TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

salut

L'hospital contractarà un radiooncòleg aquest any

La contractació del professional permetrà als pacients de càncer tenir una primera visita al Principati fer consultes en cas de complicacions

L'hospital contractarà un radiooncòleg aquest anyARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’hospital disposarà aviat d’un radiooncòleg que visitarà al Principat en dies concrets. La contractació del professional, que s’ha de dur a terme a principis d’aquest any, permetrà als malalts de càncer poder fer la primera visita al país, així com demanar una consulta en cas de complicacions o dubtes sobre el seu tractament. La voluntat del ministeri de Salut és que aquesta nova figura sigui accessible per als pacients de càncer sense necessitat de desplaçar-se com a mínim en un nombre determinat de visites. Encara s’ha de determinar, però, quants dies visitarà a l’hospital i, per tant, si serà necessari que la seva presència sigui diària o no, depenent del nombre de malalts a visitar. En tot cas, l’objectiu del Govern no és només que el radiooncòleg visiti els pacients, sinó també que ajudi el ministeri a marcar el camí que ha de seguir el país en matèria oncològica tenint en compte els avenços que s’estan aconseguint en aquesta matèria. Amb aquest suport, l’executiu vol aconseguir que els pacients d’Andorra rebin el millor tractament possible malgrat que això signifiqui desplaçar-se als països veïns.

La radioteràpia, descartada

La decisió de contractar un radiooncòleg arriba després dels dubtes que el projecte de construcció d’un equip de radioteràpia al país que s’havia d’instal·lar al costat de l’hospital va generar al ministre de Salut actual. Cal recordar que el compromís de fer la instal·lació el va adoptar el ministre de Salut de l’anterior legislatura, Carles Álvarez Marfany. L’actual, Joan Martínez Benazet, però, va voler revisar els informes fets fins al moment abans de tirar endavant el projecte. Després d’analitzar els dossiers, i a dia d’avui, Salut ha descartat la instal·lació d’un equip de radioteràpia, ja que des del ministeri s’afirma que l’equip quedaria obsolet al cap de molt poc temps. Malgrat que el ministeri no descarta portar al país altres tractaments relacionats amb la radioteràpia més avançats com és la que s’utilitza en quiròfans, de moment entenen que el millor és derivar els pacients als països de l’entorn perquè allà disposin dels tractaments més avançats.

Visites d’oncologia

Del gener a l’agost del 2019, un total de 141 pacients van visitar-se a l’àrea d’oncologia de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell per primera vegada. Els càncers més freqüents són el de mama, que representa el 33% de les visites esmentades, el de còlon, amb un 14% de les visites, el de pulmó amb un 13% i el de pròstata, amb un 9% dels casos. Pel que fa a la resta de casos, segons les dades facilitades pel SAAS, durant els primers nou mesos de l’any 2019 hi va haver també sis primeres visites a oncologia relacionades amb l’esòfag, cinc en el cas del càncer de bufeta, germinal, pàncrees i otorrinolaringologia, quatre per ronyó. La resta es reparteixen entre casos que afecten l’endometri, l’ovari, l’hepatocarcinoma, el cerebral o d’altres. La mitjana d’edat dels pacients va ser de 60,3 anys, i el pacient més gran tenia 92 anys i el més jove, 28. Pel que fa al gènere, el 55% dels malalts eren dones i el 45%, homes. Les dades són bastant similars a les del 2018, quan durant tot l’any es van registrar un total de 178 pacients. D’aquests, el 57% eren dones i el 43% homes i la mitjana d’edat era una mica més alta, i arribava als 61,2 anys de mitjana; el pacient més gran en tenia 97 anys i el més jove, 29. Pel que fa a la tipologia de càncers, el de mama (30%), el de còlon (14%) i el de pulmó (10%) van ser els més freqüents, seguits del de pròstata (6%), el de bufeta (5%) i el d’esòfag (4%).

MILLORES EN ELS DESPLAÇAMENTS

Amb l’objectiu que els malalts de càncer puguin viatjar als països veïns per tractar-se, el Govern va presentar a finals d’octubre una proposta a la CASS per tal que la parapública actualitzés les tarifes que es reemborsen als malalts per desplaçaments. La proposta també inclou altres punts de millora com ara que els pacients que necessitin rebre un tractament de radioteràpia puguin viatjar fins a l’hospital que els ofereixi amb taxi individual. Malgrat aquestes millores, l’associació contra el càncer, Assandca, insisteix en la necessitat de tenir una unitat de radioteràpia al país.

tracking