execució pressupostària

L'activitat econòmica atenua la caiguda de la taxa al tabac

L’execució pressupostària a 30 de setembre marca una millora d’un 2,3% en la recaptació de l’IGI i d’un 8% pel que fa a l’IRPF

L'activitat econòmica atenua la caiguda de la taxa al tabacFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’execució pressupostària del Govern a 30 de setembre de l’any passat marcava una tendència positiva pel que fa al consum intern. Així s’extreu de les xifres de recaptació de l’Impost General Indirecte (IGI) del tercer trimestre de l’any passat. En concret, l’informe mostra que fins al setembre es van liquidar 89,9 milions d’euros en aquest concepte que, comparat amb els 87,9 milions registrats en el mateix període de l’exercici anterior, suposa un increment de més de dos milions d’euros, o el que és el mateix un 2,3% més d’ingressos. Aquest impost grava l’increment de valor en els béns i serveis produïts a l’economia nacional, de manera que el seu creixement mostra una millora del mercat intern, la qual cosa es pot atribuir a una recuperació econòmica. Amb tot, el Govern és prudent i es vol esperar a constatar aquesta tendència amb les xifres finals del 2019. Pel que fa als impostos directes, també va tenir un comportament a l’alça l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF). L’import liquidat en aquest concepte amb data de 30 de setembre de 2019 va ser de 31,1 milions d’euros que, comparat amb els 28,8 milions del mateix període de l’exercici precedent, representa un increment de 2,2 milions d’euros, cosa que suposa un 7,9% en termes relatius. També la quantitat recaptada per l’impost de societats augmenta, i passa de 36,3 milions el tercer trimestre del 2018 a 38,5 milions a 30 de setembre de 2019, la qual cosa representa una millora del 6,1%. Segons s’exposa en el document, el resultat esmentat permet arribar pràcticament a la xifra prevista per al 2019 en aquest concepte, tot considerant que encara podria créixer durant els tres últims mesos de l’any. “No deixa de ser un fet a destacar ja que constitueix un dels principals eixos dels impostos directes de l’Administració”, exposa l’Executiu. Tot plegat permet pal·liar la caiguda d’ingressos pel tabac. La taxa del consum, que grava principalment l’entrada del tabac, cau en 4,6 milions d’euros, això representa un 5,6% en termes relatius, i passa dels 82 milions recaptats el tercer trimestre del 2018 als 77,4 registrats fins al setembre de l’any passat. Malgrat la davallada, que ja ve sent una constant pel que fa al tabac, el Govern és cautelós i vol esperar als propers exercicis per poder avaluar amb més criteri si realment hi ha una tendència a la baixa o “si tan sols es tracta d’un desplaçament en el temps de les importacions agrícoles per part dels agents productius del país”. El que sembla clar és que, malgrat que la tendència canviï radicalment l’últim trimestre, el Govern no assolirà la xifra que tenia prevista per a la taxa al consum, que ascendia als 111,4 milions.

Menys operacions immobiliàries

Una altra taxa que registra un comportament decreixent és l’impost sobre les plusvàlues immobiliàries, directament relacionat amb les operacions d’aquest sector. En concret, s’ha rebaixat la recaptació gairebé 206.000 euros.

MÉS INGRESSOS PER SANCIONS

L’execució pressupostària del Govern a 30 de setembre de 2019 mostra un increment dels ingressos en concepte de sancions, especialment pel que fa als decomisos. L’executiu va recaptar 2,6 milions d’euros més que el mateix període de l’any precedent, la qual cosa representa un increment del 136% en termes relatius. En concret, l’import liquidat en aquest concepte va ser de 4,6 milions, mentre que el 2018 la xifra només va arribar als 1,9 milions. Amb tot, és important tenir en compte que aquesta font d’ingresso­­s està totalment associada a un component d’incertesa, ja que depèn exclusivament del nombre d’infraccions comeses i dels decomisos efectuats per la Justícia. Per tant, caldrà seguir l’evolució d’aquesta partida durant el darrer trimestre per poder avaluar la seva contribució a les arques de l’Estat, sense poder fer cap previsió acurada.

tracking