sistema sanitari

L'ús irregular de la història clínica arriba a la Batllia

La justícia ha citat a declarar el SAAS i la professional que presumptament ha fet un mal ús de l’eina sanitària arran d’una denúncia policial d’uns pacients

L'ús irregular de la història clínica arriba a la BatlliaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El mal ús de la història clínica compartida ha arribat a la Batllia. Una parella d’afectats per presumptes irregularitats en l’ús de la nova eina sanitària va decidir portar el cas més enllà de l’obertura d’expedient del SAAS i van interposar una denúncia a la policia contra la professional que sospitaven que havia entrat a l’historial de forma irregular i també contra l’hospital. Ara, la denúncia ha arribat en mans de la Batllia, que ja ha començat a fer les citacions pertinents per decidir si s’ha pogut cometre un delicte o no. La darrera setmana, la Batllia va prendre declaració a la professional que hauria fet un mal ús de la història clínica, així com a responsables del SAAS. D’altra banda, també van citar a declarar els pacients afectats, als quals es va demanar el perquè de la denúncia a la policia i com s’havien produït els fets. Els pacients ja van indicar en el seu moment que, més enllà de la intromissió en les seves dades personals, també consideraven que hi havia hagut un dany psicològic, afirmant que havien rebut trucades per pressionar-los a retirar la denúncia. Juntament amb la denúncia policial, els afectats van aportar la documentació facilitada pel SAAS que mostra totes les persones que han tingut accés a les dades personals. En el mateix document es pot comprovar quantes vegades s’hi ha entrat, els dies i les hores, així com a quin tipus d’informació s’ha tingut accés (proves, anàlisis, visites...). La Batllia els ha demanat ara que tornin a aportar aquesta informació, ja que la que van entregar en el moment d’interposar la denúncia s’hauria extraviat. Un cop analitzades les declaracions i la documentació aportada, la Batllia decidirà si continua amb el cas o l’arxiva.

L’expedient continua obert

El SAAS va informar de l’obertura de quatre expedients per un mal ús de la història clínica compartida a mitjans de febrer de l’any passat. Entre aquests, constava el cas que ara ha acabat a la Batllia. Dos d’aquests quatre ja han estat arxivats sense cap sanció, tal com va avançar el Diari. Els dos restants, entre els quals hi ha el cas en qüestió, continuen sense una resolució gairebé un any més tard. Segons fonts consultades, en els dos casos que encara no s’han tancat la situació és més complexa i per això la investigació s’està allargant més en el temps tot i que es confia que es resolgui en breu. Sense voler entrar en detalls, es va especificar que la informació que s’hauria consultat a través de la història clínica compartida en aquests dos casos encara oberts és més sensible, fet que dificulta determinar si hi havia o no una raó professional que justifiqués l’entrada i si hi ha raons o no per sancionar els treballadors. En cas que finalment es determini un ús irregular, la llei de drets i deures del pacient indica que el codi disciplinari preveu sancions per accés indegut que oscil·len entre els 50.000 i els 100.000 euros.

Els fets

Malgrat que l’expedient del cas judicialitzat ja porta gairebé un any obert, l’afer es remunta encara més lluny. Tot comença al novembre del 2018, quan la pacient ingressa a l’hospital i sospita que algú intern està donant informació confidencial a gent externa. Aleshores és quan la parella interposa una queixa a l’hospital i, com és habitual en aquests casos, la Comissió d’auditoria dels accessos a la història clínica es reuneix i detecta que, efectivament, hi ha entrades incorrectes. L’ens sanitari entrega als pacients el llistat de persones que han tingut accés a les dades personals i, amb els documents a la mà, els afectats decideixen actuar també per la via policial.

LA SEGURETAT DEL NOU SISTEMA

Malgrat l’enrenou que han generat les queixes per presumpta mala praxi de la història clínica compartida, el ministeri de Salut sempre ha defensat que es tracta d’un sistema més segur que l’antic. Ara, per entrar a l’historial mèdic, el professional està obligat a identificar-se amb el seu nom i el càrrec que ostenta, així com el motiu de la consulta. A més, queda registrat el dia i l’hora en què s’ha fet servir. En el cas que el sistema detecti una incongruència, el SAAS fa una primera avaluació i, si ho considera oportú, obre un expedient perquè Salut actuï en funció del codi disciplinari.

ELS FETS

El SAAS va obrir a principis de l’any passat quatre expedients per ús irregular de l’historial clínic a un metge, un auxiliar d’Infermeria i dues administratives.

Una de les parelles afectades per la presumpta mala praxi d’un professional sanitari decideix anar més enllà i presenta una denúncia policial contra la treballadora que sospiten que ha entrat a l’historial i contra el SAAS

El cas arriba a la Batllia, que cita a declarar els denunciants dels fets, la professional de la qual se sospita i responsables del SAAS.

La Batllia analitza ara les versions dels implicats i la documentació facilitada per les parts per tal de decidir si segueix amb la investigació o arxiva el cas.

Dels quatre expedients oberts pel SAAS a principis de l’any passat ja se n’han tancat dos sense cap sanció, mentre que els dos restants segueixen oberts.

Els casos dels dos expedients encara oberts, entre aquests el que ha acabat judicialitzat, són més complexos, especialment per la informació que s’hauria consultat, fet que està fent allargar en el temps la investigació.

Les sancions a les quals s’exposen els professionals investigats oscil·len entre els 50.000 i els 100.000 euros.

tracking