cas gao ping

Alberca quedarà fora del cas si prospera la querella

La Llei de la justícia marca que tenir un plet pendent amb qualsevol de les parts és motiu d’abstenció dels membres del ministeri públic

Alberca quedarà fora del cas si prospera la querellaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La querella interposada per l’advocada Anna Solé en representació del seu client, l’exgestor de BPA Sergi Fernández, perquè s’investigui si es va amenaçar, coaccionar o torturar Rafael Pallardó pot acabar amb la sortida del fiscal general del cas Gao Ping, la causa primera de BPA. Tot i que la querella està interposada contra autoritat judicial no determinada, la mateixa advocada va assenyalar de manera indirecta el fiscal general. Ara el Tribunal de Corts haurà de decidir si l’accepta o no, un procediment que normalment és un pur tràmit però que en aquest cas es podria allargar més en el temps pel fet que el fiscal sigui aforat. En tot cas, la Llei qualificada de la justícia marca que els membres del ministeri fiscal “hauran d’abstenir-se i, en cas que no ho facin, podran ser recusats” en cas de “tenir plet pendent amb qualsevulla de les parts o el seu advocat”. De manera que la simple acceptació a tràmit de la querella i, per tant, l’inici d’una investigació dels fets denunciats, deixaria Alfons Alberca fora de la vista oral. En cas, doncs, que Corts accepti la querella, el més probable és que sigui necessari que l’advocada identifiqui de forma clara l’acusació contra el fiscal general si no ho fa directament d’ofici el tribunal. En aquest cas, la represa del judici de la causa primera de BPA podria allargar-se encara més del que s’havia previst, ja que hauria de ser un altre fiscal el que assumís la tasca d’Alberca. La querella es va interposar amb la voluntat que s’investiguin les afirmacions de l’empresari valencià en què assegurava que va venir a declarar davant la policia pocs dies després de la intervenció del banc perquè havia estat amenaçat, coaccionat i torturat per fer-ho. La lletrada Anna Solé demana que en el cas que es demostrin les denúncies de Pallardó, s’eliminin de la causa les seves declaracions i una agenda on l’empresari apuntava les anomenades compensacions de BPA i que són la base en què es fonamenta la causa Gao Ping. Cal recordar que la vista oral s’havia reprès aquest dilluns després de dos anys del seu inici amb el debat, novament, de les qüestions prèvies. Després de tres dies d’exposició, el president del tribunal, Enric Anglada, va donar per finalitzades les jornades de qüestions prèvies i va indicar que la resolució de les mateixes està prevista per a finals del mes d’abril. Això, però, no significa que serà aleshores quan es reprendrà la vista oral. De fet, la data de represa és a hores d’ara una incògnita, ja que un cop es resolguin les qüestions prèvies s’obrirà el termini per als probables recursos i Anglada ja va deixar clar que el judici no començarà novament fins que totes les instàncies s’haguessin pronunciat.

ALFONS ALBERCA APOSTA PEL SISTEMA FRANCÈS D'INSTRUCCIÓ

El fiscal general, Alfons Alberca, és partidari d’aplicar a Andorra el sistema francès d’instrucció en comptes del que es fa servir actualment a la Batllia a l’hora d’instruir les diferents causes. Ho va explicar dimecres durant la tercera de les sessions de qüestions prèvies de la causa primera de Banca Privada d’Andorra (BPA), el conegut com cas Gao Ping, en resposta als advocats Josep Antoni Silvestre i Antoni Riestra, que van demanar l’eliminació de diverses escoltes dels seus clients incorporades al sumari provinents d’altres causes estrangeres. Segons els lletrats, mantenir aquestes proves estaria vulnerant els drets fonamentals al secret de les comunicacions i a la intimitat dels seus representats. “Jo prefereixo el sistema francès d’instrucció i que es vagin depurant per fases les suposades vulneracions dels drets fonamentals”, va assegurar el fiscal general, que va afegir que aquesta manera d’instruir les causes “permet arribar a la fase de la qualificació [dels delictes] sabent què pots utilitzar i què no”. Alberca va afegir que a ell li agradaria arribar a la fase de la qualificació dels delictes “sabent si la prova s’impugnarà o no”. Cal recordar que si les qüestions prèvies presentades pels advocats defensors dels 28 processats acabessin prosperant i s’eliminessin del sumari la majoria de converses telefòniques, transcripcions i correus electrònics del processats, la causa quedaria pràcticament tocada de mort. Si l’acusació tampoc pogués fer servir com a prova de càrrec l’agenda i les declaracions de l’empresari Rafel Pallardó, la causa moriria.

tracking