Emergència sanitària

El brot d'urticària reapareix a l'escola d'Ordino

La direcció del centre va alertar ahir al migdia que vint alumnes i dos professors presentaven símptomes de picors

El brot d'urticària reapareix a l'escola d'OrdinoFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escola francesa d’Ordino va tornar a patir ahir al migdia un brot d’urticària que va afectar una vintena d’alumnes i dos adults. La gran majoria ja havien sofert els símptomes dimarts passat, quan es va donar l’alerta que fins a 47 alumnes presentaven episodis de mal de cap i èczemes a la pell. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va explicar en compareixença als mitjans que aquesta vegada tots presentaven un quadre encara més lleu, sense mal de cap ni dolor abdominal, i que alguns dels afectats només tenien marques molt petites. L’alerta es va activar pocs minuts abans de la una del migdia, quan la direcció del centre va avisar que uns quants alumnes d'entre 8 i 11 anys tornaven a presentar símptomes lleus de picors i urticària. Diverses fonts van explicar al Diari que alguns alumnes haurien entrat a les aules clausurades des de dimarts per agafar material escolar i algunes pertinences, sense previ avís als educadors del centre. Fins allà es van traslladar un equip del Servei d’Urgències Mèdiques (SUM), i també efectius del ministeri de l'Àrea de Seguretat Alimentària i Entorn, així com de l’Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut. En total, van ser 28 alumnes que van ser visitats, tot i que només una vintena i dos professors van presentar algun símptoma.

Continua la investigació

Al centre educatiu també s’hi va desplaçar la mateixa empresa experta en seguretat ambiental i lligada als sistemes de ventilació de l’aire i de contaminants del primer dia, segons va exposar el ministre. “No s'ha observat cap canvi respecte a les circumstàncies de l'altre dia i, per tant, l'empresa pensa que hi ha hagut un fet puntual que ha ocasionat la majoria dels símptomes en els dos dies”, va afegir Benazet. La zona afectada, bàsicament quatre aules, va ser tancada dimarts mateix, tot i que ahir es va prendre la decisió de vetar el pas als passadissos i també als lavabos pròxims a les aules dels alumnes afectats. Mentrestant, els tècnics responsables de dur a terme la investigació continuaran amb la presa de mostres de les àrees afectades tant de fongs com d’espores i possibles tòxics, malgrat que el ministre de Salut va reiterar la necessitat d’esperar a obtenir tots els resultats, ja que “hi ha de vegades petits vessaments que no són detectables amb els mitjans tècnics de què es pot disposar”. També va afegir que per seguretat a hores d’ara s’està procedint a una major neteja de tota l’àrea on es podria trobar el focus del possible virus, com també de tot el centre i que ja des d’ahir es va procedir a una intensificació de la climatització i ventilació a través dels sistemes de l’aire del centre i també per altres mitjans externs. A més, també va al·legar que cal esperar els resultats de les proves microbiològiques, transportades a Barcelona, i que podrien conèixer-se’n els resultats al llarg d’aquest cap de setmana. Pel que fa al funcionament del centre, la ministra d'Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, va informar que s’estan seguint les consignes marcades pels especialistes i que es preveu que el centre, en els propers dies, “pugui tenir la màxima normalitat”. També va explicar que en el moment en què es va detectar el nou episodi d’urticària es va informar els pares i aquests van poder recollir els fills, tot i que “s’ha ofert un servei de permanència fins a l'hora de tancament de l’escola”. En aquests moments es busquen alternatives per als alumnes que feien classe a les aules confinades i “es preveu continuar amb l’activitat escolar amb normalitat aquest dilluns”. va explicar Vilarrubla. A més, en un comunicat del Govern es va informar que la direcció del centre va demanar la reubicació dels alumnes de maternal a una altra part de l’edifici com a mesura de precaució, tot i no trobar-se a la zona afectada.

LLEI PER LA QUALITAT DE L'AIRE INTERIOR

L’Associació Andorrana per a la Qualitat Ambiental Interior (AAQAI), fruit dels fets ocorreguts insta les autoritats a impulsar una taula de diàleg amb la resta d’actors del sector que treballi per definir una futura llei andorrana sobre la qualitat de l’aire interior i reitera les paraules de l’enginyera especialitzada Alexandra Cordeiro que “estem exposats a molts contaminants a les aules i la renovació que fem de l’aire és insuficient”. A més a més, l’AAQAI posa en relleu la necessitat d’insistir en la tasca preventiva que cal fer amb jornades educatives i altres, per evitar futurs casos similars.

El brot d'urticària reapareix a l'escola d'Ordino

tracking