'operació cautxú'

El fiscal evita amb un recurs que Gea recuperi l'anterior càrrec a la federació

El fiscal recorre contra l’aute de llibertat de l’ex-secretari general i de l’extresorer i la Batllia adopta mesures cautelars

El fiscal evita amb un recurs que Gea recuperi l'anterior càrrec a la federacióFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cas a l’entorn de l’operació Cautxú ha fet un gir inesperat després de les vacances nada­lenques de la justícia. La batlle instructora va comunicar ahir a l’exsecretari de la Federació Andorrana de Futbol (FAF) Tomàs Gea que ha adoptat mesures cautelars i que la fiscalia ha presentat un recurs contra l’aute de llibertat i també contra el de l’extresorer José García, ambdós acusats de blanqueig de diners juntament amb altres empleats de l’organisme federatiu. Fonts de la FAF i de l’entorn de Gea van mostrar ahir la seva estupefacció perquè la batlle indica a la resolució que adopta aquesta decisió “després del que ha sortit publicat a la premsa”, que s’entén com un malestar per part de la fiscalia i de la batlle pel fet que s’anunciés que Gea tornaria a ocupar el càrrec de secretari general, situació que ara no podrà tenir lloc ja que se li prohibeix acostar-se a la seu de la FAF i parlar amb qualsevol dels empleats. De fet, la FAF tenia previst aquesta setmana abordar la situació de l’exsecretari i encara no estava del tot definit si Gea tornaria al seu anterior càrrec o aquest seria ocupat per David Rodrigo –actual secretari tècnic i que probablement es converteixi en secretari general–, tal com es va decidir quan Gea estava monitorat a casa amb un dispositiu d’ubicació permanent i, per tant, impossibilitat de tenir una activitat laboral normal.

Acomiadament

Fonts properes a la federació es van mostrar molt sorpreses per la decisió de la batlle, que a més renya els directius de la FAF per passivitat, no haver acomiadat Gea per impedir que torni a exercir com a secretari general i mantenir-hi el lligam. El recurs de la fiscalia és contra la decisió de deixar-los en llibertat sense cap limitació, encara que l’objectiu real és evitar que tornin a l’ens i que puguin seguir en contacte amb els treballadors i amb els directius. La Federació de Futbol té la intenció de presentar un recurs contra aquesta resolució en espera que el Tribunal de Corts es pronunciï sobre la petició de la fiscalia. No entenen com poden prendre la decisió ferma d’acomiadar una persona que està en un procés judicial i que no ha estat condemnada. Aquest és el consell de l’advocat de la FAF, que recomana no seguir les instruccions de la Batllia i esperar com es resol la situació amb relació a l’operació Cautxú, que va portar a la presó Gea i posteriorment l’extresorer, que es trobava fora d’Andorra quan va tenir lloc l’actuació policial. De moment el que és segur és que Gea s’ha de mantenir allunyat de la seu de la FAF i es dilueix la proposta perquè torni a treballar de forma activa dins de la federació. La mateixa resolució judicial afecta l’extresorer, encara que en el seu cas no s’havia plantejat el retorn a la Federació de Futbol.

XECS QUE JUSTIFIQUEN LES IMPUTACIONS, SEGONS ARGUMENTA LA BATLLIA

Gea i García no són els únics imputats per blanqueig. També ho estan David Rodrigo; l’encarregat del material, Àngel Gómez, i una secretària, Sònia Gomes. Fons properes a la federació troben insòlit que aquestes persones sense cap tipus de poder de decisió també estiguin imputades per blanquejar diners. Ho exposen amb diferents exemples, com és el cas de l’equip femení de l’Enfaf, a qui se li donava un xec en els desplaçaments per als àpats i aquests eren després justificats. La mateixa situació és la del responsable de material, que anava a comprar un article o maquinària amb un xec i després aportava el justificant. Les mateixes fonts asseguren que tot està justificat i que no han rebut cap advertència ni de la FIFA ni de la UEFA, dos dels organismes que nodreixen amb diners la FAF. Des de la FAF es defensa que aquesta forma d’actuar no pot ser considerada ni blanqueig ni apropiació indeguda, que són dues de les imputacions judicials. Gea i García van quedar en llibertat provisional el dia 19 del mes passat. En el cas de Gea, va quedar lliure de l’arrest domiciliari i sense cap condició. A García se li va retirar el passaport i té l’obligació de presentar-se a la seu de la Justícia el primer dia hàbil de cada mes.

tracking