Marta Valverde

“El metge referent resol el 90% de les visites”

“El metge referent resol el 90% de les visites”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A les consultes externes de l’Hospital de Meritxell, ens atén la metge encarregada de donar formació als altres facultatius sobre la Via Preferent, Marta Valverde.

Per què és important que tothom tingui un metge referent?

El metge referent, o de capçalera, pot resoldre el 90% de les consultes. Jo soc científica i per tant recopilo la meva informació i la d’altres professionals i llocs. Hi ha una evidència en els sistemes sanitaris basats en l’atenció primària que demostra una millora qualitativa a l’hora d’atendre els pacients.

Estalviarem en visites als especialies, doncs?

Exacte. I només s’hi anirà quan realment faci falta. Abans, el nostre metge referent haurà fet totes les proves pertinents i quan arribarem a l’especialista, ell ja les tindrà per poder avaluar. Tot arribarà molt més avançat i d’aquesta manera aconseguirem escurçar llistes d’espera.

Aquest fet busca que hi hagi més confiança amb el metge?

La idea és aquesta. El fet de tenir mege referent serà molt positiu perquè coneix el pacient, les seves patologies, el seu entorn; per tant pot tractar el pacient i no la malaltia i tenir una visió holística d’aquesta persona. El que es busca és recuperar la relació amb el metge de família que hi havia abans.

Aquests canvis van vinculats també a la història mèdica compartida?

Sí, tot va enfocat al mateix, a tenir una visió holística. Que tothom tingui la seva històra de la mateixa manera, perquè una persona és un tot. I el que es vol fer és una història única i compartida perquè tots els facultatius hi dipositin la informació i la puguin consultar i no que hi hagi molts trossets repartits.

S’impedirà una segona opinió?

En cap moment. Es pot demanar una segona opinió designant un metge reemplaçant. Igualment, si es trenca la cadena de confiança, es pot canviar el metge referent que hem assignat.

Cal canviar de metge referent si es canvia de parròquia?

De la mateixa manera que no canvies de taller, no has de canviar de metge. La designació del facultatiu és lliure i no va lligada a la parròquia de residència.

tracking