Justícia

Petició de 14 anys de presó per a l'acusat de l'homicidi de Pereiras

La defensa s’agafa a l’informe de la forense i demanarà l’absolució en considerar accidental la mort de l’exresident gallec el setembre del 2011

Petició de 14 anys de presó per a l'acusat de l'homicidi de PereirasARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La fiscalia té previst demanar una pena de presó ferma de 14 anys per a l’acusat de ser l’autor de la mort per apunyalament de l’exresident gallec José Luis Pereiras durant una baralla en una benzinera de Santa Coloma el setembre del 2011. El ministeri públic el considera culpable d’un delicte d’homicidi i als 14 anys de presó afegeix la petició de tres mesos condicionals i una multa de 1.000 euros per un delicte menor de maltractaments. La defensa del resident peruà en demanarà l’absolució en considerar que la mort va ser accidental i que no és autor d’un delicte d’homicidi. Al judici, que està previst que se celebri dilluns i dimarts de la setmana que ve al Tribunal de Corts, també hi haurà com a processades dues persones més. Un amic de l’acusat, també de nacionalitat peruana, acusat d’un delicte menor de maltractaments greus per al qual la fiscalia demana tres mesos de presó condicional i 1.000 euros de multa. El tercer acusat, de nacionalitat andorrana i amic de la víctima, és el propietari de la navalla que va causar la mort de Pereiras. Està acusat de participar en una baralla amb mitjans perillosos amb l’agreujant de cometre els fets per un mòbil discriminatori i dels delictes de port il·legal d’arma, amenaces no condicionals, maltractament greus i conducció sota els efectes de l’alcohol. El ministeri públic vol que Corts el condemni a dos anys i mig de presó, part condicional, a pagar 1.000 euros de multa i a la retirada del carnet de conduir durant 17 mesos.

Responsabilitat civil

La família de Pereiras, que exerceix l’acusació particular, s’ha adherit a la petició de presó de la fiscalia per a l’acusat de la mort de l’exresident i demanarà indemnitzacions per un valor total de 280.000 euros. Reclama 80.000 euros per al fill de la víctima; 40.000 per a la dona i mare del nen; 50.000 per a la mare de Perereiras; 50.000 per al pare; 30.000 per al germà i 30.000 més per a la germana. La defensa de l’altre peruà acusat demanarà al tribunal l’absolució del seu client, mentre que la de l’andorrà vol penes més baixes per al seu representat. En concret tres mesos de presó condicionals per la participació a la baralla; tres mesos d’arrest pels maltractaments greus, un mes per port d’arma i 17 mesos sense carnet per haver donat positiu.

Informes forenses

La defensa de l’acusat de l’homicidi de Pereiras té previst justificar la petició d’absolució en els resultats del segon informe forense elaborat pel departament de Medicina Legal i Forense que va arribar a la conclusió que la ferida mortal va ser “no voluntària o accidental”. En aquell informe, elaborat uns mesos després dels fets, s’assenyala que amb tota probabilitat va ser el mateix Pereiras qui s’hauria fet la ferida mortal en el marc del forcejament amb el processat. L’informe indica que en el moment de produir-se la ganivetada “el control de l’arma l’exercia el senyor Pereiras” que lluitava perquè el resident peruà no l’hi prengués. El segon informe forense va ser elaborat a petició de la batlle instructora i després de rebre diverses proves i informes, entre els quals un estudi molt acurat de la defensa i, també, d’haver participat en la reconstrucció dels fets que es va fer el 20 de desembre del 2011. L’informe pericial assegura que si hagués estat el processat (del qual es remarca el detall que és esquerrà) qui hagués clavat el ganivet “la trajectòria hauria estat diferent i més profunda”. La fulla de la navalla no va arribar a penetrar totalment. Cal recordar que aquest informe, realitzat per la cap de servei de Medicina Legal i Forense, Carme Moreno, va modificar l’inicial de l’autòpsia al cadàver de la víctima, que apuntava cap a un homicidi per incloure la hipòtesi d’una mort accidental. En el seu dia, Moreno va explicar que l’aixecament del cos i l’autòpsia van ser realitzats per la seva ajudant, que poc després va ser acomiadada. Es va analitzar millor la informació i en veure que hi havia coses que no quadraven es van repetir proves i es va arribar a concloure que la mort també podia haver estat accidental. Els fets van succeir la nit del 22 de setembre del 2011 arrel d’una discussió. L’amic de Pereiras, en un moment de l’aldarull, va esgrimir una navalla, que la víctima va agafar per perseguir l’amic de l’acusat a qui va fer ferides a la cara i una mà. Després va perseguir el processat. Van forcejar, van caure a terra i va ser llavors que hi va haver la ganivetada mortal.

tracking