Fedataris

Josep Estañol no tornarà a exercir de notari

S’ha vist obligat a agafar la baixa per la malaltia que té, que li impedirà el retorn a la feina

Josep Estañol no tornarà a exercir de notari per malaltiaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els problemes de salut que té Josep Estañol el van abocar a agafar la baixa laboral dijous passat. Una situació que serà irreversible per tornar a exercir com a notari, per la qual cosa des d’aquest moment només hi ha tres fedataris en actiu a Andorra. Una cruïlla que s’allargarà com a mínim un any i mig fins que el nou notari sortit de les oposicions del desembre acabi les pràctiques obligatòries en una de les notaries en actiu. Estañol contempla la possibilitat de trobar un notari que el susbtitueixi el temps necessari per poder donar sortida als expedients que estan acabats i atendre les cites que estan compromeses des de fa setmanes. Una solució que passa perquè algun o tots tres fedataris d’Andorra (Isidre Bartumeu, Joan Carles Rodríguez i Rosa Ferrandiz) vulguin fer-se’n càrrec durant un període de temps determinat, que per lògica hauria de ser curt. En cas de no trobar un susbtitut, la notaria Estañol deixaria d’estar automàticament operativa. Com a mesura preventiva, des de principi d’any Josep Estañol no ha agafat noves feines i ha anat retornant els expedients als clients. Ara bé, la situació s’ha de resoldre en qüestió de dies ja que, el fins dijous notari en actiu va estampar la seva última signatura dimecres passat. De la mateixa manera que una setmana abans, el 30 de gener, va presentar la seva renúncia com a president de la Cambra de notaris, i per tant va deixar de formar part de Tribunal que s’havia constituït per establir el plec de bases, determinar el temari i evaluar els opositors que es presentin al concurs del qual ha de sortir un nou notari. La baixa d’Estañol obre una situació d’incertesa per la possibilitat d’arribar al límit del col·lapse, ja que el cessament de l’activitat s’ha produït sense que se’l pugui rellevar en breu. Passar de quatre a tres notaries almenys durant un any i mig posa el Govern en un situació delicada i deixa la solució en mans de Bartumeu, Rodríguez i Ferrandiz. De la seva capacitat per assumir la feina, que fins ara estava en mans d’Estañol, en depèn evitar la paralització del país, des del moment en què ningú havia previst cap resposta en el cas que es produís una situació com la que ara s’ha donat.

Concurs ‘in extremis’

La convocatòria de les oposicions es va accelerar a partir de l’estat de salut de Josep Estañol, que a finals de l’any passat va anunciar la possibilitat de tancar el despatx tot i que sense fixar una data. De fet, encara no ha presentat la carta de dimissió ni ho farà, perquè no es tracta d’una baixa voluntària.

162 TEMES PER SUPERAR LES OPOSICIONS

Els candidats que es presentin al concurs per cobrir la nova plaça de notari hauran de preparar els 162 temes que els membres del Tribunal han considerat que s’han de superar. 94 són de dret civil, 13 de dret fiscal, 21 de dret mercantil, 24 de dret notarial i finalment 10 de dret administratiu. El temari difereix molt per la seva complexitat del que van haver d’estudiar els primers notaris sortits per oposició el 1998, ja que la situació del país ha canviat radicalment pel que fa al volum de normatives i lleis que han entrat en vigor. Els opositors tenen quatre mesos per formalitzar la inscripció a les proves que es realitzaran al desembre i el guanyador haurà de fer pràctiques en una de les notaries existents durant sis mesos abans de poder obrir el despatx. Els Tribunal el conformen Josep Maria Rossell, president per la seva condició de ministre de justícia, Albert Andrés Pereira, Laura Rodríguez, Antoni López i Juan-José López Bruniol. Queda per determinar el sisè membre, que serà el nou president de la Cambra de Notaris.

tracking