afers socials

Una casa d'acollida per donar vida a l'Hospitalet

Sis mares i nou menors s’instal·laran en un habitatge del poble fronterer amb el Pas de la Casa a partir de mitjans de gener

Una casa d'acollida per donar vida a l'HospitaletAJUNTAMENT DE L'HOSPITALET

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte per tornar a la vida el poble de l’Hospitalet arribarà a la recta final a mitjans de gener quan sis dones solteres amb problemes econòmiques i els seus nou fills s’instal·lin a la que s’ha anomenat la Casa dels Cims. Es tracta d’un habitatge situat al centre de la vila fronterera amb el Pas de la Casa que s’ha rehabilitat per acollir mares solteres i que també té l’objectiu de frenar la desertització dels pobles de muntanya de l’Arieja. Per això, l’habitatge compta amb un espai social i tallers que s’obriran a la norantena d’habitants que té actualment la població. La Casa dels Cims, en la qual s’han invertit 650.000 euros per a la rehabilitació des que el projecte va arrencar fa vuit anys impulsat per dos professors de la zona, va ser inaugurada oficialment el 12 de desembre passat. La prova pilot, que arrencarà en els propers dies, s’allargarà durant tres anys amb un cost de 150.000 euros els tres exercicis que en garantiran el funcionament. El projecte, que coordina l’entitat France Horizon a Occitània, compta amb dos professors, un de l’Hospitalet i l’altre de la veïna Merenç, que ajudaran en l’educació dels infants que viuran a la Casa dels Cims. Es posarà en marxa una xarxa de suport escolar social que donarà ajuda metodològica amb els deures i activitats que buscarà millorar el benestar dels escolars. Igualment, las mares i menors de la casa com la resta de la població tindran a la seva disposició un minibús per connectar l’Hospitalet amb Acs-dels-Tèrmes. L’habitatge de l’Hospitalet compta amb sis apartaments, per a un màxim de sis dones i nou menors, i les inquilines hauran de pagar un lloguer simbòlic d’entre 80 o 90 euros a l’any. Està pensat perquè l’estada màxima de les famílies sigui d’un any o com a màxim de dos. L’alcalde de la població, Arnaud Diaz, explicava el dia de la inauguració a la premsa que no es tracta d’acollir dones maltractades, matisant que si n’hi havia alguna que n’havia patit ja ho havia solucionat, sinó que són mares que “han tingut un accident de vida, una ruptura difícil, una pèrdua de feina o una addicció i necessiten reconstruir-se”. Dones que viuen soles amb els seus fills i que estan per sota del llindar de la pobresa. Es calcula que a l’Arieja un 30% de dones es troben en aquesta situació. Diaz afegia que el que “es tracta és d’oferir un lloc segur d’acollida a aquestes dones i que trobin suport a la maternitat ajudant-les en la gestió del seu pressupost i també que trobin activitats o formacions adequades”. L’alcalde explicava que el suport als residents de la Casa dels Cims es donarà tant de manera individual com col·lectiva i que l’objectiu final és l’autoreconstrucció i la integració de les dones. Els donaran la possibilitat de treballar com a temporeres a les zones turístiques de la regió per “apoderar aquestes persones a través de l’ocupació”. A la casa hi haurà permanentment un educador social i un coordinador i es vol que se la facin seva residents i veïns.

PROJECTE D'INNOVACIÓ SOCIAL EXPERIMENTAL ZONES RURALS

La Casa dels Cims és un projecte pioner que s’engloba dins d’un pla estatal francès d’innovació social experimental a les zones rurals. Pretén ser un espai d’integració social i un lloc d’acollida per a dones amb fills en situació de vulnerabilitat social i econòmica. Els seus promotors assenyalen que és un projecte que s’ajusta tant a la lògica del pla d’acció d’habitatge i allotjament per a persones desfavorides que el departament de l’Arieja té en marxa com al de l’estratègia nacional de lluita contra la pobresa i l’accés a l’ocupació del govern francès. I és que dels 655.682 euros que ha costat dur a bon terme el projecte, l’Estat francès hi va col·laborar amb 250.000 euros. Ho va fer en crèdits de dotació d’equips per a les zones rurals. El projecte també va rebre 120.000 euros del pla d’accions per al desenvolupament de l’economia rural de la Unió Europea (Leader). Amb un autofinançament de 128.862 euros, la resta de diners han arribat des de les administracions departamentals i comunals de l’Arieja. Un cop en marxa, a més de l’ajut econòmic estatal, serà l’entitat France Horizon l’encarregada de donar suport social i mèdic a la Casa dels Cims. Es tracta d’una entitat que fa més de 75 anys que treballa amb persones en situació d’exclusió social i dependència.

tracking