França va comissar 12,6 tones de tabac procedent del Principat el 2019

Els duaners van retirar del mercat l’any passat una xifra similar a la del 2018 en un exercici en què van pujar en un 49% els decomisos

França va comissar 12,6 tones de tabac procedent del Principat el 2019Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les autoritats duaneres franceses van retirar del mercat il·legal l’any passat 12,6 tones de tabac de contraban provinents d’Andorra, segons les dades de les direccions regionals de Tolosa i Perpinyà i de la interregional d’Occitània a les quals ha tingut accés el Diari. Es tracta d’una xifra molt similar a la del 2018, quan des de França es van comissar 12,3 tones de tabac adquirit a Andorra per les xarxes de contrabandistes. L’any passat els serveis duaners de la direcció regional de Tolosa van fer 633 intervencions que van suposar el decomís de 4.856 quilos de tabac de contraban. Els serveis duaners adscrits a la direcció interregional d’Occitània, per la seva banda, van dur a terme un total de 2.179 intervencions que van suposar la retirada del mercat il·legal de tabac de 15.108 quilos. De la totalitat de tabac intervingut per aquests dos serveis duaners l’any passat, 3.756 quilos d’aquest producte provenien del Principat. Es tracta d’un increment del 17 per cent respecte al 2018, ja que fa dos anys la direcció de Tolosa i la d’Occitània van decomissar un total de 3.153 quilos de tabac de contraban d’origen andorrà. Quant a la direcció regional de Perpinyà –en aquest cas les dades no inclouen la totalitat del tabac intervingut–, l’any passat els serveis de duanes nord-catalans van decomissar 8,9 tones de material provinent del Principat. Tenint en compte que fa dos anys es van intervenir 9,2 tones, el nombre de quilos de tabac de contraban andorrà intervingut va caure un 3,2% respecte al 2018.

Increment a França

Que pràcticament s’hagin retirat del mercat de contraban les mateixes tones que l’any passat –en concret l’augment ha estat d’un minso 2,4%– destaca pel fet que el passat exercici França va incrementar en un 49% el tabac il·legal decomissat respecte al 2018. Segons les dades que va fer públiques la setmana passada el ministre d’Acció i Comptes Públics francès, Gérald Darmanin, el 2019 es va tancar amb 360,3 tones de tabac de contraban decomissades per les autoritats duaneres del veí del nord. Fa dos anys es van intervenir 241,1 tones, només un 1,2% més que el 2017, quan es van retirar del mercat il·legal 238,2 tones de tabac. Les autoritats franceses estimen que l’any passat es va decomissar tabac il·legal per un valor de 162 milions d’euros i asseguren que es van realitzar 17.298 intervencions en la totalitat del país, un 6,9% més de les realitzades el 2018. En total, les autoritats duaneres franceses van fer, entre controls i operacions, 110.916 inspeccions amb l’objectiu de lluitar contra el tràfic de tabac de contraban, un 24% més de les realitzades el 2018, que van ser un total de 89.109. El ministre Darmadin, en la presentació de les dades, va explicar que França continuarà aquest exercici la seva lluita contra el tabac de contraban en un any, el 2020, que vol finalitzar amb un preu mínim de 10 euros per paquet de tabac.

Operacions nacionals

Les autoritats gal·les tenen previst mantenir i reforçar els controls duaners i fer operacions nacionals contra el contraban de tabac com la que van dur a terme el 3 i 4 de febrer passat. Una operació que es va realitzar en set regions de manera simultània, entre les quals la d’Occitània, i en quinze grans ciutats de l’hexàgon, entre elles Tolosa i Perpinyà. Es van fer controls a la xarxa de carreteres i als peatges d’autopistes, a aeroports i estacions de tren, a la via pública, a bars de shisha i entre venedors ambulants de tabac de contraban. Per a l’operació es van mobilitzar 250 duaners, una trentena de brigades de duanes, deu equips amb gossos especialitzats, nombrosos policies nacionals i municipals i per primer cop es van utilitzar dispositius per poder traçar l’origen del tabac intervingut. El ministre d’Acció i Comptes Públics també va posar en relleu els recents canvis legislatius adoptats per França per lluitar contra el contraban de tabac. En va destacar la llei relativa a la lluita contra el frau que ha incrementat el valor de les multes que s’imposen a les persones que són descobertes a les fronteres amb més tabac del permès. En concret s’ha passat de 500 a 1.000 euros de la multa més baixa i de 2.500 a 5.000 euros de la més alta. Cal recordar que des de fa un parell d’exercicis s’ha reforçat la col·laboració entre les autoritats andorranes i franceses per lluitar contra el contraban de tabac.

tracking