Justícia

Silvestre vol fora de la causa primera de BPA el sumari que tracta de PDVSA

El judici Gao Ping incorpora documents relacionats amb el blanqueig de diners procedents de l’espoli de la petrolera estatal de Veneçuela

Silvestre vol fora de la causa primera de BPA el sumari que tracta de PdvsaARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’advocat Josep Antoni Silvestre va defensar ahir a la sala penal del Tribunal Superior un procediment urgent i preferent amb l’objectiu de fer fora de la causa general de Banca Privada d’Andorra (BPA), el conegut com cas Gao Ping, el sumari del cas Petrolis de Veneçuela (PDVSA). Silvestre és el lletrat de quatre dels imputats en aquesta causa i alhora és defensor de quatre acusats del cas Gao Ping i considera que mantenint el sumari de Pdvsa s’està vulnerant diversos drets fonamentals dels seus clients. Silvestre és l’advocat defensor de Diego Salazar Carreño, considerat el cap de la trama, que hauria espoliat 2.000 milions de dòlars de la petrolera pública veneçolana, una part dels quals s’haurien blanquejat a BPA. Salazar és cosí de l’exministre de Petroli del govern chavista i expresident de Pdvsa, Rafael Ramírez. El lletrat andorrà també defensa Nervis Villalobos (exviceministre d’Energia veneçolà), Luis Mariano Rodríguez Cabello (exgerent de PDVSA) i Rosycela Díaz (dona de Salazar). L’advocat considera que s’ha de deixar fora de la causa primera de BPA el sumari del cas Pdvsa, ja que es va incloure quan aquest encara estava en fase d’instrucció i que s’ha fet sense comunicar-ho als clients que representa. Silvestre, per exemple, va lamentar que s’hagi filtrat part del sumari a diversos mitjans de comunicació espanyols i veneçolans, i va reclamar al Superior que destrueixi els documents relacionats amb Petrolis de Veneçuela que hi ha al sumari del cas Gao Ping i que adverteixi totes les parts que no poden utilitzar-ne cap dada. Al·lega per exigir-ho que s’estan vulnerant fins a quatre drets fonamentals dels seus representats. Un d’aquests és el de la intimitat, ja que s’està posant a disposició de les parts presents al judici del cas Gao Ping dades dels seus clients com les seves adreces, els comptes corrents i en què es gastaven els seus diners. També considera que es vulnera el dret a la defensa dels seus representats, ja que en el cas que els processats del cas Gao Ping, “uns treballadors de BPA”, fossin declarats culpables, s’hauria utilitzat com a incidi el sumari de la causa Pdvsa quan encara no s’hauria realitzat el judici. Això també podria perjudicar els seus clients a l’hora de ser jutjats. El lletrat també denuncia que s’ha vulnerat el dret al recurs dels seus clients, ja que com a advocat en les dues causes no podia informar els veneçolans sobre l’ús del sumari PDVSA al cas Gao Ping. El fet de no poder fer recurs també estaria vulnerant el dret a la defensa dels processats. La fiscalia, per la seva banda, es va oposar a retirar de la causa primera de BPA el sumari del cas Pdvasa i va defensar la legalitat d’haver-lo incorporat per economia processal.

DENUNCIA LA COMPOSICIÓ DELS TRIBUNALS

L’advocat Josep Antoni Silvestre va denunciar ahir que el Consell Superior de Justícia està vulnerant la llei al ser aquest òrgan qui està designant els magistrats que adscriu a les causes relacionades amb BPA de les quals ell és defensor. El lletrat, que ahir va presentar cinc recursos relacionats amb l’embargament de béns de cinc processats pel cas Gao Ping dictats per Corts per assumir les multes que els puguin imposar en cas de ser culpables, va recordar que l’únic que està capacitat per la llei per designar els membres del tribunal de la sala penal del Superior és el president d’aquesta instància. Ho va presentar com a qüestió prèvia demanant la suspensió de les vistes, una petició que va declinar el tribunal. D’altra banda, ja amb les vistes en marxa, hi va haver moments de tensió entre Silvestre i el fiscal adjunt, Borja Aguado, que fins i tot va acusar el lletrat de no deixar-lo exercir amb llibertat i correctament la seva feina. El fiscal adjunt va afegir que la manera de fer de l’advocat es podria considerar com de “mala fe processal”.

UN PENAT PER ENCOBRIR UN INTENT D'ASSASSINAT VOL L'INDULT

L’advocat d’un home de 39 anys condemnat per encobriment d’un intent d’assassinat va recórrer ahir al Tribunal Superior la decisió de Corts de no atorgar-li el benefici de l’indult que els Coprínceps van acordar després de la visita del cap d’Estat francès, Emmanuel Macron, el setembre de l’any passat. L’home té una condemna ferma de dos anys i mig de presó per un apunyalament a un jove que es va produir a Encamp el 16 de juny del 2017. L’autor dels fets ha estat condemnat a cinc anys i mig de presó per un delicte major d’assassinat en grau de temptativa i Corts va trobar l’home que demana l’indult culpable d’encobrir l’agressor. En cas d’aplicar-se l’indult, que comporta una reducció de pena de sis mesos, el processat ja hauria complert les cinc sisenes parts de la condemna i podria ser posat en llibertat condicional. Malgrat que l’indult dels Coprínceps no contempla el benefici per als condemnats per delictes de sang, l’advocat defensor considera que el seu client no ha estat condemnat per l’intent d’assassinat sinó per l’encobriment i sí que es trobaria dins de les condicions requerides perquè se li apliqui la mesura de gràcia. Corts tampoc el va considerar candidat a l’indult perquè té una segona condemna i la mesura no permet que se’n beneficiïn els reincidents. El defensor va indicar que no hi ha reincidència perquè va cometre el segon delicte quan no havia estat condemnat pel primer. La fiscalia és contrària al recurs perquè sí que veu delicte de sang i reincidència en l’home.

tracking