El centre sociosanitari

Els treballadors del Cedre preparen una manifestació

Els treballadors preparen una acció de protesta per exterioritzar els problemes laborals que segons ells estan patint

Els treballadors del Cedre preparen una manifestacióFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La situació del Cedre continua sent actualitat, en positiu i en negatiu. D’una banda els treballadors s’estan organitzant per fer una manifestació, i per l’altra el comitè d’empresa va anunciar ahir que retornarà al grup de treball que s’ha creat per analitzar el funcionament de la residència i, especialment, el mal ambient laboral. El ministre de Salut, Joan Martínez-Benazet, va haver d’intervenir personalment per donar indicacions al SAAS que s’havia de parlar amb els representants dels treballadors sanitaris i reemprende la via del diàleg. El titular de Salut no va rebre de bon grat la marxa sobtada del comitè i va donar indicacions clares que s’havia de reconduir les relacions, en un gest que denota que Martínez té ganes ja d’acabar amb un conflicte que s’allarga i de moment sense perspectives d’una solució immediata, encara que tot dependrà de l’informe que faci la professional externa que ha contractat el SAAS, i en les seves mans té les decisions que s’adoptin a partir del març. A l’altre extrem se situa l’enuig dels treballadors del geriàtric. Infermeres i auxiliars no noten un canvi en la situació i intensifiquen les seves crítiques contra la nova coordinadora, Mercè Escrig, a qui assenyalen com a principal causant dels problemes de mal ambient que plana al centre. El Diari ha sabut que avui hi ha convocada una reunió amb l’USdA per preparar una concentració que permeti exterioritzar de cara a l’opinió pública les queixes del personal. L’objectiu és tenir l’assessorament del sindicat per organitzar una concentració davant del Cedre. També avui hi ha previst acudir, seguint el consell del comitè d’empresa, a Inspecció de Treball per exposar les presumptes irregularitats que la plantilla denuncia, les darreres hores abans de l’inici de la prova pilot de l’Atenció Centrada en la Persona (ACP), com canvis de torns de la nit al dia o canvis de planta, tenint en compte que la llei obliga a notificar els canvis amb un marge de temps que se situa en set dies. Un altre aspecte és el tracte “irrespectuós” de la coordinadora general.

DIÀLEG

Quant a la taula de treball, finalment s’ha aconseguit evitar la ruptura definitiva. El ministre va insistir ahir molt a tornar a apostar pel diàleg. En un comunicat, la parapública va anunciar que el grup de treball creat per tirar endavant el procés de transformació al Cedre té planificada una última reunió la setmana que ve a la qual, finalment, els representants del comitè d’empresa “han decidit assistir”. Igualment la setmana vinent tindrà lloc una reunió entre la direcció del SAAS i els representants del comitè d’empresa per tractar la problemàtica laboral que s’hagi pogut produir a l’inici de la prova pilot de la implantació del Model d’Atenció Centrat en la Persona que acaba de començar. El comunicat del SAAS és important perquè fa al·lusió a la problemàtica laboral, i és precisament el motiu pel qual els representants laborals van decidir no participar en aquesta taula perquè, segons ells, havien demanat “reiteradament” tractar la situació laboral, però les reunions “s’han focalitzat en el disseny de la implantació del projecte ACP”, que, per cert, es va posar en marxa ahir a la tercera planta de la residència. El ministeri no vol adoptar cap decisió fins que Montserrat Alsina, infermera especialitzada en gent gran, docent de la Fundació Cuidados Dignos i exdirectora de la residència geriàtrica Laia de Mataró, presenti el seu informe, que inclourà mesures per implementar l’Atenció Centrada en la Persona i el clima laboral que, segons el personal, condiciona la feina dels treballadors.

MONTANER PREGUNTA PER LES "IRREGULARITATS" DEL SAAS

La consellera general del grup parlamentari Terceravia + Unió Laurediana + Independents, Carine Montaner, ha realitzat una sèrie de preguntes escrites a Govern sobre els “contractes irregulars del SAAS, evidenciats pel Tribunal de Comptes”. D’una banda, Montaner pregunta sobre la regularització de la situació de totes les “irregularitats posades en evidència” per aquesta institució en l’informe de l’any 2017 i com ha estat el procés de regularització. La consellera general de Terceravia demana també sobre la data prevista de presentació del nou reglament de personal del SAAS, anunciat pel ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, el juny de 2019. En aquest sentit, Montaner demana al Govern sobre l’existència, o no, d’una taula de treball per a la redacció del nou text i la seva composició. D’altra banda, la consellera general va entrar ahir a Sindicatura una pregunta escrita al Govern sobre el transport sanitari. En aquesta, demana a l’executiu si aposta per un canvi de model del transport sanitari, així com, el detall i la planificació de les reunions de treball.

tracking