Seguretat viària

Nou de cada deu conductors 'caçats' beguts són homes

La policia va detenir durant l’últim any 478 persones que conduïen en estat d’embriaguesa, de les quals un 90 per cent van ser homes

Nou de cada deu conductors 'caçats' beguts són homes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre de persones detingudes l’any passat per donar positiu per alcoholèmia mentre conduïen es va enfilar fins a les 478. Una xifra que posa en evidència els resultat de les campanyes de conscienciació per evitar el consum de begudes alcohòliques entre els conductors. Les dades també posen en relleu el notable increment en els darrers anys del nombre de conductors que són controlats amb una taxa superior als 0,8 g/l, la qual cosa està considerat un delicte penal. El cos de policia va efectuar l’any passat 478 detencions a les carreteres entre controls rutinaris i campanyes específiques d’alcoholèmia, a més dels arrestos a conductors enxampats per infraccions al codi de circulació o per estar vinculats amb accidents a la carretera. Són trenta persones detingudes més que el 2018, un increment del 6,7%. Dels balanços de detencions que la policia fa setmanalment també es desprèn que gairebé nou de cada deu detencions es van efectuar a homes. L’estadística diu que un 89% dels positius penals va ser per part d’homes, 426 detencions que superen en més de 40 les 382 denúncies que va registrar el 2018. De dones, en canvi, només se’n van detenir 52 en tot l’any passat, 14 menys que el 2018 i un 11% de la xifra total.

El perfil del conductor ebri

Home, resident, d’entre 18 i 30 anys i enxampat amb una taxa d’alcohol per litre de sang d’entre 1,01 i l’1,5 grams. Aquest és el perfil de la persona que va detenir la policia durant l’últim any i que reflecteix els balanços de detencions que també destaquen altres aspectes rellevants com la procedència de l’infractor, la franja d’edat i la taxa d’alcoholèmia detectada. L’estadística diu que els residents cometen la gran majoria d’infraccions al volant relacionades amb l’alcohol. 420 van superar la taxa legal, un 87%, un nombre molt superior als no residents que només representen un 13%. Seguint la tònica general, el nombre de residents detinguts respecte al 2018 s’ha vist incrementat en 41 persones, mentre que la xifra de no residents es redueix de 69 a 58. Pel que fa a la franja d’edat, els residents d’entre 18 i 30 anys segueixen sent els infractors més habituals. 219 dels conductors que van superar la taxa d’alcoholèmia permesa eren d’aquesta franja d’edat, un nombre que va a la baixa respecte al 2018, quan se’n van detenir 221. Tot i aquest descens, els més joves segueixen superant els conductors d’entre 31 i 50 anys, que es queden en segona posició amb 188 detencions, però que s’incrementen en nombre respecte al balanç del 2018, que en va destacar 22 menys. Aquest increment també s’ha vist reflectit en el nombre de detinguts majors de 50 anys que van ser 61 el 2018 i que van sumar-ne 10 més el 2019. És cert que els joves de menys de 30 anys segueixen registrant el major nombre d’infraccions al volant, però també queda palès en la comparació amb el 2018 que aquesta xifra segueix una tendència decreixent. En canvi, el nombre de conductors ebris de mitjana edat s’incrementa any rere any. Respecte a la taxa d’alcoholèmia, la gran majoria dels detinguts superava àmpliament la taxa d’alcohol per litre de sang que estableix la llei en 0,8 g/l. I és que un 45% dels detinguts va marcar una taxa d’entre 1,01 i el 1,05 g/l. La xifra va arribar a les 213 persones i es va incrementar respecte al 2018 en 20 detinguts. De la mateixa manera ho van fer els enxampats amb una taxa d’entre 1,50 i 2 g/l, que van arribar als 110 i van suposar un 23%. Es va reduir el nombre de detinguts amb una taxa d’alcohol d’entre 0,8 i 1 g/l a les 103 persones i a 43 els que superaven els 2 g/l.

94 POSITIUS DURANT EL DESEMBRE

La campanya contra la conducció sota els efectes de l’alcohol i les drogues que va efectuar el cos de policia durant el mes de desembre va concloure amb 1.336 controls, dels quals 94 van ser positius. 34 van comportar sancions administratives per no arribar al 0,80 g/l que estableix la llei com a infracció penal, mentre que 60 van passar a dependències policials per superar la taxa. La majoria van ser enxampats amb un índex d’entre 1,21 i 1,60 g/l. Quatre dels conductors detinguts van estar involucrats en accidents de circulació de danys materials i 2 en accidents amb ferits.

tracking