir emprendre aquesta mesura, consensuada amb les dues dones, que a més a més comparteixen domicili. Per altra banda, els serveis sanitaris els han facilitat els protocols que han de seguir de cara als propers dies, pendents d’evolució. Tanmateix, cal recordar que cap de les dues dones, al tancament d’aquesta edició, presentava símptomes de la malaltia. Pel que fa a l’evolució i els propers dies, el mateix ministeri de Salut va confirmar que les dues persones estaran monitorades pels serveis sanitaris del país i es seguiran tots els protocols pertinents que ja estan estipulats. Si un cop passat el període d’incubació del coronavirus cap de les dues dones presenta símptomes, podran reprendre la seva vida amb tota normalitat. Cal recordar que, tot i ser una exposició lleu i no presentar símptomes de la malaltia, es va prendre aquesta mesura per precaució.

Catalunya canvia el protocol

Pel que fa a Catalunya, la consellera de Sanitat, Alba Vergés, va informar ahir al matí en roda de premsa que canviaven el protocol en els casos lleus del coronavirus i se n’aplicava un de similar al que a la tarda va anunciar el ministeri de Salut. Així doncs, a partir d’ara, les persones que puguin tenir algun símptoma del Covid-19, no s’hauran de desplaçar a cap centre d’atenció primària de salut, sinó que hauran de trucar al 061 i un equip mèdic se’ls personarà al domicili per tal de fer-los les proves pertinents. La consellera Alba Vergés va explicar que “estem treballant perquè en els propers dies les persones sense simptomatologia o amb simptomatologia lleu –que són la majoria– tampoc caldrà que estiguin ingressades. Se les atendrà de manera adequada al seu mateix domicili” Vergés també va confirmar que “quan es requereixi que es facin la prova tampoc caldrà que es desplacin a un centre. Anirem a casa seva amb l'equipament necessari” i que estaven en contacte amb França, Itàlia i Alemanya “per tal de controlar tots els possibles casos que hi hagi”. Cal recordar que ahir es van confirmar dos nous casos a Catalunya, i ja n’hi ha un total de 6, mentre que en tot el territori Espanyol se n’han comptabilitzat 56. Pel que fa als Estats Units, el president Donald Trump va confirmar la primera mort pel Covid-19, que a més a més és la primera defunció que es produeix pel virus en el continent americà.

Les analítiques en 24 hores

Fonts del ministeri de Salut van confirmar que les analítiques dels possibles casos dels contagiats pel coronavirus no es realitzen al Principat, sinó que s’envien a un laboratori ubicat a Majadahonda (Madrid) per tal que es puguin obtenir els resultats amb un màxim de 24 hores. No obstant això, un dels casos que hi ha pendents de l’analítica, ja fa més d’un dia que espera els resultats, i al tancament de la present edició fonts hospitalàries van confirmar que encara no en tenien els resultats i que el pacient continuava amb els mateixos símptomes amb els quals havia ingressat a l’hospital.

LA DÉLÉGATION DEMANA QUE S'INFORMI DELS NENS QUE TORNIN DE ZONES DE RISC

La Délégation à l'Enseignement francesa a Andorra va informar ahir els directors de les seves escoles dels protocols que caldria seguir en el supòsit que es detectés algun cas de coronovarius als seus centres. Entre les mesures que es destacaven en el correu informatiu es demanava que si algun dels nens del centre tornava d'alguna de les zones de risc (la Xina continental, Hong Kong, Macao, Singapur, Corea del Sud o alguna de les regions italianes amb casos confirmats com la Llombardia o el Vèneto) se'ls identifiqués i es procedís a informar degudament per via telefònica per tal de prendre les mesures pertinents. A més a més, en el document enviat hi havia un text del Govern en què s'informava de les diferents tipologies que s'han detectat del coronavirus, així com de les zones de més risc que hi ha ara mateix com és la Xina i part del continent asiàtic, així com la zona de l'Iran, ubicada a l'Orient Mitjà. En el mateix es fa èmfasi que les principals mesures per tal d'evitar possibles contagis és tenir una bona higiene de les mans, no compartir estris com per exemple gots o coberts, tapar-se preferiblement amb el colze o amb un mocador de paper en el moment de tossir o esternudar i mantenir una certa distància de seguretat.

Dues dones estan aïllades al domicili i dues persones, a l'hospital

tracking