x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
sanitat

Salut reconeix que hi ha un greu conflicte intern al centre El Cedre

El ministeri assegura que s’han incrementat els recursos i admet que hi ha dos bàndols de treballadors enfrontats
El ministre de Salut visitant les instal·lacions d'El Cedre, el novembre passat.

Salut admet un “conflicte intern greu” a El Cedre

El ministre de Salut visitant les instal·lacions d'El Cedre, el novembre passat.

Fernando Galindo
Actualitzada 04/02/2020 a les 12:59
La tensa situació que es viu a la residència geriàtrica El Cedre preocupa el ministeri, que és conscient del deteriorament del clima laboral. El ministre de Salut, Joan Martínez Bernazet, va voler exposar ahir la seva visió de la situació i, tot i admetre que hi ha “un gros conflicte intern”, va desmentir que hagin disminuït els recursos que es destinen per atendre els residents. El ministre va centrar la problemàtica en la implantació del model d’atenció centrada en la persona (ACP) sense negar que dins del centre “hi ha dos bàndols” a la plantilla, un que transmet una informació “negativa sobre l’atenció que es dona i de l’actual coordinadora”, i un altre “que nega les acusacions”. El màxim responsable de la sanitat va insistir que no hi ha una intenció d’estalvi en les polítiques que s’estan impulsat, referint-se que des del 2016 fins a l’actualitat “s’està incrementat el nombre de professionals, nego rotundament que hi hagi menys recursos”. En aquest sentit, va apuntar que el pressupost d’aquest any preveu la incorporació de cinc auxiliars d’infermeria. També va detallar que s’ha reforçat l’atenció amb una metgessa cada dia i un especialista en geriatria. Va reconèixer, en canvi, que s’ha reduït el nombre d’hores del neuropsiquiatre perquè “no cal una presència tan continuada, amb dos cops al mes n’hi ha suficient per fer una avaluació de determinats pacients amb certa periodicitat”. El model d’ACP té previst reforçar la figura de l’auxiliar i contractar-ne més amb una formació específica per poder fer la seva feina a El Cedre. Segons el titular de la cartera de Salut, del 2016 al 2019 s’ha incrementat un 11% la plantilla del centre. Pel que fa al conflicte intern, Martínez confia en l’anàlisi que farà Montserrat Alsina, infermera especialitzada en gent gran, docent de la Fundació Cuidados Dignos i exdirectora de la residència geriàtrica Laia de Mataró. Es tracta de l’assessora externa que té dues comeses: analitzar el clima laboral i els motius que el condicionen, i valorar com s’està fent la introducció de l’ACP, si els passos que s’estan fent són els cor­rectes o si s’han d’adoptar alguns canvis. El ministre va considerar que és millor que la feina la faci una persona amb una visió des de fora.

Divisió
A banda de la carta d’un grup de treballadors que es queixen del tracte que reben per part de la coordinadora, Mercè Escrig, hi ha un altre grup que va fer arribar una carta a Josep Maria Piqué, director general del SAAS, en el sentit totalment contrari. En aquesta es queixen que van ser ignorats pels seus companys i que no van poder optar a donar la seva opinió, segons fonts d’aquest col·lectiu. En aquesta segona carta es dona suport a Escrig i acusen les infermeres residents de boicotejar-la i oposar-se a les decisions que va adoptar a l’inici, quan va començar la seva feina al centre sociosanitari. En canvi, sí que critiquen l’anterior coordinadora –ara de baixa laboral– de fer discriminacions a l’hora de decidir els ascensos, de falta de planificació i d’obligar alguns treballadors a fer horaris nocturns.


L’origen

D’altra banda, consideren que va ser una referent qui va iniciar la campanya contra Escrig, dolguda perquè havia estat objecte de diversos expedients i aliant-se amb una companya. Les crítiques s’escampen als seus companys, als quals acusen d’haver redactat la carta contra la coordinadora gairebé de forma clandestina i sense informar la totalitat de la plantilla, i consideren que la finalitat de tot aquest embolic és facilitar el retorn de la coordinadora que està de baixa –a la qual acusen de fer autocràcia– i de mantenir els privilegis o càrrecs que ja no seran necessaris quan funcioni plenament el model d’atenció centrada en la persona.

 
L'EXPEDIENT QUE ES VA TANCAR
Encara que l’expedient que es va obrir per aclarir les acusacions contra Mercè Escrig es va tancar, hi ha una carta de part de la plantilla que descriu frases i actuacions que, si són certes, desqualificarien aquesta professional. El ministeri de Salut té l’esperança que el fitxatge d’Alsina serveixi per pacificar la divisió interna a la plantilla i aclareixi quines són les condicions de treball i la veracitat de les acusacions que es comenten contra Escrig. També hi ha una taula de treball que hauria de permetre continuar avançant en el nou model d’atenció centrada en la persona.
Etiquetes
  • #7 Felipe
    (04/02/20 14:06)

  • #6 Estem farts d'aquesta notícia
    (04/02/20 13:08)

    De què serveix que tinguem aquesta notícia durant mesos? Perquè quedi clar la incompetència de l'executiu? Per generar una opinió pública favorable a la privatització del Cedre? O simplement com a farciment o per tapar altres notícies més importants?

    Respondre
  • #5 Ja prouno???!!!
    (04/02/20 09:53)

    Ja comença a cansar i MOLt el tema del cedre, les infermeres i coordinadores! Si hi ha un proble es busca de on pot venir. Si es la coordinadora es parla amb ella i/o si li fica un expedient. Si continua al CARRER. Si el problema ve de les infermeres es fer una reunio tots junts i arreglar el problema de la rel de una vegada ! Que els unics que estan patint i que no tenen cap culpa son els ingressats alla, la gent gran! Aixi que la tonteria a durat prou! Reaccions ja de part de la gent de mes amunt!

    Respondre
  • #4 Transparència...
    (04/02/20 09:24)

    Les coses, com més clares millor!Negar les evidències es un mal camí. S'ha d'investigar i actuar en conseqüència i sense que tremoli el pols, del contrari és cronifiquen els problemes.

    Respondre
  • #3 Incompetència
    (04/02/20 09:03)

    Un problema de salut pública no és un joc, si us plau, demanar ajuda a les autoritats sanitàries d'altres països més competents, no jugueu amb la salut dels nostres fills.

    Respondre
  • #2 A puesto
    (04/02/20 08:45)

    Aneu posant a lloc al manda más de salut, nomes fan que buscar excuses i arguments , respon amb grandilocuencies i no ataca els problemes

    Respondre
  • #1 andorra
    (04/02/20 08:32)

    ja era hora.
    costa acceptar errors i deficiències a l'administració

    Respondre
7
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts