x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
DIMISSIÓ

Rodríguez denuncia que Govern no ha respectat el compromís salarial

L’expresidenta del comitè de la Unesco se sent “desemparada” perquè Espot i Ubach van garantir-li que percebria una remuneració
L'expresidenta de la comissió nacional andorrana per a la Unesco, Cristina Rodríguez.

Rodríguez denuncia que ha treballat sense contracte

L'expresidenta de la comissió nacional andorrana per a la Unesco, Cristina Rodríguez.

ARXIU
Actualitzada 13/02/2020 a les 13:01
L’efímer pas de Cristina Rodríguez per la presidència de la comissió nacional andorrana per a la Unesco (CNAU) aixeca més ombres que llums. La seva dimissió, dos mesos després de ser nomenada en el càrrec, evidencia que la tasca que li va encomanar el Govern i per la qual havia de percebre una remuneració no es podia acomplir des d’una presidència honorífica, d’acord amb els estatuts de la CNAU. Concretament, tal com consta a l’acta de l’assemblea del comitè de l’11 de novembre passat i a la qual va tenir accés el Diari, Rodríguez havia de percebre, a diferència dels seus predecessors, “una remuneració econòmica mensual” –amb el suport del ministeri de Finances– durant un període de sis mesos equivalent a la del secretari general, és a dir, de 2.500 euros bruts, per tal d’efectuar “una missió molt concreta com és la revisió dels estatus vigents des del 2005”.

La versió de Rodríguez
“És una feina molt precisa que m’havien encomanat el cap de Govern i la ministra. Jo hi anava perquè tenia una missió molt concreta que mereixia remuneració, però no puc continuar treballant per amor a l’art. No han respectat els compromisos que s’havien pactat”, va manifestar Rodríguez a aquest rotatiu. En aquest sentit, el detonant perquè l’expresidenta de la CNAU presentés la dimissió va ocórrer el 9 de gener, quan, durant un comitè executiu de l’organisme, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va comunicar-li que havia arribat un informe jurídic “que s’havia d’acatar” i que concloïa que no podia percebre la remuneració en qualitat de presidenta honorífica. “No necessito que em facin un vestit a mida ni que m’endollin. M’han proposat una feina i jo només acceptava una missió de servei públic. Si això ho hagués sabut que no es podia fer amb les condicions que proposaven no hauria començat a treballar el 18 de novembre. He estat perdent el temps per una lectura jurídica que malauradament coneixem massa tard”, va sentenciar Rodríguez. A partir de llavors, la que va ser delegada permanent a la Unesco entre el 2011 i el 2015 va tenir clar que “m’havia de retirar vist que ja no tenia sentit la meva feina”. Amb tot, l’expresidenta de la CNAU va lamentar que la ministra no va oferir-li “cap alternativa” més enllà de seguir altruistament al càrrec. “Se’m va fer una proposta de reordenació, a mi no m’interessa una presidència honorífica”, va expressar. D’aquesta manera, malgrat ser conscient de l’informe jurídic que advertia de la impossibilitat de percebre la remuneració, Ubach va defensar –just una setmana més tard al Consell General a pregunta de la consellera general del PS Susanna Vela– que Rodríguez cobraria un salari atesa l’envergadura de les tasques, entre les quals –a banda de la renovació dels estatuts– també s’incloïa la reorganització de la CNAU i la implicació de l’ens a la implementació de l’Agenda 2030.


Dos mesos sense contracte

Prova dels dubtes jurídics que tenia Ubach amb relació a la remuneració de la presidència honorífica és que Rodríguez no va arribar a signar cap contracte pel càrrec que va exercir des del 18 de novembre. Dit d’una altra manera, que durant dos mesos va estar treballant en negre. “Vaig fer-ho de paraula perquè em van dir que ho estaven preparant. Però està escrit a l’acte de l’assemblea general que jo percebria una remuneració”, va afirmar Rodríguez, qui se sent “desemparada” després de la renúncia. Per últim, consultada sobre la possibilitat de reincorporar-se a partir del 30 de juny del 2020 –data límit per renovar els estatuts que d’ara endavant assumirà Afers Exteriors–, Rodríguez es va mostrar taxativa: “Estic dolguda. Jo giro pàgina.”
 
