sanitat

Els infermers denuncien la gestió de la crisi del Cedre

El col·lectiu alerta que amb menys professionals l’atenció als usuaris del Cedre empitjorarà

Els infermers denuncien la gestió de la crisi del CedreFERNANDO GALINDO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La tensió que es viu al Cedre segueix aixecant polseguera. Les taules de treball organitzades pel ministeri i en què també assisteixen representants del SAAS i del Col·legi d’Infermers no han aconseguit rebaixar el mal ambient que hi ha al centre sociosanitari. El president del Col·legi, David Cusidó, va lamentar que en aquestes reunions no s’estigui abordant de forma directa l’ambient laboral del centre i acusa el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, d’actuar només com un “gestor econòmic” i no tenir en compte el problema principal del centre que assegura que és “la tensió amb la qual es treballa”. “Estan desviant l’atenció del problema real”, afirmava. En aquest sentit, Cusidó va lamentar les decisions que s’estan prenent dins del centre, especialment perquè se n’assabenten per la premsa. Des del col·legi tenen clar que les últimes directrius que s’han anunciat, com el fet de reduir el nombre d’infermers, comportaran un empitjorament de l’atenció als usuaris. “Cada vegada que es redueix el nombre d’infermeres la mortalitat augmenta”, va assegurar Cusidó fent referència a diversos estudis internacionals.

Problemes en la implementació

El president del col·legi va deixar clar que els professionals no s’oposen al canvi de model que es vol implementar al centre i que té com a objectiu centrar-se més en la persona, sinó en la manera com s’està fent. En aquesta línia va remarcar que “no es poden tolerar faltes de respecte”, fent referència a la coordinadora del centre, Mercè Escrig, que ha estat acusada per la majoria de treballadors de la plantilla de desinterès pels usuaris i mal tracte cap als treballadors. Cusidó va refermar que el problema no s’està tractant i “cada dia s’enquista més”. Així mateix, va indicar que l’altre grup de treballadors que diu no estar d’acord amb les acusacions a Escrig “no s’ha posat mai en contacte amb nosaltres, de manera que només coneixem una versió dels fets”. El president del col·legi va considerar que “el personal s’està queixant amb motiu” perquè “és difícil inventar-se coses tan concretes” i assegura que demanaran més explicacions al ministre. “El que no s’entén és que hi hagi acusacions tan fortes i l’expedient que s’obre a la persona acusada es tanqui sense cap tipus d’explicació”, va opinar. A més, Cusidó va afegir que els consta que en la fase d’investigació “no s’ha demanat ni als infermers ni als auxiliars la seva versió, amb la qual cosa no s’entén si eren els que estaven acusant”. Per tot plegat, el col·legi demanarà una nova reunió amb el responsable de la cartera de Salut per conèixer-ne els detalls. Més enllà d’això, Cusidó va recordar que ells estan disposats a mediar i a assessorar com a col·legi però que no poden emprendre cap més acció ni exigir que ho faci l’executiu. Esperen, però, que el Govern actuï en la polèmica.

100.000 pel cedre

D’altra banda i en el marc del treball de les esmenes presentades pels diferents grups parlamentaris al projecte de pressupost d’enguany, finalment es destinaran 100.000 € al Cedre. La proposta, que es va fer per iniciativa del grup parlamentari socialdemòcrata, s’ha d’aprovar a finals de mes i permetrà ampliar la plantilla. Fonts dels treballadors del centre recorden que en total són 17 infermeres i 56 auxiliars, els quals molts tenen contractes d’obra i servei que es van regularitzant amb el temps. Amb els torns corresponents, les xifres equivalen a una infermera per a cada dues plantes que ha d’atendre una seixantena d’usuaris.

MÉS QUEIXES DEL PERSONAL PER LES 'PERLES' DE LA RESPONSABLE

El malestar amb la coordinadora, Mercè Escrig, no s’esvaeix, sinó que va en augment. El personal li retreu que han mort dos avis de la residència i que no ha anat a donar el condol als familiars, una pràctica que abans es feia de manera rigorosa. A banda del que ja s’ha comentat sobre suposats comentaris de la responsable, n’hi ha molts més que la plantilla recull en un dels documents que s’ha fet arribar a la direcció assistencial del SAAS:-Informar una auxiliar davant de la resta de personal que el seu contracte passarà de 40 a 20 hores i que “és el que hi ha”.-Dir al personal que ha de fer els descansos a planta “que els agrada molt descansar”.-No autoritzar l’acompanyament d’una infermera a les excursions i que l’auxiliar de manteniment hagi de fer dextros i punxar insulines.-No s’estan fent les cobertures de les baixes i/o absències.-Va denegar la demanda d’una infermera de ser formada en una unitat en què no havia estat mai.-Dir a un treballador que no es pot sobrepassar la part professional i que cal mantenir la distància emocional amb els residents, no ser tan afectuosos amb ells, tot i que les consignes de l’ACP és l’empatia i la proximitat amb els residents.

tracking