PROPOSTA DE LA SRA. CRISTINA RODRÍGUEZ COM A NOVA PRESIDENTA DE LA CNAU
“La Sra. Maria Ubach, Ministra d’Afers Exteriors, explica la decisió de proposar el càrrec de presidenta de la Comissió Nacional Andorrana per a la Unesco a la Sra. Rodríguez. En aquest cas la presidenta rebrà una remuneració econòmica mensual a diferència del que havia sigut fins ara en el cas dels presidents anteriors. El motiu és perquè arriba amb una missió molt concreta com és la revisió dels Estatuts vigents des del 2005. [...] El fet que la presidenta pugui tenir una remuneració és una proposta que es fa des de Govern ja que en aquest cas serà perquè durant aquest període serà en dedicació exclusiva. Percebrà el mateix salari que el Secretari General. Tenint en compte la dotació pressupostària de la CNAU tan ajustada, s’ha demanat el suport del Ministeri de Finances. En els estatus no es fa cap al·lusió al fet que el càrrec de president sigui remunerat.”
Etiquetes
  • #18 No pasa res
    (13/02/20 20:27)

    Quant tot això exploti serem rescatats per el FMI.

    Respondre
  • #17 alex
    (13/02/20 16:36)

    Sra,:Rodriguez: li sona la frase q el karma ho retorna tot??? Fa 21 anys va ser acomiadada per Vosté una professional del SASS, super eficient..però q va passar per una molt mala etapa i cap la va compendre..inclosa Voste!!!Li va pregar, implorar i Vosté fa fer cas omís..sense tindre en compte, juntament amb la junta d'aquella època, q aquesta persona estava passant per una crisis personal molt greu!!!Vaig coneixer aquesta persona i va ser completament injust, inhumá,amoral i indignant...quan era una super professional,q va donar fins i tot la seva salut pel hospital i la vau acomiadar sense mes!!!Com se sent ara Vosté??? humana??per q no te contracte??per q no li paguen?? Ayyy Cristina...q molts, molts et coneixem!!!

    Respondre
  • #16 Ciutadana, 7
    (13/02/20 16:33)

    ciutadana va dir..
    Ciutadana de l'"opinió 13", t'agrairia que, si, quan dones una opinió, ja hi ha algú amb el mateix nom, et distingeixis per algo mes, sinó sembla la mateixa persona, quan no es així, i doncs sembla com una usurpació de personalitat Gràcies per la comprensió!

    Respondre
  • #15 ciutadana
    (13/02/20 15:55)

    Parlen de sostenibilitat i van a Cuba no sé quants representats del Ministeri d'Educació...
    És normal? A qui volem enganyar amb això de la sostenibilitat? A aquest ritme anirem a "pique" ben aviat. Tots són càrrecs...

    Respondre
  • #14 A veure si es veritat!
    (13/02/20 15:33)

    toni va dir..
    A veure si es veritat i foten el camp tots aquestos de DA. Ciutadans que heu votat a DA SI US PLAU reaccioneu i mireu lo que aquest govern ens esta fen ! Desde que el marti va entrar fins ara que hi ha l'espot! I A cada parroquia on hi ha DA! Estan enfonsant Andorra! NOmes heu de mirar tots els problemes que tenim a Andorra i l'actuació del govern! Tirar els diners! Abans de votar , Penseu i mireu que aporten a Andorra! RES! molt blablabla als programes electorals i al final res!

    Respondre
  • #13 Completament d'accord amb tu!
    (13/02/20 15:27)

    Alex va dir..
    A part de pena jo afegeixo, incompetens, pessims, que van d'espavilats i no en tenen ni idea! Nomes butxaca butxaca i que els altres treballin per ells! DA el dia que marxareu TOTS, aquest dia sera recordat i sera un nou dia de festa nacional a Andorra per a tots! DA FORA JA!!!!!!

    Respondre
  • #12 Pep
    (13/02/20 15:11)

    Joan va dir..
    No votare mai mes DA ? Jajajajaja doncs si encara no n estas convençut de no votar los despres de deixar el pais com un bassal i ara veure que encara hi pesquen a dins : es que ens mereixem tot el que passa al pais i mes encara !

    Respondre
  • #11 toni
    (13/02/20 15:06)

    Torres, Ubach, Filloy o dimiteixen o que els cessin. Sr. Espot vos sereu el proper en la picota.

    Respondre
  • #10 "Doneu-nos el pa de cada dia"
    (13/02/20 14:39)

    No podria anar de co-ambaixadora al Vaticà? Aquí ho deixo.

    Respondre
  • #9 Joan
    (13/02/20 13:28)

    Sr Cap de govern siusplau fem vergonya !!!! Una senyora que vostè no confia per el tema Europa , ja ho diu tot!!!!!  Dimissió ja serà la manera mes correcta per no fer-li mal, però sinó no votaré mai mes DA .

    Respondre
Veure’n més
18
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts